Új intézkedések a koronavírus terjedése ellen

2020.12.04.
 

A Szerb Köztársaság Kormánya a 2020. december 3-án megtartott ülésén elfogadta a válságstáb által javasolt legújabb intézkedéseket annak érdekében, hogy megóvják a lakosság egészségét a koronavírus-fertőzéstől.

A vendéglátóipari objektumok, vagyis a kávézók, éttermek, bárok, éjszakai klubok és vízi vendéglátóhelyek nem dolgoznak pénteken (december 4-én) 17 órától hétfőn (december 7.)  reggel 5 óráig. Ez alól nincs kivétel. Ezek az objektumok hétfőtől péntekig reggel 5 és délután 17 óra között tarthatnak nyitva. Az ételkihordást állandó jelleggel, a hét minden napján, 24 órában végezhetik, ahogy más vállalkozók is, amelyeknek ez képezi az üzleti tevékenységük alapját.

A bevásárlóközpontok, a ruházati cikkeket árusító üzletek, a fogadóirodák, a szerencsejáték-helyek és a játszóházak szintén nem dolgozhatnak pénteken 17 órától hétfő reggel 5 óráig.

Nem dolgozhatnak hétvégén a kozmetikai-, a fodrász- és a szépségszalonok sem. Ahogy a sport- és rekreációs tevékenységgel foglalkozó objektumok sem, azaz az edzőtermek, fitness-központok, a medencék, a wellness-központok, , a sportsátrak alatt lévő labdarúgó-, kosárlabda- és teniszpályák, illetve más rekreációs sportágak pályái. Ezekre az objektumokra is a reggel 5 és délután 17 óra közötti nyitvatartás vonatkozik, munkanapokon.

 

Milyen munkaidővel dolgozik a többi objektum?

Az élelmiszerüzletek, a boltok és a kiskereskedelmi objektumok, valamint a trafikok és kioszkok, és más hasonló objektumok, melyekbe alapvetően nem kell belépni a vásárlás során, 21 óráig tarthatnak nyitva hétköznapokon és a hétvégén is.

A gyógyszertárak és benzinkutak (üzemanyag tankolásra) állandóan nyitva tarthatnak, korlátozás nélkül, míg a piacok hétvégén is dolgozhatnak, reggel 6 és délután 15 óra között.

A hotelok és magán szálláshelyek keretében működő éttermek és bárok kivételt képeznek azzal, hogy szolgáltatásaikat csak a hotel bejegyzett és bejelentett vendégeinek nyújthatják, minden nap este 21 óráig.

Az egészségügyi szolgáltatást nyújtó rendelők és laboratóriumok egész nap dolgozhatnak, beleértve a hétvégét is.

A hivatásos sportolók a hétvégén használhatják a sportlétesítményeket, amennyiben olyan versenyre készülnek, mely a nemzeti sportszövetségek hatáskörébe tartozik.

A kultúra területén működő intézmények és objektumok, vagyis a mozik, színházak, múzeumok és galériák hétköznaponként és hétvégén is délután 17 óráig dolgozhatnak.

Azok a szolgáltatást nyújtó objektumok és boltok, amelyekben a vásárlók/felhasználók jelenléte nem szükséges, ill. jelenlétük és a kontaktus korlátozott idejű – mint amilyenek a háztartási gép szerelő műhelyek, a műszaki szervízek, a szabók, cipészek és üvegmegmunkáló boltok – munkanapokon 21 óráig dolgozhatnak, szombaton pedig 17 óráig.

Az illetékes felügyelőségek és a kommunális rendőrség szigorúan ellenőrzi ezen intézkedések tiszteletben tartását, melyek december 4-én lépnek életbe és december 15-ig hatályosak.

A jól ismert epidemiológiai előírások és javaslatok, mint amilyen a kötelező maszk-használat a zárt térben, a gyakori kézmosás, a távolságtartás, a felületek fertőtlenítése és a helyiségek gyakori szellőztetése, továbbra is érvényben maradnak.

A Szerb Köztársaság Kormánya és a válságstáb arra kérnek mindenkit, hogy viselkedjenek felelősségteljesen és ne gyülekezzenek a lakásokban, magán szálláshelyeken és egyéb helyiségekben, mert azzal saját egészségüket és családjuk egészségét is veszélyeztetik, de veszélyforrást jelentenek teljes környezetükre nézve is.