| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.03.28.
Varrni tanulnak Magyarkanizsán

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben már régóta foglalkoznak felnőttoktatással. Jelenleg nők informatikai képzése zajlik, ugyanakkor egy varrótanfolyam is elindult néhány hete. Erről Búzás Hedvig oktatásszervezővel beszélgettünk. 
– Intézményünkben már a 70-es évek végén és a 80-as évek elején is létezett varrótanfolyam. Akkoriban húsz-harminc varrógéppel dolgoztunk egyszerre, illetve előfordult, hogy akár három csoport is járt ...

   2024.03.28.
Új épülettel bővül a magyarkanizsai Batthyáneum

Az év végéig elkészül és megnyílhat a magyarkanizsai Batthyáneum Idősek Egyházi Otthonának második épülete. Ebben az épületszárnyban 30 új idős lakót tudnak majd fogadni. 
Az utolsó munkálatok zajlanak az idősek otthona második épületében. A Magyarország kormánya által biztosított 5 millió forintos támogatás lehetővé tette, hogy az objektumban kiépítsék a biztonsági rendszert. A következő lépés a megnyitáshoz szükséges dokumentációk ...

   2024.03.28.
Tojásfák díszítik Horgost

Színes tojásokkal díszítették fel a horgosi Napraforgó óvoda gyermekei a Művelődési Ház előtti fákat. A tojásfadíszítés egyébként már hagyománynak számít a településen. 
Színes, hímes vagy épp filccel díszített, de modern műanyagtojások is kerültek a fákra és bokrokra, a helyi óvodások jóvoltából. A közösségépítő program célja, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt megmozgassanak. A szervező, azaz a horgosi Művelődési Ház fontosnak ...

   2024.03.27.
Már készül a kamarási vasútállomás felújítási terve

Magyarkanizsa közgyűlése kérvényezte, hogy a szerb kormány ruházza át a horgosi-kamarási vasútállomás használati jogát a községre. A Szerbiai Vasutak nem volt érdekelt a romos épület felújításában, annak lebontása is szóba került már, viszont az épület felbecsülhetetlen építészeti értékkel bír. Tervezőjét, Magyar Edét „magyar Gaudínak” is nevezik. Legismertebb műve a szegedi Reök-palota, de a kamarási vasútállomás is egy igazi gyöngyszem, ...

   2024.03.25.
A mi környezetünk - A mi jövőnk

Ezzel a címmel indított el fásítási akciót a VMSZ Ifjúsági Fórum. A következő egy hónapban 9 vajdasági községben 1200 facsemetét ültetnek el. A megmozdulás Magyarkanizsa községben kezdődött. 
Március 23-án, szombat reggel a Tisza-menti község több településén is fásítási akciót szerveztek. Fehér nyárfák, szibériai szilfák és kőrisfák kerültek a földbe, attól függően, hogy út mellé, fásítási területre vagy pedig a már meglévő, ...

 
Keresés
   

   2018.06.22.
Ingyenes nyári művészeti táborok Oromon!

A Malmok Útja projektnek, Orom Helyi Közösségnek, és az Interreg IPA CBC Magyarország – Szerbia program társfinanszírozásának köszönhetően 5 művészeti tábor valósulhat meg augusztusban Oromon, a részvétel pedig ingyenes!

A jelentkezési folyamat e-mailben zajlik.  Minden táborba a desiresofi@gmail.com és az orom@kanjiza.rs-re e-mail címekre írt levéllel lehet jelentkezni, melynek egyedüli feltétele egy (maximum egy oldalas) motivációs levél és egy önéletrajz (CV) beküldése.  Túljelentkezés esetén a táborok vezetői döntik el az önéletrajzok és motivációs levelek alapján, hogy kik vehetnek részt a táborokban.

Jelentkezési határidő: 2018. június 30.

Következzenek a kategóriák, és ismerjétek meg táborvezetőket!

 

FILM

Malmok Útja - Csináljunk filmet!

