Elkötelezetten az integráció útján

2019.11.28.
 

Magyarkanizsán tartotta meg hetedik ülését a Régiók Európai Bizottsága és Szerbia közös konzultatív testülete november 27-én.

A testületet 2014-ben alapították meg, egyrészt azzal a céllal, hogy előrébb vigye a szerbiai regionális és helyi hatalmi struktúrák közötti együttműködést és párbeszédet, másrészt pedig azzal, hogy segítsen a szerbiai helyi önkormányzatoknak felkészülni a Régiók Európai Bizottsága munkájában való részvételre a csatlakozást követő időszakban. A magyarkanizsai ülésen áttekintették Szerbia eddigi európai integrációs folyamatának fontosabb állomásait és jellegzetességeit, megtárgyalták a helyi önkormányzatok szerepét ebben a folyamatban, valamint külön foglalkoztak az e-közigazgatás témájával. Az ülésen többek között Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, továbbá Ivan Bošnjak, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium államtitkára, Steffen Hudolin, az EU szerbiai küldöttsége II. operatív részlegének a vezetője és Franco Iacop, a konzultatív testület elnöklőjének a helyettese vett részt.

 

A tanácskozást megelőző napon Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester a következőképpen vázolta az EU-Szerbia találkozó lényegét:

– A tanácskozás hivatalos része egy félnapos szakmai tanácskozás lesz, amely az elektronikus közigazgatás témáját dolgozza fel. Abban bízom, hogy olyan biztató mondatok is el fognak hangzani, amelyek azt fogják előrevetíteni, hogy Szerbia jó úton halad az európai uniós integráció felé. A kötetlen programrészben pedig megmutatjuk majd Magyarkanizsa község tevékenységein keresztül mindazokat a dolgokat, amelyeket az elmúlt években az IPA határon átnyúló tevékenységeken vagy a testvérvárosainkkal való együttműködésen keresztül sikerült megvalósítanunk, ami egyben az Európai Uniót és Szerbiát is közelebb hozta egymáshoz – hangsúlyozta az ülés kapcsán Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.

 

Ivan Bošnjak a november 27-i tanácskozáson a közigazgatás reformjáról ejtett szót, kiemelvén, hogy ez a folyamat egyike annak a három oszlopnak, amelyre Szerbia az integrációs folyamatát alapozza. E reform során a leglényegesebb lépés az e-közigazgatás kialakítása volt, emelte ki, mondván: egy mindenki számára elérhető, központosított adatbázis létrehozása volt a cél, hiszen ennek köszönhetően időt és pénzt spórolhatnak meg a polgárok. Az eddigi fejlesztések révén éves szinten 6 milliárd dinárt takaríthatnak meg a polgárok – derült ki felszólalásából.

Felszólalásában Pásztor István Szerbia az EU-hoz való mielőbbi csatlakozásának érdekében tett erőfeszítéseiről beszélt, újfent aláhúzva, hogy az ország sokkal felkészültebb a csatlakozásra, mint arra a megnyitott fejezetek számából következtetni lehet, azaz pozíciója az integráció útján nincs összhangban felkészültségével.

Az Európai Unió eddig is támogatta a szerbiai önkormányzatokat. Steffen Hudolin, az Európai Unió szerbiai küldöttségének képviselője példaértékűnek nevezte a tanácskozás helyszínét, Magyarkanizsát, ahol több nemzet él együtt majdnem európai uniós szinten: „Nagyon örülök, hogy itt vagyunk. Ebben a régióban már hasonlóan élnek, mint Európában. Az emberek együtt dolgoznak és együtt élnek, és ez egy nagyon jó példa arra, hogy miként kell ennek kinéznie. Ez egy jó kiindulási pont, amelyet tovább kell vinnünk, és mi, mint Európai Unió továbbra is támogatni fogjuk ebben a folyamatban és reformokban Szerbiát.”

Bővebben:


Elkötelezetten az integráció útján

Közös konzultatív testületi ülés

Magyarkanizsán tanácskozik a Régiók Európai Bizottsága és Szerbia közös konzultatív testülete

Pásztor István: Megalázó az EU-s csatlakozási folyamat elhúzódása Szerbiára nézve

Az Európai Régiók Bizottsága és Szerbia közös konzultatív testülete tart tanácskozást Magyarkanizsán

Európai uniós tanácskozást tartottak Magyarkanizsán

Nézőpont plusz- beszélgetés az Európai Régiók Bizottsága és Szerbia közös konzultatív testületének 7. üléséről




Fotó: Puskás Károly építészmérnök