Példaértékű a magyarkanizsai családtámogatási modell

2021.04.26.
  

Magyarkanizsa község szociális programjaival ismerkedett április 22-i önkormányzati látogatása alkalmával Milivoj Linjački, az Észak-bánáti Közigazgatási Körzet vezetője és Radoš Pejović, a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági titkárság titkárhelyettese. Elmondták, hogy községünk támogatási programjai példaértékűek, s a készülő 2022-es tartományi demográfiai stratégiába is át szeretnének venni néhány elemet.

Fejsztámer Róbert polgármester és Bicskei Ibolya, a Községi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja bemutatták, hogy milyen szociális programok vannak a gyermekszületés támogatásától kezdve egészen az időskorú személyekről való gondoskodásig.

Magyarkanizsán zárult az az Észak-bánáti Körzetben megszervezett körút, amelynek keretében a községi szociális támogatási programokról tájékozódtak, mondta Radoš Pejović.

2022-re vajdasági szintű demográfiai stratégia készül. Mivel tagja vagyok a szerb kormány gyermekjogokkal foglalkozó tanácsának is, ilyen témakörben is tájékozódtam az út során. Polgármester úrral a családok helyzetéről tanácskoztunk több szemszögből. Ki fogjuk elemezni ezt a magyarkanizsai családtámogatási modellt, s azon leszünk, hogy a tartomány is valamilyen formában támogatni tudja a rendszer fenntartását - ígérte Radoš Pejović. 

Községünkben a támogatások sora a gyerek születésekor az egyszeri pénzügyi támogatással kezdődik, majd a babacsomaggal folytatódik – ismertette Fejsztámer Róbert polgármester. – Van útiköltségtérítés a középiskolások számára, ösztöndíj program az egyetemistáknak, készült akcióterv a munkába állás segítésére is. Az önkormányzati hatáskör az idős személyek otthonápolásával fejeződik be, s ezzel kerekedik ki ez a támogatási program. Bízom benne, hogy a 2022-es szociális stratégiában néhány magyarkanizsai javaslat is meg fog jelenni, s abban is bízom, hogy lesz elég eszköz arra, hogy – az akcióterveken keresztül, projektekbe öntve – ezt a stratégiát az önkormányzatok le is tudják pályázni és meg tudják valósítani.

A polgármester elmondta, hogy Magyarkanizsa specifikus helyzetben van. A határ közelsége miatt nagyon sokan dolgoznak külföldön, s ezért nagyon sok az egyedül élő, itthon maradt ember, akikkel az önkormányzatnak foglalkoznia kell. Ezt szeretnék intézményes, törvénnyel meghatározott formában kezelni, mert az ad hoc, eseti kezelés nem vezet eredményre. Arról is beszélgettek, hogy hogyan lehetne a családokat még közvetlenebbül támogatni. Szóba kerültek a magyarországi családtámogatási modellek is, illetve az, hogy azokat hogyan lehetne átültetni a szerbiai rendszerbe. Magyarország ezen a téren sikeres, s ha Szerbia is átvesz elemeket, akkor Szerbia is sikeresen megbirkózhat ezzel a kihívással, véli Fejsztámer Róbert.

Bővebben:


Középpontban az idős- és családtámogatás

A családbarát Magyarkanizsa szociális stratégiája




Fotó: Puskás Károly