Fejsztámer Róbert polgármester ünnepi beszéde

2017.08.21.
 

Elhangzott augusztus 20-án a Szent István-nap és Újkenyér-ünnepen.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ünneplők: Magyarkanizsaiak és Vendégeink!

 

Köszöntöm Önöket önkormányzatunk hagyományos rendezvényén, azon az ünnepen, mely községünk egyik legszebb szabadtéri programja is egyben. A Szent István-nap és Újkenyér-ünnep évek óta arra törekszik, hogy három célnak is eleget tegyen.

Célunk, hogy méltó módon emlékezzünk meg az államalapító magyar királyról, hogy tisztelettel adózzunk az újkenyérnek, de nem utolsó sorban az is, hogy színvonalas szórakozást is biztosítunk, községünk minden polgára számára.

 

I. István király tetterős király volt – ezt senki kétségbe nem vonhatja. Kiépítette az államszervezetet, megszervezte a magyar keresztény egyházat, külpolitikájában békére törekedett, belpolitikájának vezérelve pedig az egység – és annak fenntartása – volt. Szent István az ország belső stabilitására törekedett.

A belső stabilitást mi, itt a községben, elsősorban pénzügyi stabilitásként értelmezzük. A tavalyi választások óta eltelt időben szembe kellett néznünk a költségvetés hiányával, az elvándorlás okozta negatív következményekkel, a gazdaság lendületvesztésével. De senki ne higgye azt, hogy ez csak a mi községünkben van így. Ezek a folyamatok sújtják a régió minden országát.

De nem ülünk ölbe tett kézzel! A politikai és pénzügyi döntéseinknek mindig ugyanaz a célja: csökkenteni az elvándorlást, pénzügyi biztonságot teremteni, segíteni a kenyeret adó gazdaságot és mezőgazdaságot.

Szilárd elhatározásunk, hogy törlesztjük az egészségügyben felhalmozódott adósságot, megtartjuk a felépített széleskörű oktatási, kultúrális és szociális védelmi rendszert. Semmit nem veszünk el a gyermekeinktől és – mivel folyamatosan sikeresen pályázunk – a község minden polgárának életszínvonalán igyekszünk javítani! A tartományi, köztársasági, ill. a nemzetközi forrásokból kapott pénzekből végre tudjuk hajtani a szükséges kommunális, infrastrukturális és környezetvédelmi beruházásokat, fejlesztéseket!

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megmaradási törekvéseinket az Anyaállam segíti. Jobban és sokkal több pénzzel, mint a történelem során eddig bármikor. A Prosperitati Alapítvány révén az itt élők könnyebben teremthetnek otthont, segítséget kapnak a mezőgazdasági és gazdasági fejlesztéseik megvalósításához.

A községünkbe eddig érkezett támogatás új lendületet ad. De ami még fontosabb: az itt élők a benyújtott pályázati ötleteikkel, terveikkel azt üzenik, hogy igenis van erő ebben a közösségben! A fiatalok, a gazdák, a vállalkozók itt akarnak boldogulni és élnek a rendelkezésükre álló lehetőségekkel!

 

István király hagyatékára visszatérve, hadd idézzem fel azt a tényt, hogy az ő vezetésével nyert teret az európai szellem: ő már akkor, korát megelőzve tudta, hogy nincs más út, csak Európa. S annak érdekében, hogy Magyarország Európa egyenrangú részévé váljon, megkötötte a szükséges szövetségeket, tudatosan irányította külpolitikáját.

Ezért nagy öröm számomra, hogy éppen az első magyar király ünnepén jelenthetem be Önöknek, kedves magyarkanizsaiak, hogy községünk – Szerbiában elsőként – elnyerte az európai Becsület Zászlót! Ez annak elismerése, hogy községünk gazdag tartalommal megtöltött testvérvárosi és nemzetközi kapcsolatrendszert tart fenn, színvonalas kultúrális és sportélettel rendelkezik. A zászlót a község napján vehetem majd át mindannyiunk nevében az azt adományozó Európa Tanács képviselőjétől. A díj nem más mint annak elismerése, hogy Magyarkanizsa valóban egy európai szellemiségű község.

 

Számunkra tehát az ünnep üzenete az, hogy belső biztonságra törekedve, a nemzetközi kapcsolatokat ápolva kell továbbhaladnunk, a Szent István-i örökséget megtartva, építve, utódainkra örökítve!

Köszönöm, hogy meghallgattak és köszönöm, hogy ma együtt ünnepelhetünk!

 

Fejsztámer Róbert

magyarkanizsai polgármester