„Tűnt március nagy napja”

2019.03.20.
 

Hagyományosan a magyarkanizsai Nagytemetőben kezdődött március 14-én a márciusi ifjak hőstettei előtti tisztelgés a városban. A nemzeti ünnep alkalmából Kávai Szabolcs történelemtanár, a községi tanács tagja mondott ünnepi beszédet, melyből fontos kiemelni a kulcsgondolatot, miszerint március 15-e minden magyar közös ünnepe, bárhol is éljen a világon.

Az emlékezés és kegyelet koszorúinak elhelyezése után az ünneplők a Dobó Tihamér Képtárba vonultak, ahol a testvérvárosi, tatai Sulyok Teréz kiállítását tekinthették meg, amelyet Nyilas Leonov Anita községi tanácsnok nyitott meg. Ezt követően a városháza dísztermében tartotta meg ünnepi beszédét Fejsztámer Róbert polgármester, aki a család és a szülőföld, az összefogás és a bátorság fontosságát helyezte előtérbe.

– Sokan úgy tartják, hogy Világosnál minden elveszett. Valóban: a magyar sereg másfél évnyi küzdelem után letette a fegyvert a túlerővel szemben. Nekünk, az utókornak azonban példát adott halált megvető bátorságból és becsületből. Arról, hogy ki kell tartanunk az olyan erkölcsi értékek mellett, mint amilyen a család és a szülőföld. Nekünk, vajdasági magyaroknak különösen azt fontos megértenünk, hogy a különbözőségeink ellenére egyek vagyunk, és csak összefogásban tudunk megmaradni. Az 1848. március 15-én utcára özönlő tömeg sem volt egységes: voltak közöttük jobb- és baloldali irányultságúak, liberálisok és konzervatívok, hevesebb vérmérsékletűek és tárgyalni készek… Mégis a közös cél egységbe kovácsolta őket. Tudták: „A haza minden előtt…”, hogy vállt vállnak vetve, együtt kell kiállniuk a követeléseik mellett. 1848 márciusában az ellentétek háttérbe szorultak, és csak a közösség, a nemzet számított – mondta a polgármester ünnepi beszédében.

Az est méltó befejezéseként vendég előadók léptek színre. A verses-zenés összeállítást Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza adták elő. A műsor rendhagyó módon a felesége, Szendrey Júlia szemszögéből idézte meg Petőfi Sándor szellemét a forradalom kitörésétől egészen a magyar költőóriás rejtélyes eltűnéséig.

Bővebben:


„Tűnt március nagy napja”

„Tűnt március nagy napja” – Ünnepi műsor Magyarkanizsán

Ünnepi emlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc alkalmából




Fotó: Puskás Károly építészmérnök