Tanévkezdés a községben és a középiskolában

2017.09.12.
 

Magyarkanizsa községben az iskolaév sztrájk nélkül kezdődött, bár a tanügyi dolgozók bére messze a köztársasági átlag alatt van. Arról, hogy hogyan vágtak bele az új tanévbe, az önkormányzat közoktatással megbízott tanácstagja, Kávai Szabolcs adott tájékoztatót.

– Oktatási intézményeink felkészülten várták az előttünk álló, 2017/2018-as tanévet. A tanárok, az iskolák vezetői, a szakszolgálat a nyári szünetet a pihenés mellett továbbképzéseken való részvételre is kihasználták. A korábbi évekhez hasonlóan községünk diákjai a megszokott módon, jó körülmények között ülhettek ismét az iskolapadba, kivételt képez az oromhegyesi épület, amelyet a csőtörés okozta gondok miatt egyelőre nem vehetnek birtokukba a tanárok és a diákok. Megoldandó feladat ez, ami előttünk áll, de a tartomány és az önkormányzat hathatós közreműködésével, anyagi támogatásával ez a probléma ideiglenessé válik, hiszen a munkálatok után az oromhegyesi gyerekek ismét falujukban járhatnak majd iskolába, mindaddig, a munkálatok befejeztéig pedig Oromra utaznak. Ebben a tanévben változást jelent, hogy az alacsony gyermeklétszám miatt a mintegy kétszáz főt számláló Völgyes településen, ahol eddig összevont tagozaton négyosztályos iskola működött, az épületet be kellett zárni, így az egyetlen völgyesi kisdiák is Oromra fog utazni ettől a tanévtől. A negatív demográfiai mutatók és a gyerekek létszámának csökkenése kihat a tanügyi dolgozók helyzetére is. Községünk területén 1806 általános iskolás jár a meglévő három általános iskolába, közülünk 217 most kezdte meg tanulmányait. Összehasonlítva a tavalyi évvel, elmondható, hogy ötven diákkal van kevesebb idén, de ez a tendencia már évek óta fennáll. Kivételt képez Horgos, ahol tizenhéttel növekedett az elsősök létszáma – mondta el Kávai Szabolcs.

A sikertörténeteket sem hallgatják el Magyarkanizsán, így a tanácstagtól megtudhattuk azt is, hogy a tartományi oktatási titkárság pályázatán 18,9 millió dinárt kaptak összességében az oktatással, neveléssel foglalkozó intézményeik. Az óvodák 3,9, a zeneiskola 1,6, a Zmaj iskola 3,5 milliót, míg a horgosi iskola 3 milliót kapott a tartományi illetékes minisztériumtól, a középiskola pedig 6,9 millióból gazdálkodhat úgy, hogy jobbá tegye az oktatás színvonalát és épületeik állapotát.

A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontba, Magyarkanizsa egyetlen, ám népszerű középiskolájába évek óta megközelítőleg négyszáz diák jár. Idén 387 tanuló iratkozott be az oktatási intézménybe. A kilencven elsős nyugodt körülmények között, egy fejlődőképes iskolában koptathatja a padokat, kiváló oktatók szárnyai alatt.

Bár az igazgató, Sarnyai Zoltán némi aggodalmának adott hangot, mert mint mondta, az évek folyamán mindig csökken az elsősök száma öttel-tízzel, ami arra enged következtetni, hogy lassan csökken a létszám. Az viszont mindenképp sikernek könyvelhető el, hogy a diákok kilencven százaléka, aki itt kezdi meg tanulmányait, ezt az iskolát jelöli meg elsőként a kívánságlistán. Az igazgató szerint ez azt jelenti, a tanulók motiváltak, hogy az itt elsajátítható szakmákat tanulják meg. Idén is a gépész – számítógépes szerkesztő szak bizonyult legnépszerűbbnek, az autószerelő és a hűtés-fűtés szerelő szakirányok is megteltek, de minden tagozaton megvan a szükséges tizenhatos létszám. Sarnyai Zoltán elégedettségének adott hangot, ami a középiskola működését illeti, a támogatásoknak is köszönhetően, így a Magyarkanizsára járó diákok is biztosak lehetnek benne, hogy egy jó szakmai gárdával rendelkező, jól funkcionáló tanintézményt választottak.

Bővebben:


Sikertörténet is lehet a tanévkezdés

Tanévkezdés a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban

Kevés a diák Magyarkanizsán




Fotó: Puskás Károly építészmérnök