| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.04.26.
Horgoson gyönyörű és zamatos földieper érik

A horgosi Sárkány Mária és Mátyás családi házánál, nem messze a falu központjától gyönyörű, hatalmas földieprek érnek. A nemcsak a szemnek kellemes látványt nyújtó, hanem ízre is fenséges gyümölcsöt évek óta termelik és árulják otthonról. Már messziről szembetűnik a nagy hirdetőtábla és a stand, amelyre az ínycsiklandó és mutatós földieprek ki vannak pakolva. Így aki arrafelé jár, és szereti ezt az alacsony kalóriatartalmú és nagyon finom csemegét, ...

   2024.04.24.
Pályázhatnak támogatásokra a községbeli gazdák

A Magyarkanizsai Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Költségvetési Pénzalap programjának köszönve ebben az évben is több területen pályázhatnak a Magyarkanizsa községbeli gazdák. Az önkormányzat 8,5 millió dinárt látott elő erre. 
Magyarkanizsa községben már évekre visszamenőleg pályázhatnak az önkormányzat közreműködésével a termelők. Több kategóriában, például a földutak javítására, a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésére, ...

   2024.04.23.
Nagy érdeklődés a tervezett szakok iránt

Nyílt napot tartottak április 22-én a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban és a tangazdaságban. 
Az iskolának két szakiránya van, a műszaki és a mezőgazdasági, a diákok ezeken bejül három- illetve négyéves képzésekre jelentkezhetnek. 
Nagy volt az érdeklődés a középiskola által kínált lehetőségek iránt. Nem csak a környező településekről érkeztek pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem ...

   2024.04.19.
Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán. 
Nagy volt az érdeklődés a tréfás hangversenyre, amelyen a könnyedebb zenék mellett modernebb hangzású dallamok is felcsendültek. A színpadon közel 100 tanár és diák előadásában tekinthették meg a szórakoztató programot az érdeklődők. 

   2024.04.18.
A cselgáncs öt évtizede

A cselgáncs ötven éve van jelen Magyarkanizsán. Öt évtizeddel ezelőtt az újvidéki Branko M. Dragić dzsúdómester megismerkedett a székvárosban tanuló Kasza Milicával és Rade Petrovićtyal, akik tanulmányaik befejezése után hazaköltöztek Magyarkanizsára, és bemutatták a cselgáncsot a fiataloknak. Az elmúlt ötven évben a cselgáncs minden nehézséget átvészelt, és a sportág egyetlen pillanatra sem szűnt meg Magyarkanizsán.


A későbbiekben a két ...

