| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.04.26.
Horgoson gyönyörű és zamatos földieper érik

A horgosi Sárkány Mária és Mátyás családi házánál, nem messze a falu központjától gyönyörű, hatalmas földieprek érnek. A nemcsak a szemnek kellemes látványt nyújtó, hanem ízre is fenséges gyümölcsöt évek óta termelik és árulják otthonról. Már messziről szembetűnik a nagy hirdetőtábla és a stand, amelyre az ínycsiklandó és mutatós földieprek ki vannak pakolva. Így aki arrafelé jár, és szereti ezt az alacsony kalóriatartalmú és nagyon finom csemegét, ...

   2024.04.24.
Pályázhatnak támogatásokra a községbeli gazdák

A Magyarkanizsai Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Költségvetési Pénzalap programjának köszönve ebben az évben is több területen pályázhatnak a Magyarkanizsa községbeli gazdák. Az önkormányzat 8,5 millió dinárt látott elő erre. 
Magyarkanizsa községben már évekre visszamenőleg pályázhatnak az önkormányzat közreműködésével a termelők. Több kategóriában, például a földutak javítására, a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésére, ...

   2024.04.23.
Nagy érdeklődés a tervezett szakok iránt

Nyílt napot tartottak április 22-én a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban és a tangazdaságban. 
Az iskolának két szakiránya van, a műszaki és a mezőgazdasági, a diákok ezeken bejül három- illetve négyéves képzésekre jelentkezhetnek. 
Nagy volt az érdeklődés a középiskola által kínált lehetőségek iránt. Nem csak a környező településekről érkeztek pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem ...

   2024.04.19.
Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán. 
Nagy volt az érdeklődés a tréfás hangversenyre, amelyen a könnyedebb zenék mellett modernebb hangzású dallamok is felcsendültek. A színpadon közel 100 tanár és diák előadásában tekinthették meg a szórakoztató programot az érdeklődők. 

   2024.04.18.
A cselgáncs öt évtizede

A cselgáncs ötven éve van jelen Magyarkanizsán. Öt évtizeddel ezelőtt az újvidéki Branko M. Dragić dzsúdómester megismerkedett a székvárosban tanuló Kasza Milicával és Rade Petrovićtyal, akik tanulmányaik befejezése után hazaköltöztek Magyarkanizsára, és bemutatták a cselgáncsot a fiataloknak. Az elmúlt ötven évben a cselgáncs minden nehézséget átvészelt, és a sportág egyetlen pillanatra sem szűnt meg Magyarkanizsán.


A későbbiekben a két ...

