| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.06.21.
Hatalmas fürtökben csüng a szőlő

Túlnyomórészt jó szőlőtermésre számítanak az észak-bácskai borászok, azonban ez helyenként változó.
Némely termelő szőlője nagyon szépen fejlődik, sok terméssel, sőt, soha ilyen jó nem volt még a várható hozam, mint most, másoknál azonban a korai fagy megtette a hatását, így van, aki a tavalyi évhez képest mintegy 20 százalékos terméskiesésre számít.
Hatalmas fürtökben csüng a szőlő Bíró Nándor szőlősében. A horgosi borász nagyon ...

   2024.06.21.
Buli lesz a szabadstrandon – egész nyáron

Berobbant a nyár és a vakáció. Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának a csapata már leköltözött a Tisza-parti Strandházba. Előkészítették a terepet a buliszezonra. Milyen programokkal várják majd a fiatalokat a nyári időszakban? Hubai Dávid koordinátort kérdeztük.
- Az egyik programunk a Stranddiszkó lesz, aminek volt már egy szezon előtti bevezetője. Ebből tervezünk majd még néhányat. A Strandháznál leszünk egész nyáron, ahol állandó jelleggel ...

   2024.06.20.
Javában tart a búza aratása

A hozam elfogadhatónak bizonyul, 30-35 mázsás holdankénti termésről számolnak be a gazdák. Emellett a szemek nedvességtartalma is megfelelő. A gazdák bíznak abban, hogy a jövőben emelkedik majd a kilogrammonkénti felvásárlási ár.
Az árpához és az olajrepcéhez hasonlóan a búza aratása is a vártnál jóval korábban kezdődött. A kombájnok megállás nélkül dolgoztak az oromi határban. Az idei év több szempontból is más, mint az eddigiek. Míg tavaly a ...

   2024.06.20.
Nyári nyelvi tábor

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szinte minden szegletében történik valami a nyáron is. A pincében a kisdiákok, összesen tizenketten egy héten át szerbül tanulnak Vadász Kornélia óvó nénitől. A Szóvarázs – Kisiskolások toleranciatábora már másodízben zajlik és nagyon jó szolgálatot tesz azoknak a gyerekeknek, akik szeretnének kicsit jobban megtanulni szerbül. A FERHA, azaz a Felnőttképzők Regionális Hálózata keretein belül ...

   2024.06.20.
Várják az új Ronaldók, Messik jelentkezését Magyarkanizsán

Új elnöke van június 18-ától a magyarkanizsai Potisje Labdarúgó Klubnak Dalibor Crkvenjakov ismert helybeli focista személyében. A pontos terveiről talán még korai kérdezni, de az biztos, hogy a klubban továbbra is nagy figyelmet szentelnek majd az utánpótlás nevelésnek. Tagtoborzót hirdettek azon gyerekek számára, akik komolyabban szeretnének a labdarúgással foglalkozni.
Dalibor Crkvenjakovot és egyik edzőtársát, Papdancsó Igort kérdeztük a focisuliról, ...

 
Keresés
| Ifjúság |
 

   2022.09.29.
Biztos és sikeres karrierépítési stratégia fiataloknak

Karriertervezési és távmunka workshopokat szervez az OZ, azaz Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája. “A workshop sorozatunkon való részvétellel felfedezheted a lokáció-független munkavégzésben rejlő határtalan lehetőségeket. Workshopunk hasznos lehet középfokú/felsőfokú tanulmányaikat végző diákoknak, frissdiplomásoknak, valamint már jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező veteránoknak is” - hirdette közösségi oldalán az ifjúsági iroda csapata.

Az egyik előadó Raffai Zsolt fiatal környezetvédelmi mérnök volt, aki szerbiai és magyarországi tanulmányai után egyetemi oklevelét az utazótáskába téve Máltára költözött. Ott keresett munkát, majd később társával saját céget indított. Elsőként külföldi karrierépítési tapasztalatairól kérdeztük.

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy elhagyod a szülővárosodat és külföldön fogsz élni?

- A zentai gimnáziumos éveim után úgy döntöttem, hogy Szegeden tanulok tovább, majd Budapesten szereztem meg a környezetmérnöki mesterképzést. Utána Magyarországon és Szerbiában is próbálkoztam pár évig munkavállalással, de a gazdasági helyzet és főleg az éghajlat miatt döntöttünk úgy néhány barátommal, hogy Máltán próbálunk szerencsét. Szerencsém volt, mert sikerült a helyi környezetvédelmi hivatalnál elhelyezkednem viszonylag rövid idő alatt. Körülbelül három és fél évig dolgoztam ott, s valóban szép karrierindítás volt ez.

Hogyan fogadtak külföldiként egy máltai kormányhivatalban?

- Szerencsém volt, hogy ott a máltai és az angol is hivatalos nyelv, tehát nem várták el tőlem, hogy a máltai nyelvet rövid idő alatt maximális szinten elsajátítsam. Angolul tudtam dolgozni, a szakmai tudásom, a talajkármentesítés viszont hiányszakmának számított, s ezért rövid idő alatt be tudtam illeszkedni a csapatukba, s elfogadtak.

Pontosan mit jelent a talajkármentesítés?

- Gyakorlatilag akármilyen ipari vagy közösségi tevékenységnek az eredményeként valamilyen szennyezőanyagok kerülnek a talajba, például egy olajfinomító vagy egy üzemanyag-tároló egység meghibásodik, s szivárgás történik. Az én feladatom az volt, hogy ezeket a szennyezéseket megfelelő technológiával kitisztítsuk, illetve a területet kármentesítsük.

