Beruházás Oromon összefogással

2022.12.20.
 

Oromon, a helyi temetőben befejeződött a halottasház előtt lévő fedett szerkezet építése. A tervdokumentáció és a tetőszerkezet költségei összesen 1,9 millió dinárt tettek ki, amelyet Magyarkanizsa önkormányzata és Orom helyi közössége közösen biztosított. 

A beruházást december 19-én megtekintette Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is, akit Erdélyi Olivér, Orom helyi közösség elnöke fogadott. 

Egy régi tervet sikerült megvalósítani Oromon, hangsúlyozta Erdélyi Olivér. Az elhunytaktól méltó körülmények között szerettek volna a faluban a polgárok elbúcsúzni, de sokszor a csapadék, nyáron pedig a tűző nap okozott gondot, ezért volt szükség a ravatalozó előtti rész befedésére. 

- Magának a halottasháznak a régi, elavult tetőszerkezetét is sikerült kicserélni, most új lemezek kerültek fel a régiek helyére, az előtér fölé pedig megépült ez az új tetőszerkezet. A projektet a helyi járuléknak köszönhetően sikerült megvalósítani. A beruházás 1,9 millió dinárt tett ki, amit két forrásból biztosítottunk. A felét, tehát 950 ezer dinárt az oromi helyi járulékból befolyt bevételből, a másik részt pedig Magyarkanizsa község finanszírozta. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a helyi járulék nem elvesz az emberektől, hanem inkább ad. Egy ilyen beruházást nem tudtunk volna megvalósítani a helyi járulék nélkül, illetve az önkormányzat nélkül - mondta Erdélyi Olivér. Hozzátette, hogy szeretnék ezt a fejlesztési ütemet megtartani a jövőben is, ezért fontos tudni, hogy 2024-ben le fog járni a helyi járulék, viszont az ehhez hasonló beruházások csakis annak köszönhetően valósulhatnak meg. 

Nagyon fontos az önkormányzat számára az, hogy a helyi közösség részéről érkezzenek olyan ötletek, projektelképzelések, kezdeményezések, melyek a helyi kezdeményezésekre vonatkoznak, nyilatkozta a helyszínen Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester. 

- Természetesen a helyi fejlesztésekhez nemcsak egy ötlet szükséges, hanem mint ahogy ebben az esteben is történt, kell egy engedélyezhető terv, tervdokumentáció, de ugyanakkor a pénz előteremtése is komoly fejtörést okoz, akár a helyi közösség, akár az önkormányzat számára. Nagyon jó példa minderre Orom, s szerencsére nem egyedüli példa községünk területén, hiszen hasonló beruházások történnek Martonoson és Adorjánon is. Oromon is jól látszik, hogyan lehet egyesíteni a helyi járulék összegeit, s az önkormányzati támogatást, hisz az elfogadott, hosszútávú stratégiája az önkormányzatnak az, hogyha a helyi közösségnek van egy jó infrastrukturális projektje, amit meg szeretne valósítani, mert a közösség számára fontos, s ahhoz tud előteremteni akár helyi járulékból, akár pályázatból pénzt, akkor ahhoz az önkormányzat, ha szükséges, akár 50 százalékot is hozzátesz. 

Ez ebben az esetben is így történt, tehát a pénz felét helyi járulékból, a másik felét önkormányzati hozzájárulásból biztosították, mutatott rá a polgármester, aki szerint nagyon fontos a helyi járulék intézménye, ami a község területén elfogadott, ismert, s hosszú évtizedekre visszanyúlik. 

- Én bízom benne, hogy egyre több településünkön be tudják vezetni a helyi járulékot, mert akkor az azt fogja jelenteni, hogy a duplájára tud gyorsulni az a folyamat, ahogyan egy közösség tud fejlődni - mondta Fejsztámer Róbert, aki szerint akár a víz- vagy csatornahálózatot is bővíthetik hasonló finanszírozással, vagy aszfaltozhatják az utakat és utcákat. 

Bővebben: 


Beruházás Oromon helyi közösségi és önkormányzati összefogással

Új tetőszerkezetet kapott a ravatalozó előtti fedett rész Oromon