Erich G. Fritz, az Európa Tanács képviselőjének beszéde

2017.10.23.
 

Erich G. Fritz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése tiszteletbeli tagjának beszéde az európai Becsület zászló átadásának alkalmából. Elhangzott október 21-én a Művészetek Háza nagytermében.

 

Tisztelt Polgármester Úr,

kedves vendégek,

hölgyeim és uraim.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az Európa Tanács képviselőjeként ma itt lehetek Magyarkanizsán, hogy átadjam Önöknek ezt a díjat.

Azért vagyok erre különösen büszke, mert az Európa Tanács Európa összes országának legfontosabb kapcsa. 47 tagországot számol, s a ma létező egyik legrégibb európai intézmény. 1949-ben alakult, ma már több, mint 25 éve karolja fel a kontinenst.  47 ország, amelyek 1990-ig különböző politikai és jogi szövetségekhez tartoztak, s akik ma - túllépve határokon és egyéb még létező különbségeken – egy közös törvény elkötelezettjei.

Persze nem mindehol ugyanez a helyzet, elég ha az Orosz Föderációra és Törökország jelenlegi helyzetére gondolunk.

Az Európa Tanács összes tagállama elkötelezte magát amellett, hogy polgárai számára megvalósítsa az emberi jogokat, hogy a politikai rendszer alapjává tegye a demokráciát, valamint, hogy biztosítsa a jogállamiságot. Az Európa Tanács az a közös intézmény, melynek ellenőriznie és érvényesítenie kell az elkötelezettségek betartását. Ehhez pedig már rendelkezésére állnak a szükséges eszközök. A legfontosabb az Európai Emberi Jogi Bíróság Strasbourgban, amely egyben az Európa Tanács székhelye is. A parlamenti közgyűlés a tagállamok parlamentjeinek képviselőiből tevődik össze. Ők azok, akik az európai polgárok jogainak ügyében folytatott nyilvános párbeszéd tanúi, akik felhívják a figyelmet ezek megszegésére, s megkísérlik kinyilvánítani a megfigyeléseken alapuló véleményüket, tanácsaikat, s nyilvános kritikai véleménynyilvánítás által hozzájárulnak a dialógus és konzultáció kialakulásához. Ily módon a kialakult jogi párbeszéd hozzájárul Európában a jogszabályok betartásához, amihez minden állam és annak kormánya köteles tartani magát.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének képviselőjeként vagyok itt. Az emberi jogok tiszteletben tartásának megvalósításakor, a demokrácia és az emberi jogok útvesztőjében előfordulnak visszaesések és akadályok, de egy csodálatos cél felé haladunk azáltal, hogy jogi téren együtt dolgozunk egész Európáért. Azért az Európáért, amelyben az emberek egyenlőkként és szabadon találkozhatnak egymással, ahol mindenki egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezik. S ezen a közös célért vezető úton több város is partnerünk ebben.

Magyarkanizsa város ma egy magas rangú kitüntetést vesz át. Ez a díj az Önök városában élő polgárok nemzetközi munkájának elismerése. Ezzel értékeljük sokoldalú aktivitásukat, azt, hogy kapcsolatban vannak Európa más régióinak városaival és az ott élő emberekkel, akik ismerkednek, akik között barátságok szövődnek, s ily módon kulturális sokszínűséggel gazdagítják kontinensünket.

2015-ben már megkapták az Európai oklevelet, két évvel később, azaz most pedig már az Európa Tanács Becsület zászlóját, az Európa-díj második fokozatát is kiérdemelték.

Ez által Magyarkanizsa az első város Szerbiában, amely átveheti ezt a tiszteletbeli zászlót.

Magyarkanizsa városát méltónak találták erre a díjra, köszönhetően a temérdek független és fontos projektnek, amit a város partnereivel együtt fejlesztett ki és vitt végbe, s ezzel felhívta magára az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének figyelmét. Mindenek előtt kiemelném, mennyire fontosnak tartjuk a folyamatosan magas szinten folytatott nemzetközi és interkulturális munkát. Különösen nagy hatással volt ránk a gyermekekkel, fiatalokkal folytatott munkájuk a művészet és a kultúra terén.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szeretné megköszönni Önöknek a következő tevékenységeiket, melyekért ezt a díjat kiérdemelték:

Először is azokat az intenzív partneri kapcsolatokat említeném, melyeket Magyarkanizsa más városokkal ápol. Intenzív az együttműködés a magyarországi partnerekkel, itt kiemelném Tata városát, amely már megkapta az Európa-díj legnagyobbikát, de aktívak a román, a szlovén és a szerbiai partneri kapcsolatok is. Nagyon fontos, hogy kulturális-, zenei-, és sporteseményeket is támogatnak, ezáltal a fiatalok találkozhatnak egymással, s a jó hangulatú versengés mellett közösen ápolják egymás kulturális örökségét is. A felnőtt korosztály sincs elfeledve, ők is megcsillogtathatják kreatív szellemi tehetségüket, hisz Magyarkanizsa e téren is széles skálán mutat fel eredményeket. A gazdaság, és a turizmus terén is látható a fejlődés, erősek a határokon átívelő kapcsolataik, emellett kiemelném még a megújuló energiaforrások, az élelmiszeripar, az oktatás és a közigazgatás szférájában elért eredményeiket, fejlesztéseiket.