Táborvezetők: K. Kovács Ákos operatőr, rendező; Tóth Levente operatőr

Arra teszünk kísérletet, hogy az alig 1 hét alatt a „nincs semmi ötletem”-ből eljussunk a „van egy kész filmünk”-ig. Kiaknázzuk Orom és a Malom nyújtotta lehetőségeket, tereket, fényviszonyokat, történeteket, hagyományokat. A helyszínen a helyszínből dolgozunk, s közben megtanuljuk a filmkészítés alapjait: forgatókönyvet írunk, forgatunk, játszunk, majd az utómunka végeztével együtt izguljuk végig a premiert. Csodás környezet, szerelmek, barátságok, beszélgetések, fontos szakmai kapcsolatok. Mi már nagyon várjuk, gyertek!

Létszám: 15 fő

Korosztály: 16-35 év

 

MOZGÁS

Koreográfia, mint szabad közlés

Táborvezető: Molnár G. Nóra színművésznő, színházrendező – fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányos hallgató

A tréning során megismerkedünk a fizikai színház nyújtotta lehetőségekkel. Mozdulatok, gesztusok, hangok és némi szöveg segítségével megteremtjük a testi fogalmazás komplex világát, ahol minden kifejezési forma egymás alkatrészévé szerveződik. Különböző helyszíneken, különböző érzelmi és rövid történeti kérdésekkel foglalkozunk. Hogyan komponáljuk össze magunkat, a teret, a szélmalmot, a mozgást, a pillanatnyi érzelmünket, és mikor léphetjük át saját határainkat? A mozgás mely része egészíti ki gondolatainkat, és mely része segít az őszinte, szabad közlésben?

Hozz magaddal kényelmes tréningnadrágot, hosszút, rövidet egyaránt. Pólót vagy sportfelsőt. Futócipőt, vagy olyan lábbelit amelyben kényelmesen mozogsz.

Korosztály: min. 16 év, felső korhatár nincs

Létszám: 14 fő

 

ZENE

Táborvezetők: Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína zenészek

A műhely alatt különböző zenei stílusokat ötvözünk: pl. jazz, etno, szabad improvizáció. Ragadj ki a zsebedből egy zenei motívumot, gondolatot, ami a sajátod, amelyet majd együtt teszünk egy absztrakt kontextusba, akár ötvözve mások ötletével! Az improvizáció folyamán a felszabadulás, önmagunk felfedezése, kreatív csapatmunka a cél. Szabad improvizáció, zenei stílusok fúziója, felszabadulás – ez a mottó.

Korosztály: min. 16 év, felső korhatár nincs

Létszám: 10 fő

 

FOTÓ

Mill’s Route – Find your own route through the lens

Táborvezető: Michael Bowring fotós

Az idei fotós táborban – ez előző évekhez hasonlóan – a legnagyobb hangsúlyt a saját ötletek kidolgozására fordítjuk. Foglalkoztok majd a kompozícióval, fény és árnyék viszonyával, s Michael vezetésével belekukkanthattok a dokumentarista fotózás, illetve a street photography, azaz az utcai fotózás rejtelmeibe. A tábor során egyéni, és csoportos feladatokat is kaptok majd, s az is lehet, hogy néha korán kell majd kelni, hisz minden fotós tudja, hogy a fények hajnalban a legpuhábbak és legszebbek. Az öt nap alatt körüljárjátok a malmot, közeledtek hozzá, és eltávolodtok tőle, megkeresitek a saját szélmalmotokat, akár harcoltok vele, mint Don Quijote, akár gondolatot őröltök benne, s arra is lesz lehetőség, hogy korábbi munkáitokról egy szakértővel beszélgessetek (tehát idén is lesz portfolio review), hisz a kritikából tanulhattok legtöbbet. A fényképezés csak egy keret, a gondolkodásmód és a komponálás a tartalom.   