 
Keresés
 

   2023.07.28.
Kétnapos ünnep lesz Oromon

Hat éve ötlötték ki az oromi helyi közösség vezetői, hogy egy napra hazahívják a faluból elszármazottakat. Programokkal töltötték meg azt a napot, és jó volt látni a régi ismerősök egymásra találását. Tavaly kétnaposra bővült az oromi helyi közösség programpalettája, ugyanis sörfesztivált is rendeztek. Így a két nap alatt valódi fesztiválhangulat alakult ki Oromon. Idén augusztus 4-én és 5-én várják a vendégeket és a hazaiakat, amiről a helyi közösség tanácselnöke, Erdélyi Olivér számolt be. 
Oromon lesz a világ közepe augusztus elején? 
– Ahogy már megszokhattuk, Oromon a nyarat várják legtöbben, azon belül is az augusztust. Nem véletlen ez, ugyanis ez a fesztiválok ideje. De nem csak a szórakozás jellemzi kisközösségünket, falunkat, hiszen sok beruházást sikerült megvalósítanunk az elmúlt időszakban. Egyik legnagyobb ilyen volt a temetőnél a ravatalozó előtti fedett rész kialakítása, hogy méltóképp lehessen elbúcsúzni az elhunytaktól. Emellett számos útszakaszt sikerült mart aszfalttal feltölteni, és a meglévőket kijavítani. Természetesen történtek kisebb beruházások is még, ahogy idén ismét újraindítjuk a járdaakciónkat, ami azt jelenti, hogy a helyi közösség biztosítja a szükséges építőanyagot, a háztulajdonosok pedig a saját épületük előtti járdaszakaszt saját kezűleg kijavítják. 
Milyen programokkal készültek augusztusra? 
– Nem véletlen, hogy augusztust a fesztiválok hónapjának tartják Oromon. Idén is megtartjuk az Oromiak Hatodik Nagy Világtalálkozóját, ahogy a II. Sörfesztivált is. Számunkra ezek a fesztiválok jelentik a fő rendezvényeinket, amelyekre nagy hangsúlyt fektetünk, a lakosaink és az idelátogatók szórakoztatására. Augusztus 4-én indul a sörfesztivál, és másnap, augusztus 5-én a világtalálkozóval folytatódik a kétnapos rendezvényünk. Pihenésnek helye nincs, ugyanis pár nappal később már a Malomfesztivál előkészületei zajlanak. Kisebb rendezvényünk a Lecsófesztivál, ahol szintén szép számban jelennek meg az érdeklődő csapatok, amelyek megmérettetik magukat a legjobb lecsó címért. 
Sörfesztivál és világtalálkozó. A második és a hatodik. Ez már jelent valamit, ha évről évre van rá igény. 
– Büszkék lehetünk a rendezvényeinkre, ugyanis nem véletlen, hogy idén már hatodik alkalommal kerül sor az Oromiak Nagy Világtalálkozójára, ahogy az sem volt kérdés, hogy ezúttal is megszervezzük a sörfesztivált. Látva a tavalyi érdeklődést a rendezvényeink iránt, idén még elszántabban és motiváltabban vágtunk bele a szervezésbe, hogy legalább olyan eredményeket érjünk el, mint tavaly, vagy még jobbat. Sikerült változatos előadókat elhívni a rendezvényünkre, közülük pár nevet említenék: Ex-Yu Bend, Eridanus, Alma együttes, Zalatnay Cini, Dévényi Tibi bácsi, Maxy, Defarx. A tavalyi év fordulópont volt a fesztiváljaink történetében, ugyanis a világtalálkozót, amely egy családi programokkal kitöltött rendezvény, bővíteni szerettük volna egy pörgősebb, fiatalabb, úgymond bulizósabb generációval is, innen ered a sörfesztivál ötlete. Egyébként sincs a környékünkön ehhez hasonló rendezvény, emiatt nagy iránta az érdeklődés. 
Kinek az ötlete volt eredetileg? 
– Az ötlet a helyi közösség vezetőségéhez köthető, hat évvel ezelőtt álmodták meg. Nehéznek bizonyult, viszont a kitartás és az akarat meghozta a gyümölcsét, és mára már egy elismert rendezvény lett belőle. Az első gondolatok azok voltak, hogy az elszármazott egykori lakosainknak üzenjünk a rendezvénnyel. Már az első rendezvényen hihetetlen érzés volt látni, hogy olyan személyek jöttek haza, akik már nagyon rég elköltöztek. Jó volt látni azt is, hogy voltak, akik 25–30 év után ott találkoztak ismét, és osztották meg élményeiket egymással. 
Minden településen van már fesztivál. Az oromiak mivel tudnak előrukkolni, ami kicsit más, mint a többi, egyáltalán cél-e ez? 
– Az igaz, hogy településünk nem egyedi a rendezvényeinket illetően, ugyanis szerencsére a község több településén is sok az esemény, mégis a miénk az egyike azoknak, amelyek a legnagyobb létszámban mozgatják meg az embereket. Igyekeztünk az eseményeket úgy szervezni, hogy a legkisebbektől kezdve a legidősebbekig mindenki érdekelt legyen. A világtalálkozó keretein belül szervezzük meg a főzőversenyt az oromi Arany János Általános Iskola mögött elhelyezkedő kiserdőben. Azon a napon számos gyermekprogrammal szolgálunk, természetesen a szülőket is bekapcsoljuk, hogy még inkább családias legyen a hangulat. Igyekeztünk úgy szervezni a fesztiválokat, hogy ingyenesek legyenek. Ehhez elengedhetetlen, hogy a helyi és környékbeli vállalkozók és természetesen Magyarkanizsa önkormányzata is támogasson bennünket. 
Minden fesztivál mögött hatalmas háttércsapat áll. Itt mi a felállás, kik szerveznek, kik segítenek? 
– Nagyon fontos egy ilyen esemény kapcsán, hogy olyan emberekből álljon össze a szervezőcsapat, akik már összeszoktak, és van tapasztalatuk. A szervezést főként a helyi közösség intézi, valamint külső segítséget is kapunk Forró Lajostól, akinek nagy a tapasztalata a rendezvényszervezésben. Rendezvényünket nem tudnánk lebonyolítani a számos helybéli önkéntes nélkül, akik napokon át készítik elő a terepet a fesztiválra. Ez mintegy 30–35 embert jelent, és mindig vannak újabb jelentkezőink az önkéntes feladatok elvégzésére. Örömmel látom ezt, mert azt jelenti, hogy fontos a helybéliek számára is a rendezvény, és az összetartozás példaértékű. 
Idén milyen programok lesznek? 
– Az elsődleges célunk, hogy úgy alakítsuk ki a kétnapos rendezvényünket, hogy minden korosztályhoz elérjünk. A programjaink az előző évekhez hasonlóan idén is széles körűre sikerültek, lesz főzőversenyünk, kispályás focimeccseink, oldtimer járművek kiállítása, zene és tánc minden mennyiségben a színpadon, kézműves-foglalkozások, íjászbemutató, Veliki Karlo bűvész előadása, családi vetélkedők, középkori harcművészet bemutatása, könyvbemutató, és még sorolhatnánk a programjainkat, amelyek közül az idelátogatók válogathatnak, hogy kit mi vonz igazán. 
Kiket várnak? 
– Mindenkit nagy szeretettel várunk, pénteken egy nagy bulival a sörfesztivál keretein belül, szombaton pedig egy családias jellegű nappal, amelyen szintén lesznek komoly fellépőink. Bízunk benne, hogy az elszármazottaink idén is hazalátogatnak legalább erre a pár napra, és jelenlétükkel emelik az eseményünk színvonalát, ugyanis együtt még erősebbé válik a kisközösségünk. 
Az oromiaknak a tapasztalatok szerint mit jelent ez a két fesztivál? 
– A fesztivál ideje alatt a falu létszáma megháromszorozódik, így természetesen a nyugodt hétköznapok erre az időszakra feledésbe merülnek, aminek örülnek a lakosok, mivel mindenki szereti ezeket a rendezvényeket. Azok számára is alkalmat teremtenek a kimozdulásra, akik keveset járnak el otthonról. Olyankor régi ismerősökkel, barátokkal tölthetnek el időt, és közben élvezhetik a fellépők produkcióit. 
A helyi közösség tanácselnökeként mit üzen az érdeklődőknek? 
– Tanácselnökként felelősségem, hogy a rendezvényből megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni, és azt helyezni előtérbe, hogy a lakosok és az idelátogatók élvezzék, jól szórakozzanak. Csak azt tudom üzenni az érdeklődőknek, hogy ne habozzanak, jöjjenek el, és élvezzük együtt a fesztiváljaink nyújtotta szórakozási lehetőségeket! 

 




Sör és találka