A hatvanötödik írótábor Magyarkanizsán

2017.09.22.
 

Szeptember 7-én kelt életre a sorrendben hatvanötödik írótábor Magyarkanizsán, mely a szokásokhoz híven a Népkertben lévő, az írótábor alapítóinak emelt emlékmű előtti tisztelgéssel kezdődött. A Népkertben található emlékművet és a városháza előtti kettős szobrot a magyarkanizsai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár és az írótábor szervezőbizottságának képviselői koszorúzták meg, majd Bordás Győző, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg hivatalosan a nagy hagyománnyal bíró, háromnapos irodalmi csemegének ígérkező rendezvényt.

Beszédében a Koncz–Dobó-szoborpárosnál egyebek között elmondta:

– A vajdasági magyar (és sokszor nem csak magyar) írók itt tartották céhbeli gyülekezésüket, amelyeken irodalmi kérdéseket vitattak meg, vagy szakmai-tematikus összejöveteleket, tanácskozásokat rendeztek, amelyekből olyan értékes kiadványok is születtek, mint például A csönd városa című antológia 1982-ben, majd az 1987-es Híd folyóirat lapjain is megőrzött A Tisza és az irodalom címet viselő tanácskozás anyaga, amelynek bevezető, századokat átívelő tanulmányában Szeli István Bessenyei Györgytől kezdve Petőfin, Juhász Gyulán, Ady Endrén át jut el napjainkig, Domonkos és Koncz Tisza-verseiig, azokhoz, amelyeket szerinte e folyó úgy ihlette, hogy – a tájköltészeten túlmenően – az adott korszak szellemével és gondolatvilágával azonosíthatók. (…) Az írótábort műhelyként fogom fel, s ennek jegyében tanácskozunk holnap mesterségünk címeréről: A szóról. Mert az írótábor a kezdetek óta – s ezt nem győztük hangoztatni – azt bizonyítja, közösségünkben van befogadókészség az írott szó iránt, még akkor is, ha néha borúlátóak vagyunk.

Ezt követően a résztvevő írók és érdeklődők átvonultak a szomszédos Dobó Tihamér Képtárba, a Koncz István válogatott verseit tartalmazó Csend és lázadás című kötet bemutatójára, amelyben közreműködött Virág Ibolya, Orcsik Roland, Kollár Mária és Brenner J. János. A kötet Sagmeister Péity Laura illusztrációival vált teljessé, az ebből nyílt kiállítást Brenner J. János nyitott meg.

A nyitó nap dokumentumfilm-vetítéssel fejeződött, Kartag Nándor és Fehér Gyula Kanizsai ősz, az egykori írótáborokról szóló összeállítását tekinthették meg az egybegyűltek.

Pénteken a község általános iskoláiba látogattak el az írók, irodalmi tanácskozás volt az Ifjúsági Otthonban, délután a kiadók képviselői beszélgettek eredményekről, terveikről és mutatták be legújabb kiadványaikat, író-olvasó találkozó volt a Széles utcában, ahol Bakos Petra beszélgetett Tékiss Tamással, Bíró Tímeával és Losoncz Márkkal. A pénteki nap záróakkordja este fél hétkor csendült fel, amikor az írótábor díszvendégével, Rakovszky Zsuzsával Berényi Emőke és Fehér Dorottya beszélgetett a magyarkanizsai Art Caféban.

Bővebben:


A hatvanötödik írótábor Magyarkanizsán

Mesterségük a szó

Könyvek, szerzők, kiadók

Balogh Istváné a vándorköcsög

A kötöttségkereső lázadó

Megkezdődött a 65. Kanizsai Írótábor

Rakovszky Zsuzsa író lesz ma a Kanizsai Írótábor díszvendége

Befejeződött a 65. Kanizsai Írótábor

65. Kanizsai Írótábor


65. Kanizsai Írótábor – Új Kanizsai Újság



Fotó: Puskás Károly építészmérnök