| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.04.24.
Pályázhatnak támogatásokra a községbeli gazdák

A Magyarkanizsai Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Költségvetési Pénzalap programjának köszönve ebben az évben is több területen pályázhatnak a Magyarkanizsa községbeli gazdák. Az önkormányzat 8,5 millió dinárt látott elő erre. 
Magyarkanizsa községben már évekre visszamenőleg pályázhatnak az önkormányzat közreműködésével a termelők. Több kategóriában, például a földutak javítására, a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésére, ...

   2024.04.23.
Nagy érdeklődés a tervezett szakok iránt

Nyílt napot tartottak április 22-én a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban és a tangazdaságban. 
Az iskolának két szakiránya van, a műszaki és a mezőgazdasági, a diákok ezeken bejül három- illetve négyéves képzésekre jelentkezhetnek. 
Nagy volt az érdeklődés a középiskola által kínált lehetőségek iránt. Nem csak a környező településekről érkeztek pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem ...

   2024.04.19.
Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán. 
Nagy volt az érdeklődés a tréfás hangversenyre, amelyen a könnyedebb zenék mellett modernebb hangzású dallamok is felcsendültek. A színpadon közel 100 tanár és diák előadásában tekinthették meg a szórakoztató programot az érdeklődők. 

   2024.04.18.
A cselgáncs öt évtizede

A cselgáncs ötven éve van jelen Magyarkanizsán. Öt évtizeddel ezelőtt az újvidéki Branko M. Dragić dzsúdómester megismerkedett a székvárosban tanuló Kasza Milicával és Rade Petrovićtyal, akik tanulmányaik befejezése után hazaköltöztek Magyarkanizsára, és bemutatták a cselgáncsot a fiataloknak. Az elmúlt ötven évben a cselgáncs minden nehézséget átvészelt, és a sportág egyetlen pillanatra sem szűnt meg Magyarkanizsán.


A későbbiekben a két ...

   2024.04.18.
Kis olimpiai játékokat tartottak Tóthfaluban

A megmérettetésen a község általános iskolájának mintegy 90 alsó osztályos diákja vett részt.
A község két iskolája, az Arany János és a Jovan Jovanović Zmaj Általános iskola tanulói versenyeztek, narancssárga és kék felsőben. Az a csapat győzött, amely a leggyorsabban és a legkevesebb hibával teljesítette az ügyességi pályát. A gyerekek élvezték a megmérettetést, ahol a gyorsaság mellett a pontosság is nagy szerepet játszott.
A szerbiai ...