 
Keresés
 

   2023.09.02.
Fehéren feketén: a 71. Kanizsai Írótábor

Augusztus 31-e és szeptember 2-a között rendezték meg idén a 71. Kanizsai Írótábort. A tábor idejére kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, irodalmi tanácskozással, színházi előadással és koncertekkel is készültek a szervezők, de a tábor egyik fő célja az idén is az, hogy összehozza az alkotókat, hiszen kevés alkalom van az ilyen jellegű találkozásokra. 
A Kanizsai Írótábor programja hagyományosan a helyi Népkertben kezdődött, megemlékezéssel, az írótábor emlékműnél, ahol megkoszorúzták azt. Ezt követően pedig a résztvevők átvonultak a Dobó-Koncz szoborhoz, ahol a szervezőbizottság elnöke, Verebes Ernő hivatalosan is megnyitotta a 71. Kanizsai Írótábort. Az alábbiakban beszédét közöljük. 
"A fekete. A naivitás mindig szétzilálta a jóság és a racionalitás közötti törékeny harmóniát. Mintha e két fogalom, egy időben nem férhetne meg egymás mellett. Az előző marad egy idealizált és érinthetetlen szférában, szinte az idiotizmus szinonimájaként, míg az utóbbi, a mindennapok túlélésének praktikusan bölcs, vagy középszerűen praktikus lenyomata lesz. Jóság és racionalitás. Ekkora ellenpontot hogy szülhet józan ész, amikor mindkettő, alapjában véve erkölcsi létünk csúcskategóriái közé tartozik? 
Minden eszme naiv, még az időt állók is. És minden eszme képes megölni saját megteremtőjét, még ha annak, utóbb, igaza is lesz. Mert miben lesz igaza? Egy rövid történelmi időszak relevanciájában. Vagy még abban sem. Napok, hónapok, párzási időszakok, Piroska és a farkas meséje, amikor a farkasnak is igaza van, hogy felfalja…Na, ő is a saját igazságát falja fel. Sajnos, előbb-utóbb, kővé vált igazságok lesznek ezek nálunk is, ahogy az állatoknál. 
Az eszmevilágok határa olyan, mint szegény országok büszkén őrzött határai. Onnantól befelé utazva, már csak a kimondatlan, meztelen igazság néma szólamai muzsikálnak, amiket talán sem leírni, sem kimondani, de legfőképpen megénekelni nem kell. Valóban nem kell? De vajon, lehet-e? És kinek a dolga az, hogy erről a kimondatlan, egyetemes, meztelen igazságról számot adjon? Kinek a dolga az, hogy bemerészkedjen ennek a Maeterlinck által Innenweltnek, benső világnak nevezett gyönyörű ingovány rejtelmeibe? 
A kérdés költői. Itt és most, csakis ilyen lehet. Eszméink vitája a saját fejünk fölött zajlik, de ezt még olyannyira sem méltatjuk, hogy esernyőt nyissunk. Hulljon csak fejünkre saját szentnek hitt eszmeiségünk szemete. S hullik is, már egy ideje. Ha jobban belegondolunk, mindig is hullott. S mi, életünket féltve bújtunk, bújunk előle házaink, erődítményeink, templomaink, kórtermeink teteje alá. 
A fehér. Ilyen szín nincs is, mert minden frekvenciát visszaver, mint az egri nők a törököt, annak idején. Valójában az írók tehetnek erről is, mivel ők próbálták először, mielőtt még fizikai ténnyé vált volna, megfogalmazni a fehér természetét. Az író lelke fehér, mint a papír, még akkor is, ha fekete dolgokról ír. De menti ez őt, valamitől is? A háborúról csak tiszta lélekkel szabad írni, különben megbokrosodnak a színek, és összeállnak valami természetellenes sötétséggé. Nagy kérdés, hogy a sötétség valójában szín-e, színekből áll-e, vagy csupán színek fonákja? 
Ez a város, itt és most, a színek országa lett, tetszik ez valakinek, vagy nem. Reméljük, a fehér színeké éppúgy, mint a szürkéké, feketéké, szivárványoké, magukat színtelennek vallóké, így színeseké, fénytelen fényeseké, homályosan tündöklőké és valódi tündöklőké – de még akkor sem mindenkié. Mert az eszmevilágok határán fogalmazódnak meg legjobban az eszmék, és a párbeszéd szavai pengeként csiholhatnak szikrát. Ki tehet róla? A Jóistent nem illik ügyvédnek hívni, mert más a végzettsége. Marad tehát ránk, hogy az ítélet ne ítélet, hanem elfogadás legyen, a mérce pedig jócskán meghaladja a (Monthy Pythonék által már filmre vitt) okos rejtőzködés világcsúcsát. Egyedül így sikerülhet elérni azt az állapotot, amiben, akarva, nem akarva, egy író magára találhat, még mielőtt elbújhatott volna – önmaga elöl. 
