| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.04.26.
Horgoson gyönyörű és zamatos földieper érik

A horgosi Sárkány Mária és Mátyás családi házánál, nem messze a falu központjától gyönyörű, hatalmas földieprek érnek. A nemcsak a szemnek kellemes látványt nyújtó, hanem ízre is fenséges gyümölcsöt évek óta termelik és árulják otthonról. Már messziről szembetűnik a nagy hirdetőtábla és a stand, amelyre az ínycsiklandó és mutatós földieprek ki vannak pakolva. Így aki arrafelé jár, és szereti ezt az alacsony kalóriatartalmú és nagyon finom csemegét, ...

   2024.04.24.
Pályázhatnak támogatásokra a községbeli gazdák

A Magyarkanizsai Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Költségvetési Pénzalap programjának köszönve ebben az évben is több területen pályázhatnak a Magyarkanizsa községbeli gazdák. Az önkormányzat 8,5 millió dinárt látott elő erre. 
Magyarkanizsa községben már évekre visszamenőleg pályázhatnak az önkormányzat közreműködésével a termelők. Több kategóriában, például a földutak javítására, a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésére, ...

   2024.04.23.
Nagy érdeklődés a tervezett szakok iránt

Nyílt napot tartottak április 22-én a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban és a tangazdaságban. 
Az iskolának két szakiránya van, a műszaki és a mezőgazdasági, a diákok ezeken bejül három- illetve négyéves képzésekre jelentkezhetnek. 
Nagy volt az érdeklődés a középiskola által kínált lehetőségek iránt. Nem csak a környező településekről érkeztek pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem ...

   2024.04.19.
Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán. 
Nagy volt az érdeklődés a tréfás hangversenyre, amelyen a könnyedebb zenék mellett modernebb hangzású dallamok is felcsendültek. A színpadon közel 100 tanár és diák előadásában tekinthették meg a szórakoztató programot az érdeklődők. 

   2024.04.18.
A cselgáncs öt évtizede

A cselgáncs ötven éve van jelen Magyarkanizsán. Öt évtizeddel ezelőtt az újvidéki Branko M. Dragić dzsúdómester megismerkedett a székvárosban tanuló Kasza Milicával és Rade Petrovićtyal, akik tanulmányaik befejezése után hazaköltöztek Magyarkanizsára, és bemutatták a cselgáncsot a fiataloknak. Az elmúlt ötven évben a cselgáncs minden nehézséget átvészelt, és a sportág egyetlen pillanatra sem szűnt meg Magyarkanizsán.


A későbbiekben a két ...

