Tisztelettel adóztunk királynak, kenyérnek Magyarkanizsán

2017.08.25.
 

Hosszú évek után az idén végre Magyarkanizsa község polgárai is augusztus 20-án ünnepelhettek. Vasárnap délelőtt a községi önkormányzat vezetőinek, az intézmények és közvállalatok igazgatóиnak valamint a civil szervezetek képviselőinek jelenlétében katolikus és pravoszláv istentiszteleteken szentelték meg az új kenyeret.

A kedvezőtlen időjárás ellenére az ünnepi programokat kivétel nélkül meg lehetett tartani.

Az ünnepi műsor délután 3-kor kezdődött a város főterén, ahol már a kora délutáni órákban elég sokan összegyűltek, hiszen – vasárnap lévén – inkább az ott szorgoskodó vendéglátósok készítette ebéd mellett döntöttek. A főtéren és a pravoszláv templom két oldalán kézművesek árulták portékáikat, kicsit odébb a gyerekek örülhettek a légvárnak és a körhintának, harapnivalót négy helyen is vásárolhatott, aki megéhezett, legyen az valamilyen pörkölt vagy éppen rostélyos, de az oromi Varázsfalatok Egyesület jóvoltából igazi, többféle ízesítésű házi rétest is fogyaszthatott, aki megkívánta. A gyerekek legnagyobb örömére, csemegéből sem volt hiány.

A szervező községi önkormányzat a legkisebbekről sem feledkezett meg. A park füvére lerakott szőnyegeken óvónénik foglalkoztak a kicsikkel, a játékos, bohókás foglalkozások nagyon tetszettek az 1-2 éves gyerkőcöknek. A nagyobbak kézműveskedhettek, volt csillámtetoválás és arcfestés is.

A városháza előtti platón felállított színpadon elsőként horgosi, martonosi és magyarkanizsai művelődési egyesületek népdalkórusai és néptáncosai mutatkoztak be. Őket a magyarországi Alma Zenekar követte. A gyermekzenekar óriási sikert aratott, kicsik és nagyok együtt énekeltek velük, a zenészek bevonták a gyerekeket is a műsorba.

Koncertjük után sor került annak a rajzpályázatnak az eredményhirdetésére, amelyet éppen az Alma Zenekar koncertje kapcsán hirdettek meg, és amelyre nem kevesebb mint 95 alkotás érkezett a község több településéről. A legjobb tíz külön ajándékcsomagot vehetett át a zenekar vezetőjétől, a városháza előcsarnokában pedig közszemlére került az összes elkészült rajz.

Mint minden évben, az önkormányzat az idén is meghirdette a Legszebb kenyér-versenyt, amelyre pékek, magánszemélyek és cvil szervezetek nevezhettek be. A szebbnél szebb, érdekesebbnél érdekesebb kenyereket az ünneplők maguk is láthatták, hisz egész nap ott voltak két faházikóban kiállítva. Az eredményhirdetésen azután kiderült, hogy a magánszemélyek közül Csonka Bojanáé, a civil szervezetek közül a Tisza Néptáncegyesületé, a pékek közül pedig – immár sokadszor – a Braća pékségé bizonyult a legszebbnek. Utóbbi tulajdonosa a kapott pénzdíjat felajánlotta a Bárka foglalkoztató napközi védenceinek.

Az egyházi kenyéráldás után a polgármester lépett színpadra. Köszöntőjében Fejsztámer Róbert méltatta Szent István életét, tetteit és hagyatékát, de nem feledkezett el a máról sem. Nem ülünk ölbe tett kézzel, hangsúlyozta, mert noha a válság, mindennapjaink nehézségei nem magyarkanizsai jelenség, hanem az egész országot, sőt az egész régiót sújtják, meg kell próbálnunk enyhíteni azok következményein.

Az ünnepi beszéd után megszegte az új kenyeret, a polgároknak pedig szétosztották a rengeteg, új lisztből sütött cipót.

Az újvidéki Káosz-animátorok szórakoztató műsorát követően Kovács Katié lett a színpad, akire már rengetegen vártak a város főterén. Az ismert dallamok, a művésznő megkapó humora, egyszerűsége és közvetlensége nagyon jó hangulatot teremtett a téren, ahol fél 10-kor egy igazán szép tűzijáték tette fel a koronát az idei magyarkanizsai Szent István-napra és Újkenyér-ünnepre.

 

Bővebben:


Tisztelettel adóztak királynak, kenyérnek Magyarkanizsán

Szent István-nap Magyarkanizsán

Szent istván napja: Idén Magyarkanizsa is augusztus 20-án ünnepel

Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán

Szent István- és Új kenyér ünnep Magyarkanizsán


Magyarkanizsa is ünnepelt – Az eső sem riasztotta el az ünneplőket



Fotó: Puskás Károly építészmérnök