Keresés
 

   2021.11.16.
A birsalmát szüretelik legkésőbb

A Közép-Ázsiában, Törökországban és Magyarországon őshonos birsalmában több mint két tucat, az emberi szervezet számára jótékony hatású anyagot tartalmaz, erősíti az immunrendszert. Kiváló vitaminforrás és gazdag ásványi anyagokban. Csökkenti a megfázás tüneteit, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, külsőleg használva javítja a bőr feszességét. 

A birsalmából készített pálinkának az utóbbi időben növekedett az imázsa, megelőzi a kajszibarackot is. Az eminens vendéget a házigazda nem akármilyen itókával, hanem birsalmapálinkával kínálja. 

Mindkét alakváltozatból, a birsalmából és a birskörtéből is szépen termett Serfőző Jenő horgosi gyümölcsösében, ahol látogatásunk alkalmával még javában szüretelték a többi almafajtát (Mutsu, Gloster, Fuji, Idared), a birs az utolsó. 

Az október végi napsütés még sokat javít a birsalma minőségén, amelyért házhoz jönnek, tonnaszám viszik a pálinkafőzdék, vendéglátósók. 

- Évek óta visszajáró birsalma vásárlóink vannak, akik pálinkát főznek belőle. Verbász környékéről többen is járnak Horgosra birsalmáért. Visszatérő vevőink megtapasztalták, hogy a mi birsalmánkból több pálinkát tudnak kifőzni, mint a máshol vásárolt birsből. Ezért gond nélkül megadják érte az ötven dinárt is, míg más termelők 35-40 dinárért tudják értékesíteni. Mi ameddig csak lehet, a fán hagyjuk a birsalmákat, had érjenek be szép sárgára, az őszi napon még javul a gyümölcs cukortartalma. Nincs benne Monília sem, ami szavatolja a minőséget. A nagyobb vásárlók, egy verbászi vendéglős például 2-3 tonna birsalmát szokott venni nálunk. Vannak azután, akik saját célra 300-400 kilót vesznek, hogy a vendégeiket birspálinkával tudják megkínálni. 
Mint a többi almát is, kézzel szedjük napszámosokkal ládákba, palettára rakjuk és be a hűtőházba. Eladás előtt sárga színű hálózsákokba rakjuk, ami kiemeli az almák szép sárga színét. 

Bővebben: 




A birsalmát szüretelik legkésőbb