A tapasztalt törvénytelen áremelések bejelentése

2020.03.27.
  

A COVID-19 járvány idején a kereskedelemben történő szabálytalanságok elkerülése végett a polgárok és a gazdasági személyek mától bejelenthetik az élelmiszereket, gyógyszereket, egészségügyi eszközöket és védőfelszereléseket érintő törvénytelen áremeléseket a köztársasági felügyelőség egységes kapcsolattartó központján. A kapcsolattartó központban dolgozó a bejelentést a 011/6350-322-es telefonon fogadja vagy a hivatalos HONLAPON, a következő megjelöléssel: Továbbítani a köztársasági felügyelőségnek.

A kijárási tilalom miatt az ügyintéző 9 és 16 óra között elérhető, de munkaidőn túl is lehet bejelentést tenni hangüzenetben. Online módon egész nap lehet bejelentést tenni az ellenőrzési koordinációs bizottság honlapján egy egyszerű kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül, ami a leghatékonyabb módszer arra, hogy a lehető leghamarabb kapjon választ. A bejelentéseket név nélkül is meg lehet tenni, azonban akik megadják elérhetőségüket, azok 72 óra alatt visszaigazolást kapnak, hogy a bejelentésük melyik köztársasági felügyelőséghez lett továbbítva. A köztársasági felügyelőség törvényes határidő alatt köteles értesíteni a bejelentőt az eljárás folyamatáról.

A kapcsolattartó központnál panasszal lehet élni a köztársasági felügyelőség tisztviselőinek magatartása miatt is. A tartományi és helyi felügyelőség hatáskörébe tartozó eseteket a polgárok és a gazdasági személyek nem jelenthetik a megadott elérhetőségeken (ilyenek pl. kommunális ügyek, a kommunális rend, a közlekedés, a zaj, a feketepiac, a község/város, ill. más szervek hatáskörében történő épületépítés. stb.). Ezekben az esetekben az ügyintézők az illetékes tartományi vagy helyi felügyelőséghez fogják utalni a bejelentést tevőket.