Emlékezés az aradi vértanúkra

2016.10.11.
 

Magyarkanizsán a hagyományokhoz híven az önkormányzat szervezésében a Nagytemetőben koszorúzással egybekötött emlékműsort volt október 6-án. Az idei ünnepség annyiban tért el az eddigiektől, hogy most került felszentelésre az a fából készült emléktábla, amelyet az oromhegyesi Ulmus Egyesület tavaly nyári nemzetközi fafaragótáborában készítettek, és amelyen a tizenhárom aradi vértanú arcképe látható.

Miután Zapletán Géza esperesplébános felszentelte az új emléktáblát, az alkalmi műsorban felléptek a Cifraszűr vegyes kórusának tagjai, akik a Himnuszt, később pedig a Szózatot énekelték el, és szavalatával ünnepélyesebbé tette a megemlékezést Oláh Tamás, aki Juhász Gyula Vértanúk című költeményét adta elő, Kis Tamás, a zeneiskola diákja pedig Bach áriájának hegedűn való eljátszásával emelte az ünnep méltóságát.

Ünnepi beszédet Kávai Szabolcs történelemtanár mondott, aki többek között kiemelte:

– Nekünk, XXI. századi magyaroknak erőt kell merítenünk az aradi hősök erkölcsi nagyságából, mert igaz, hogy napjaink kihívásai szerencsére nem követelik meg az emberi élet feláldozását és kockáztatását, de a nemzetünkért, szűkebb pátriánkért és családunkért nap mint nap kisebb-nagyobb áldozatot kell hoznunk a nyugodt, szürke hétköznapok küzdelmeiben. Isten áldja az aradi hősök emlékét!

A megemlékezés végén elhelyezték a kegyelet virágait az önkormányzat, a helyi közösség, a VMSZ, a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Mozgalom, a tanintézmények, továbbá a nyugdíjas-egyesület képviselői is.

Bővebben:


Emlékezés a vértanúkra a Tisza-vidéken

Magyarkanizsán csütörtökön délután emlékeztek az aradi vértanúkra

Az aradi vértanúkra és a szabadságharc hőseire emlékezve


Megemlékezés a Nagytemetőben



Fotó: Puskás Károly építészmérnök