Korosztály: min. 16 év, felső korhatár nincs

Létszám: 12 fő

FONTOS: Alapszintű angol nyelvtudás szükséges!

 

SZÍNÉSZET

3in1 workshop

Táborvezetők: Kucsov Borisz színész; Mészáros Gábor színész; Nagyabonyi Emese, színésznő

Három csoportvezető, három könböző stílus, látásmód, forma, munkamódszer! A workshop résztevőinek lehetőségük lesz különféle színházi eszközökön kereszül belekóstolni a színjátszás örömeibe, nehézségeibe és szépségébe.

Mondani, elgondolkodtatni vagy szórakoztatni? Esetleg mindhárom? Nyitott, befogadó és pozitív hozzáállással, kísérleti jellegű és improvizációkan is alapuló munkával szeretnénk veletek együtt bebizonyítani, hogy a színház nem csak egyféle lehet.  Végcélunk egy instant színházi előadás elkészítése, melyet a közel egy hetes együttlét ideje alatt megszülető etüdökből, közös gyakorlatokból állítunk össze! Közösen! Ti lesztek az instant kávé mi meg a forró víz! Gyertek!

Korosztály: min. 16 év, felső korhatár nincs

Létszám: 20 fő

 

IRODALOM

Oromitológiák – A Híd Kör Egyesület irodalmi műhelye

Táborvezető: Oláh Tamás dramaturg, költő

A téma az utcán hever. Mondjuk egy valószerűtlenül hosszú oromi utcán. Néha bekígyózik az alföldi udvarokba. Beúszik a falusi házak szobáiba a nyitott konyhaablakon át. Csomagokkal várakozik a vasútállomáson. Bevackol a szélmalom legfelsőbb emeletére, a hatalmas fogaskerekek közé. Már csak meg kell írni. Írjuk meg magunknak a falut! És írjuk bele magunkat is! Oromot mesés alakok lakják, Orom egy krimi tetthelye, Oromon épp alien-invázió zajlik. Orom borzongató és csodálatos dolgok helyszíne. Orom a próza, Orom a költészet, Orom a dráma, Orom a slam poetry. A téma úgyis mindig mi vagyunk. Mi otthon, mi itthon. Fedezzük fel úgy a falut, hogy megírjuk magunknak!

Tollforgató fiatalok jelentkezését várjuk a Híd Kör Egyesület irodalmi workshopjára. Gondolkodjunk és alkossunk együtt műfaji és műnemi megkötések nélkül! Középpontban a szövegalkotás és -elemzés, a kreatív írás fejlesztése. Az egyhetes tábor alatt találkozhatsz kortárs vajdasági írókkal, költőkkel, előadásokat hallgathatsz irodalomról és kritikaírásról, és részt vehetsz az egynapos slam poetry workshopon is a Slam Poetry Vajdaság jóvoltából!

Jelentkezni három saját szöveggel és rövid bemutatkozással lehet (a hidkor.ujvidek@gmail.com címen). Amennyiben csak az egynapos slam poetry workshopra jelentkeznél, egy szöveget és rövid bemutatkozást várunk Tőled!

Létszám: 15 fő

Korosztály: 16-25 év

Előadók: Berényi Emőke kritikus, Patócs László kritikus, Baranyai Barna slammer, Gömöri Eszter slammer, Tékiss Tamás író, slammer, és mások

 

KÍSÉRŐPROGRAMOK

- Ismerkedős játékok

- Kollár-Klemencz László (zene, irodalom)

- Dalszerző mesterkurzus, beszélgetés, zene és tánc Csorba Lócival

- Kanzoli (a Látókép Ensemble dokumentumfilmje)

- Koncertek

- Cserna Szabó Andrással is találkozunk. Hogy mi „sül” ki belőle, az legyen meglepetés

- Táncolnak nekünk/velünk a Mázlisták

- Éjjeli mozi a Malomban

A kísérőprogramok listája csak bővülni fog!



Letöltés: Malmok útja alkotótáborok – részletes ismertető