 
Keresés
| Oktatás |
 

   2023.03.17.
Tanácsadói szolgálat indul Magyarkanizsán

Tovább bővíti képzési kínálatát a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. A kínált képzések akkreditáltak s Szerbiában egyedül csak itt érhetőek el magyar nyelven is. Tervben van a tanácsadó szolgálat bevezetése is. A központ igazgatója januártól Jerasz Anikó, aki korábban nyolc évig a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának az elnöke volt, így jó rálátása van a délvidéki magyar oktatás problémáira.
Milyen elképzelésekkel vette át az év elején a központ irányítását? - kérdeztük Jerasz Anikótól.
- Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója lehetek idén január 1-étől. A 2023-as év terveit az előző igazgatónővel, Varjú Potrebić Tatjanával terveztük meg. Az alapokat ő fektette le. 2023-ban is folytatni fogjuk az együttműködést a község és a térség oktatatói-nevelői intézményeivel, s minden más releváns intézménnyel. Tervezetten fogunk dolgozni azon is, hogy az oktatásban alkalmazott munkavállalók szakmai továbbképzését megszervezzük, annak érdekében, hogy biztosítsuk a meghatározott kötelezettségeik teljesítését különböző szakmai képzési formákra vonatkozóan, amelyeket az oktatási-nevelési rendszer alapjairól szóló törvény és az állandó szakmai továbbképzéssel kapcsolatos, a tanári, tanítói, óvodapedagógusi és szakmunkatársi kinevezés megszerzéséről szóló szabályzat rendelkezik. Tavaly szeptemberben elindult egy új akkreditált továbbképzési ciklus, amely a 2022-2025 közötti időszakot öleli fel. Ebben a ciklusban a továbbképző központ 18 akkreditált programot támogat. 15 képzés a Vajdasági Pedagógiai Intézet, míg 3 a belgrádi Oktatási és Nevelési Fejlesztési Intézet által került akkreditálásra. A cél az, hogy az akkreditált programok száma növekedjen, illetve, hogy a továbbképzések egyéb formáit, a konferenciákat, kongresszusokat, tribünöket, kerekasztalbeszélgetéseket, tanácskozásokat, szimpóziumokat is akkreditáljuk és a pedagógusok elé tárjuk, mint lehetőséget, hogy ezeken a képzési formákon is minél nagyobb számban részt tudjanak venni. A központ lehetőséget nyújt mind a tapasztalt, mind pedig a fiatal, kreatív, a szakmát megújítani kívánó tanügyi dolgozók számára, hogy folyamatosan tökéletesítsék és fejlesszék a kompetenciáikat és készségeiket, hogy maguk is akkreditált programok és szakmai tribünök szerzői és képzői legyenek. A szerzői programok többsége kétnyelven fog zajlani, magyar és szerb nyelven. A kétnyelvűség központunk sajátossága. A vajdasági továbbképző központok, a nagykikindai és a zombori központ csak szerbnyelvű képzéseket nyújt, míg a magyarkanizsai egyedülállóan kétnyelvű képzéseket biztosít.
A központ továbbra is arra fog törekedni, hogy a helyben tartott képzések mellett tevékenységét Vajdaság területének minél nagyobb részére kiterjessze, elsősorban a Tisza-mentére, Észak-Bácskára, de más körzetekre is, mondta Jerasz Anikó.
- Az előadóink továbbra is eleget tesznek minden meghívásnak, és rendszeresen járják majd a tartomány területét. A szakmai továbbképzések mellett a regionális központ különböző helyi szintű, de széles körben is jelentős események lebonyolításáról közismert és szívesen jönnek ide vissza az emberek. Ez annak az eredménye, hogy az intézmény partnerként együttműködött a hazai és külföldi oktatásügyi intézményekkel, valamint, hogy kiváló együttműködést alakított ki az Oktatási, tudomány-ügyi és technológiai fejlesztési minisztériummal, az Oktatási és Nevelési Fejlesztőintézettel és az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézettel.
2023-ban is folytatni fogják az együttműködést a Szerbiai Továbbképző Központok Hálójával, valamint a 12 másik regionális továbbképző központtal, sorolta az igazgatónő.
- Idén is támogatni fogjuk a magyarkanizsai önkormányzat, valamint az oktatási tevékenységgel foglalkozó intézmények és egyesületek által szervezett rendezvényeket. Nyitottak vagyunk minden kezdeményezés iránt, amelyek képzések által az oktató-nevelői szféra és más közszolgálati terület fejlesztését szolgálják, folytatjuk a tanulók számára szervezett kreatív műhelyek magtartását, a pszichomotoros és kognitív képességeket fejlesztő műhelymunkákat. Ezek mellett nyitottak vagyunk minden kreatív kezdeményezésre, amelyek célja a gyermekek és az ifjúség fejlődési kapacitásának előmozdítása. Folytatjuk a nyári szünidőben a diákoknak a hasznos programok szervezését is. Itt a táborokra és a műhelymunkákra gondolok.
Az intézmény folyamatos fejlesztésén dolgozva továbbra is az az álláspontunk, hogy a Regionális Továbbképző Központ saját berkein belül egy tanácsadót hozzon létre, emelte ki Jerasz Anikó.
- Régóta szembesülünk ennek hiányával és az idők során a tanácsadó működése iránti szükséglet csak fokozódott. A gyermekek és fiatalok problémáinak megelőzésénél és azok szakszerű megoldásánál nem lehet semmi sem fontosabb. Továbbra is tervezzük a szülőkkel folytatott együttműködés különböző formáit, az állandó jellegű pedagógiai, pszichológiai képzéseket. A tervek között szerepel az intézmény udvarában felépített tudománypark fejlesztése, a szemléltetőeszközök állományának a bővítése.
Említette, hogy 18 programjuk van. Ezek közül néhányat emeljünk ki, kértük az igazgatónőt.
- A szeptemberben induló továbbképzési ciklusban a képzések zöme kétnyelven valósul meg, s minden továbbképzésünk 8 pontot visz, tehát egynapos továbbképzésekről van szó. Van köztük olyan továbbképzés, amely az oktatás minőségének a javítását célozza, az osztályzási szabályzatot próbálja közelebb hozni a pedagógusokhoz, de ugyanakkor az intézményvezetőknek is segítséget próbál nyújtani, hogy egy-egy külső értékelésnél mire kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, amikor a szakemberek kijönnek az intézményt ellenőrizni. A legnépszerűbb képzések mégis talán azok, amelyek az IKT-eszközök használatára, illetve a digitális kompetenciák fejlesztésére vonatkoznak. Mindannyian szemtanúi voltunk, hogy mekkora igény volt az ilyen ismeretekre az online-oktatás során. Az ilyen képzéseket nagyon sok helyre kérik. Nyitottak vagyunk arra, hogy kérésre az előadók ellátogassanak az iskolába, hogy egy helyzetfelméréssel megállapítsák, hogy az iskolai számítógépek kompatibilisek-e azon programokhoz, amelyekre szükség van a képzések megszervezéséhez.
Ezen képzések mellett arra is törekszünk, hogy minél több egypontos, egyéb képzést is biztosítsunk, gondolok itt a konferenciákra, tribünökre és egyéb hasonló rendezvényekre, emelte ki Jerasz Anikó.
- Amellett, hogy a pedagógusok részt vesznek egy 8 pontos rendezvényen, a szabályzat előírja, hogy minden iskolaévben egy ilyen, egyéb formátumú továbbképzésen is részt vegyenek. Tapasztalatból tudom, hogy a pedagógusok sokkal szívesebben mennek olyan továbbképzésre, amelynek a témája érdekli őket és amely közel áll hozzájuk.
A tanácsadó szolgálat beindítása a közeljövőben meg fog valósulni, ígéri Jerasz Anikó.
- Kísérleti jelleggel már elindítottunk egy-egy foglalkozást. Individuális foglalkozásokról van szó, logopédiai, pszichológiai foglalkozásokról. Igény mutatkozik a hallássérült gyerekekkel való foglakozásra is. Ennek beindítása áprilisban várható kísérleti jelleggel. Egy szabályzat kidolgozása van folyamatban, amely rendszerbe foglalja, hogy miként fog ez majd zajlani, s ebben a folyamatban az intézmény hogyan tud segíteni. Emellett a délutáni órákban több csoportos foglalkozásnak is helyet adunk.
Népszerű az intézmény, igyekszünk mindenki rendelkezésére állni, hogy a foglalkozások nálunk valósulhassanak meg, mondta Jerasz Anikó, a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ új igazgatója.
Bővebben:

 




Tanácsadói szolgálatot indít a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