 
Keresés
| Gazdaság |
 

   2023.09.08.
Magyarkanizsaiak a Connect & Grow vállalkozói konferencián

Connect & Grow címmel szerveztek szeptember 8-tól kétnapos szakmai konferenciát vajdasági magyar vállalkozók számára Palicson, a Vigadó épületében.  A találkozó a Prosperitati Alapítvány által megvalósított, a magyar kormány által támogatott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program és a Vajdasági Mentorprogram segítségével felépített vállalkozói közösség további fejlődésének következő lépése. A rendezvényen Magyarkanizsa községből is számos vállalkozó megjelent.   
Pletikoszity Árpád, a Dronteh cég tulajdonosaként vett részt a találkozón. A vállalkozás a drónok mezőgazdasági felhasználását propagálja.  
- A dróntechnológia egyre jobban terjed, a mezőgazdaságban. Már nemcsak felmérésekre, hanem szolgáltatásokra, illetve kezelésekre is használják ezeket a szerkezeteket. Én személy szerint ezen drónoknak a használatában, forgalmazásában és kezelésük oktatásában veszem ki a részemet. Mivel egyre nagyobb az érdeklődés a drónok iránt, próbálunk korszerű, jól elkészített oktatóanyagokkal megjelenni, s így próbáljuk a modern mezőgazdaságot támogatni. Nagyon sok gazdaságban már alkalmazzák a drónokat főleg feltérképezésre. Egy jó felbontású kamerával felszerelt drónnal digitális terepszemlét lehet végezni. A drónokat, mint permetező egységeket is egyre szélesebb körben használják, Vajdaságban de más régiókban is vannak eladott eszközeink. A berendezések megfelelő használata mellett a megfelelő vizsgák megszerzése és a tudásanyag elsajátítása is fontos. Ebben is segítünk, hogy az országos szabályoknak megfelelően tudjuk felkészíteni az érdeklődőket. 
Pletikoszity Árpád szerint a találkozón az üzleti kapcsolatok bővítésére is kiváló alkalom mutatkozott.  
- A konferencián számos, már meglévő kapcsolatot sikerült felújítani, nagyon sok baráttal sikerült újra találkozni, de új üzleti kapcsolatokra is sikerült szert tenni. Úgy látom, hogy ez a rendezvény a vajdasági vállalkozói létnek egy nagyon fontos kapcsolópontja, amit minden féleképpen fel kell tartani, s az elkövetkező időszakban is meg kell tartani – mondta a fiatal vállalkozó.  
Bilicki Nándor teljesen más területen fejti ki tevékenységét: Oromhegyesen diszkót üzemeltet, de vegyeskereskedései is vannak. 
- 1994 óta vagyok vállalkozó. Vendéglátással és kereskedelemmel foglalkozom. A kereskedelmet 1994-ben kezdtem, majd bővítettem a céget több üzlethelyiséggel. Három településen van élelmiszerüzletem. A vendéglátás esetében növekedés kezdődött a 2000-es években, ami 2013-ig tartott. Akkor azonban olyan helyzetet tapasztaltam, hogy a fiatalok elmentek külföldre, amit a vendéglátás azonnal megérzett. Utána jött a Covid, de azért még mindig talpon vagyunk.  
Bilicki Nándornak az a tapasztalata, hogy több lábon kell állni. 
- Több lábon állunk, s az elmúlt évek a tapasztalata az volt, hogy az egyik tevékenység ki tudja segíteni a másikat. Amikor a járvány miatt a diszkó éjszakai üzemeltetése lehetetlenné vált, akkor bevételi forrásként megmaradt a kereskedelem.  
A palicsi tanácskozástól Bilicki Nándor elsősorban új információkat, tanácsokat vár a vállalkozásokkal kapcsolatban, például kapcsolatépítési ötleteket. A vajdasági magyar vállalkozók túlnyomó többségét egyébként személyesen is ismeri, de mindig nyitott az új üzleti kapcsolatokra is. 
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki köszöntőbeszédében kijelentette: a délvidéki magyarság hatalmas utat tette meg két évtized alatt. A 90-es évek végén, a háborúkat követően megtörtnek látszott, de rövid idő alatt magára talált ez a nemzetrész. A mostani találkozó céljairól Potápi Árpád János ezt mondta:  
