Kevesen érdeklődtek az állami földek iránt

2016.09.15.
 

Magyarkanizsán szeptember 14-én tartották az állami földek bérbeadásának első körét. A városháza dísztermében megtartott licitáción meglepően kevés érdeklődő jelent meg. A több mint 2500 hektárnyi, 453 licitegységre osztott föld iránt csak alig húszan érdeklődtek. A felkínált terület alig 10 százaléka talált bérlőre. Ennek legfőbb oka, hogy a többnyire horgosi és martonosi kataszteri községekben lévő termőföldek minősége nem a legjobb, a kevés Orom környéki, jó minőségű föld iránt viszont nagy volt a kereslet. A termelők élhettek előbérleti jogukkal is.

A licitálásra felkínált állami földterület nagysága az új földtörvény rendelkezései miatt jelentősen megnövekedett, mert az önkormányzatoknak a vizes területeket is számba kellett venniük. A vízügyi törvény ugyanakkor feljogosítja a Vajdaság Vizei Közvállalatot, hogy a kanálisok és más vízpartok mentén húzódó mezőgazdasági területeket kiadja bérbe a termelőknek.

Az árverés második körét az önkormányzat november elsejéig szeretné lebonyolítani. Abban a körben már bárki részt vehet, és a kikiáltási árak is alacsonyabbak lesznek, mint most.

 

Bővebben:


Kevés volt az érdeklődő az állami földek bérbeadására