Mindenkinek, aki segített, külön meg szeretném köszönni a sok törekvést, a hihetetlen szolidaritást, s azt, hogy bebizonyították:

- A gondolkodásnak nincsnek határai, sokkal fontosabb a közös, békés együtt gondolkodás, együtt alkotás. S mikor, ha nem most lenne a fontosabb az ilyen jellegű munka. Most, ebben a korban, amelyben még határainkon belül is a terror, az ártatlan áldozatok, a menekülés, a mások elűzése határozza meg az Európai értékek ellentétét.

Itt Magyarkanizsán az iskolák rendszeresen részt vesznek határon átnyúló együttműködési projektekben. A csereprogramoknak köszönhetően a diákok közvetlen módon ismerik meg, hogyan is élnek a velük egykorú fiatalok Európa más országaiban. A város polgárainak elszántságát és pozitív hozzáállását ezekben a határontúli együttműködésekben leginkább a partnertevékenységek, a közösségi együttműködések mutatják, valamint az a mód, ahogyan az Európai rendezvényeket ünneplik.

Az Európa Tanácsnál megalapozott közös értékek tudnak Europának közös lelket adni. Ez egy agresszió, félelem, határsértés és propaganda nélküli életet jelent. Sokkal fontosabb tehát ez a cél, amin dolgozunk a megértés, barátság, biztonság érdekében, az elnyomás és az igazságtalanság ellen.

Az Önök városa már most számos kapcsolatot teremtett meg, és széles téren kihasználta lehetőségeit ahhoz, hogy ezen csereprogramok, találkozások, tapasztalások, és tanulás által megtörténhessenek a változások. A jövőben munkájukat tovább tudják majd bővíteni számos újabb találkozással egyéb országok szakembereivel, diákjaival és művészeivel. Biztos vagyok abban is, hogy Magyarkanizsa polgárai ebben továbbra is szívesen részt vesznek. Már ma is nagy szerepet játszik az Önök városában a polgárok aktív részvétele, ezért szeretnék köszönetet mondani nekik, és megköszönni ezt a munkát nekik is, és Önöknek is.

A demokrácia és a megértés mindig közösségi szinten kezdődik el, ahol az emberek közvetlenül építik azokat a hidakat, amelyek a jövőbe visznek. Ilyen fontos hidak a sport és a kultúra is, hisz minél közvetlenebb az emberek közti viszony, annál jobban és könnyebben ismerik meg egymást.

Jó döntést hozott tehát az Európa Tanács közgyűlésének Európa-díjat kiosztó bizottsága, amikor úgy döntött, hogy ezt a díjat Magyarkanizsának adja. Ezáltal arra szeretnénk ösztönözni a város minden egyes polgárát, hogy folytassa ezt az utat. Érdeklődjenek más országok és kultúrák iránt, találkozzanak egymással és ismerjék meg egymást azok az aktív polgárok, diákok, tanárok és sportolók is, akik ez iránt nyitottak, s azok is, akik elsőre talán nem annyira.

Szabad és felelősségteljes emberekként cselekedjenek az európai emberi jogi nyilatkozat szellemében!

Magyarkanizsa város polgárai, gratulálok Önöknek e díjhoz. Személyesen köszönöm, hogy teljességgel magukénak érzik az Európa Tanács elveit, s ezt a versenyben való részvétellel meg is mutatták. Ezáltal azt is bizonyítják, hogy az Európa-díj az emberjogi érdekek és emberek közti megértés egyik legszélesebb körű képviselője.

Ne térjenek le erről az útról, s vegyék át az Európa Tanács tiszteletbeli zászlaját, elismerésünk jeléül, mellyel Önöket és munkájukat tüntetjük ki.

Ezáltal Magyarkanizsa egy jó közösség tagja lett, tagja azon európai városok és községek csapatának, akik úgy érzik, hogy felelősséggel tartoznak a kontinensünk közös emberjogi jövője iránt.

Még egyszer szeretném tehát kifejezni minden elismerésemet Magyarkanizsa polgárainak, szeretném megköszönni munkájukat, s minden jót kívánni Önöknek és városuknak a jövőben!

 

Erich G. Fritz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése tiszteletbeli tagjа