- A gazdasági szereplőket egy hálózatba szeretnénk összekötni. A gazdaságfejlesztési programokat először itt a Vajdaságban hirdettük meg, utána Kárpátalján is, majd szerte a Kárpát-medencében. Innen indítottuk el a mentorprogramot, innen indítottuk el a gazdasági fórumok sorát, ezek is körbementek a Kárpát-medencében többszörösen, és most innen indítjuk el a Connect & Grow elnevezésű konferenciát, amely a kapcsolatok megerősítését, illetve a növekedést szolgálja. Hogyha az időben egy kicsit még inkább visszamegyünk, egy jó harminc évet, akkor azt mondhatjuk, látva a kilencvenes évek közepi-végi akkori Jugoszláviát és benne a Vajdaságot és benne a magyarságot, hogy ez a nemzetrész volt az, amely a legnagyobb történelmi utat tette meg viszonylag nagyon rövid idő alatt. Ha felidézzük az akkori társadalmi, politikai, gazdasági, morális válságot, ami jellemezte ezt a vidéket, benne a magyarságot is, és megnézzük a mostani helyzetet, akkor nyugodtan azt mondhatjuk, hogy óriási a különbség, hiszen gyors fejlődésű területről van szó. A gazdasági, politikai, társadalmi élet szereplőit próbáljuk annyira összefogni, hogy ez a nemzetrész kapcsot jelentsen Magyarország, a magyar nemzet, Szerbia és a szerb nemzet között, és ennek az előnyeit is lássák azok, akik itt élnek.  
A találkozó lehetőséget nyújt a vállalkozók közötti kapcsolatteremtésre, mondta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség egyik alelnöke.  
- Azt tapasztaltuk 2016-ban, 2017-ben, amikor indult a Prosperitati, hogy rengeteg, több éve, több évtizede működő cég vezetője sem ismerte egymást, nem ismerte egyik a másikat, nem voltak üzleti kapcsolatok. Az elmúlt húsz évben rengeteg üzletember találkozó volt itt Vajdaságban és máshol is, ahol azon igyekeztünk, hogy összekapcsoljuk a magyarországi, meg a vajdasági, a magyarországi, az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai vállalkozókat, és arra kellett rájönni 2016/17-ben, hogy először a vajdasági vállalkozókat kell összekapcsolni, mert ők sem működnek együtt, vagy nincs ez az együttműködés olyan szinten, mint amilyen szinten lehetne. Ehhez hozzájárult a mentorprogram is, illetve az a több mint 14 ezer támogatottat jelentő Prosperitati támogatási rendszer, illetve azok az események, amelyeknek köszönhetően a vállalkozói réteg egyrészt összekovácsolódott, másrészt pedig összekapcsolódott azokkal, akiknek az a feladata, hogy politikai szempontból irányítsák ennek a közösségnek az ügyeit.   
A találkozón több mint 200 délvidéki vállalkozás vesz részt, mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.   
- Azt szerettük volna, hogy ez a rendezvény ne egy konferencia legyen a konferenciák sorában, ahova illik vagy kell eljönni, hanem egy olyan tartalom, ami a legnagyobb vállalkozóknak is pluszt jelent. Tudástranszfert, tapasztalatszerzést, felkészülést az üzleti élet kihívásaira. Én azt gondolom, hogy ez sikerült. Tényleg azt gondolom, hogy a lehető legjobb előadókat sikerült elhozni, és a legjobb feltételeket biztosítani erre a két napra. Öröm számomra, hogy több mint 200 vállalkozás van itt, nem vállalkozó, hanem vállalkozás. Ez egy igen nagy szám, és ezt relatív rövid idő alatt sikerült elérnünk. Emellett van még legalább huszonöt olyan kisvállalkozó, mikro-, kis családi vállalkozás, akik szolgáltatóként, kiállítóként jelen vannak. Olyan kezdő vállalkozók ők, akik szeretnének megmutatkozni, és van is mit megmutatniuk. Nemcsak a nagyoknak szól a rendezvény, s nem csak a tudásról szól, hanem maga a konferencia egy megmutatkozási lehetőség sok mindenkinek. Lesz itt szó mesterséges intelligenciáról és annak a szerepéről, a jövőbeni szerepéről az üzleti világban. De lesz itt szó időbeosztásról, kiégésről, újrakezdésről. Maguktól a vállalkozóktól gyűjtöttük be, miről szeretnének előadásokat hallani. És az nagyon fontos, hogy olyan előadók mondják ezt el, akiknek életszerű tapasztalataik vannak - összegezte Juhász Bálint.  
A rendezvényen az előadások mellett az IT-világ újdonságaival is megismerkedhetnek a résztvevők, illetve termékbemutatókon is részt vehetnek. 

 




Kapcsolatépítés és növekedés - szakmai konferencia Palicson