Azután mégis úgy döntöttél, hogy saját céget alapítasz a barátaiddal ott, Máltán. Miért?

- A kormányhivataloknak és az állami munkahelyeknek van egy hátulütőjük, ami bizonyos értelemben beskatulyázottságot jelent. Úgy gondoltam, hogy egy saját vállalkozás indítása több szakmai szabadságot ad, s egy ismerőssel sikerült elindítani egy céget, ami sikeresen működött. Mivel turisztikai szempontból Málta egy sikeres ország, s az építőipara is jelentős, úgy döntöttünk a piaci kínálat-kereslet alapján, hogy ezeken a területeken kezdünk bele a munkaipari toborzásba. Ezen területeken dolgoztunk máltai cégekkel, s sok sikeres partnerkapcsolatot tudtunk kiépíteni viszonylag rövid idő alatt.

Azután átmentél Ciprusra. A tevékenységi kört szerettétek volna bővíteni vagy mi volt az indíték?

- Ciprus és Málta között annyi a különbség, hogy Málta körülbelül egy budapestnyi területű mediterrán szigetország, Ciprus viszonylag nagyobb és zöldebb. Málta viszonylag korlátoltabb a partnerek száma szempontjából, ezért próbáltunk Ciprus felé bővíteni. Sajnos ez 2019/2020 fordulóján történt, amikor elkezdődött a világjárvány, s emiatt egy kicsit szüneteltetni kellett a bővítési tervet.

Mi van jelenleg a céggel?

- A cég sajnos 2020. áprilisa óta szünetelteti a tevékenységét, mivel se turisták, sem új munkakeresők sem tudtak bejutni a szigetre. Ezután egy másik cégnél tudtam sikeresen elhelyezkedni Cipruson, mert nem számítottam arra, hogy a Covid-válság rövid idő alatt lecsenghet, s valóban, még ma is érződik a hatása.

Az új cégben nem érezted jól magad, vagy mi volt az oka, hogy hazajöttél?

- Ez egy nemzetközi magáncég volt, az állami munkahelyhez képest viszonylag nagyobb szabadsággal, aktívabb légkörrel. Viszont sok cégnek az a hátulütője, hogy a céges kultúra nem feltétlenül egészséges és el kell telnie néhány évnek, amíg az ember átlátja belülről ezt a szerkezetet. Úgy gondoltam, hogy hosszú távon az a cég nem a legjobb helye az én elképzelt karrieremnek. Ezért döntöttem úgy egyrészt, hogy hazatérek, a másik ok meg az volt, hogy a Covid-járvány miatt sokáig nem tudtam hazalátogatni a családomhoz. Magánéleti-jellegű döntést hoztam tehát, hogy jobb lesz, ha Szerbiában folytatom a karrierutamat.

Most Magyarkanizsán élsz, innen dolgozol, de Nyugatra.

- Most kezdtem el szeptember közepén egy tréning periódust egy új cégnél. Van egy amerikai cég, s van egy szerbiai leányvállalatuk. A fizetés, amit ajánlottak, jelentősen magasabb a szerbiai átlagfizetésnél, viszont tudok otthonról dolgozni, illetve meg tudom válogatni, hogy honnan dolgozok nekik. Száz százalékban távmunkában dolgozok, ami nagyon ideális a család szempontjából is.

Magyarán szerbiai költségeid vannak és nyugati bérek.

- Pontosan, tehát ez egy nagyon ideális kombináció. Számomra nagyon fontos, s ezt tanácsolom mindenkinek, hogy a céges kultúrát már előre minél jobban át kell nézni, mielőtt a cég ajánlatát elfogadjuk, mert hosszú távon szerintem ez egy alapfeltétel, ha hosszabb karrierutat tervez az ember egy vállalaton belül.

Közben Magyarkanizsán a fiataloknak karriertanácsadást tartasz. Mit tudsz nekik mondani?

- Az elmúlt két hétben Ivanović Laurával, a helyi ifjúsági iroda koordinátorával két sikeres workshopot tartottunk a hétvégeken. Igyekeztünk gyakorlati tanácsokat adni nekik az önéletrajzírással, kísérlőlevelekkel, munkainterjúkkal kapcsolatban. Személyes tanácsom, hogy minél gyorsabban próbáljanak meg tárgyalóképes-szintű angol nyelvtudást szerezni. Bárhol, bármilyen munkakörben is vállalnak munkát, ez hatalmas előny. A másik dolog, hogy nagyon sokan kínálnak olyan lehetőséget, hogy gyorsan meggazdagodni nagyon kevés munkával. Én azt javasolnám, hogy ne ezt az utat válasszák, hanem inkább a lassú, biztos és sikeres karrier és kapcsolat építést, mert hosszú távon ez a nyerő stratégia.

Te meddig tervezel itthon maradni, mik a további célok?

- A Ciprusról való hazaköltözés eleve olyan döntés volt, ami egy hosszú távú karrier és életutat alapozott meg. Mindenképpen 5-10 éves távlatban gondolkodok. Itt szeretnék Magyarkanizsa községben házat venni, családot alapítani, de nyilván a céges karrieremet is tudom Szerbiából folytatni. Emiatt nem kell országokat váltanom, előre tudok lépni a cégben enélkül is.

Aki a Zsoltéhoz hasonló sikeres karriert szeretne befutni, menjen el az egyik ingyenes workshopjukra. Figyelje Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája közösségi oldalait, ahol tájékozódhat a következő rendezvény időpontjáról. (Addig is egy tipp: ne hagyja ki a most szombati OZ-gólyabulit sem a Stendhalban!)

 

Bővebben:

 
Biztos és sikeres karrierépítési stratégia fiataloknak