És ami közte van. Ami a fekete és fehér között van, az úgy létezik, mint félhomály a fasírtban. Nem hús, nem is kenyér, nem is zsír, nem is egyéb. Félhomály. Beleharapva ízletes, de érezzük az űrt. Na, nem a kozmoszt, inkább az átjárhatóság közönyét. A fasírt nem egy jellemes étel, mégis táplál. Porhanyós, mert a levegő is megsül benne. A fasírt a köztes lét gasztronómiai fundamentuma. Ehhez annyiban van közünk, mint amennyire a bálnának, amikor tengeri emlősként, néha levegőt vesz. Óceán és ég között, ő a nagykövet. Mi pedig csak bámuljuk nagyságát. A bálnák közötti párbeszéd nem nevezhető szószátyárnak, ellentétben a köztünk levő piaci hangzavarral, amiből viszont sok minden kiderül. Még az is, hogy az élettér fokozatos csökkenésével, ki úszik ki a partra. A bálna-szellemiséget maguknak betudó hősök, írók, hitesek és rebellisek, ott tévednek, hogy nem bálnák, hisz énekelve kommunikálni nem tudnak, farok csapkodásuk pedig egy kádvíznyi fürdőt borzolhat csak fel. 
Mindezt persze, leírni könnyű, mondhatnátok. Mi mégis, erre esküdtünk fel. Nem a könnyedségre, hanem arra a felelősségre, ami az éterbe lőtt szavak után, mint füstnyom marad meg, lassan enyészve el. Ha író vagy, leírt szavaid gyilkosaiddá, de megváltóiddá is válhatnak. Sőt, van, amikor e kettő ugyanaz. A párbeszéd ilyenkor politikai tényezővé, mély, emberi megfontolásból viszont, okafogyottá válik. Ne legyen így." 
A program részeként a magyarkanizsai Kávai Anna népi hímzés kiállítása is megnyílt a közönség előtt a Cnesa előcsarnokában, Öltések a Kárpát-medencében címmel. A kiállítást Silling István méltatta és nyitotta meg. A Dobó Tihamér Képtárban pedig a zentai származású Verebes György festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Athanor címmel, amit Ninkov -Kovačev Olga nyitott meg. Az este folytatásában Művésztelepeink egykor és ma címmel szerveztek egy kerekasztal beszélgetést. Továbbá a Zentai Magyar Kamaraszínház előadását, a János vitézt láthatta a közönség. 
Silling István néprajzkutatóé lett az idei, 71. Kanizsai Írótábor vándorkulacsa. A háromnapos tábor utolsó napja szombaton megemlékezéssel és hagyományosan az írótábor vándorkulacsának az átadásával zárult. Ezzel pedig be is fejeződött a vajdasági magyar irodalom egyik kiemelt eseménye Magyarkanizsán. 
A Kanizsai Írótábor zárónapján a hagyományokhoz híven átadják a vándorkulacsot, ami az idei évben Silling István néprajzkutatóhoz került, aki kutatómunkája mellett a szépirodalommal is foglalkozik. 
- Habár először vagyok itt az írótáborban, de már most biztos, hogy visszatérő leszek. Nagyon jól éreztem magam itt, Magyarkanizsán. Korábban is jártam már a településen, többször gyűjtöttem itt. A díj pedig egy meglepetés, hiszen olyan díjakat kaptam eddig, mintha befejeztem volna a tevékenységemet és lám most a vajdasági magyar írók felfedezik a néprajzkutatót, a nyelvjáráskutatót és a néha szépirodalmat is művelő, szórványban élő magyar írót, költőt, mondjam így? Természetesen örülük neki, jól esik és majd megkóstolom, hogy mi van a vándorkulacsban - mondta Silling István. 
A program részeként megemlékeztek Sinkovits Péter íróról, költőről és Bogdán József papköltőről is, akik az idei évben hunytak el és több évtizeden keresztül az írótábor szerves részét képezték. A két jeles alakról Verebes Ernő mellett Beszédes István, Virág Ibolya és Gruik Ibolya beszélgetett. 

 




Megkezdődött a 71. Kanizsai Írótábor

Magyarkanizsa a találkozások és párbeszédek színhelye

Elkezdődött a 71. Kanizsai Írótábor

71. Kanizsai Írótábor

Dr. Silling Istváné a Vándorkulacs

Silling István kapta a Vándorkulacsot

Silling Istváné a 71. Kanizsai Írótábor vándorkulacsa

Véget ért a 71. Kanizsai Írótábor