| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.04.26.
Horgoson gyönyörű és zamatos földieper érik

A horgosi Sárkány Mária és Mátyás családi házánál, nem messze a falu központjától gyönyörű, hatalmas földieprek érnek. A nemcsak a szemnek kellemes látványt nyújtó, hanem ízre is fenséges gyümölcsöt évek óta termelik és árulják otthonról. Már messziről szembetűnik a nagy hirdetőtábla és a stand, amelyre az ínycsiklandó és mutatós földieprek ki vannak pakolva. Így aki arrafelé jár, és szereti ezt az alacsony kalóriatartalmú és nagyon finom csemegét, ...

   2024.04.24.
Pályázhatnak támogatásokra a községbeli gazdák

A Magyarkanizsai Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Költségvetési Pénzalap programjának köszönve ebben az évben is több területen pályázhatnak a Magyarkanizsa községbeli gazdák. Az önkormányzat 8,5 millió dinárt látott elő erre. 
Magyarkanizsa községben már évekre visszamenőleg pályázhatnak az önkormányzat közreműködésével a termelők. Több kategóriában, például a földutak javítására, a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésére, ...

   2024.04.23.
Nagy érdeklődés a tervezett szakok iránt

Nyílt napot tartottak április 22-én a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban és a tangazdaságban. 
Az iskolának két szakiránya van, a műszaki és a mezőgazdasági, a diákok ezeken bejül három- illetve négyéves képzésekre jelentkezhetnek. 
Nagy volt az érdeklődés a középiskola által kínált lehetőségek iránt. Nem csak a környező településekről érkeztek pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem ...

   2024.04.19.
Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán. 
Nagy volt az érdeklődés a tréfás hangversenyre, amelyen a könnyedebb zenék mellett modernebb hangzású dallamok is felcsendültek. A színpadon közel 100 tanár és diák előadásában tekinthették meg a szórakoztató programot az érdeklődők. 

   2024.04.18.
A cselgáncs öt évtizede

A cselgáncs ötven éve van jelen Magyarkanizsán. Öt évtizeddel ezelőtt az újvidéki Branko M. Dragić dzsúdómester megismerkedett a székvárosban tanuló Kasza Milicával és Rade Petrovićtyal, akik tanulmányaik befejezése után hazaköltöztek Magyarkanizsára, és bemutatták a cselgáncsot a fiataloknak. Az elmúlt ötven évben a cselgáncs minden nehézséget átvészelt, és a sportág egyetlen pillanatra sem szűnt meg Magyarkanizsán.


A későbbiekben a két ...

 
Keresés
 

   2022.07.25.
Magyarkanizsaiak a magyarországi kajszibarack tanácskozáson

Magyarkanizsai küldöttség is részt vett a magyarországi Tordason július 20-án megszervezett kajszibarack tanácskozáson és fajtabemutatón. Vajdaság gyümölcstermesztése profitálhatna a jó minőségű terméseivel például a német piacon is, ahol 7-től 9 euróba kerül egy kilogramm gyümölcs, de a feldolgozóiparnak is alapanyagot adhat a kajszi. Szalkai Nemes Valériát, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közgyűlésének elnökét és Vass Zoltánt, a magyarkanizsai községi tanács mezőgazdasággal megbízott tagját kérdezzük a tapasztalataikról. 

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségén keresztül érkezett a felkérés, hogy vegyünk részt a fajtabemutatón és a tanácskozáson, s elsősorban a magyarkanizsai kajszitermesztőket szólítottam meg ennek kapcsán, mondta Szalkai Nemes Valéria. 

- A rendezvényen szó volt a különböző kajszifajtáknak a keresztezéséről. A svájci előadó elmondta, hogy milyen géppel tudják szkennelni a levélen és a törzsön keresztül, hogy mennyire vannak stresszes állapotban a különböző kajszifajták, s melyik a legellenállóbb bizonyos stresszhatásokra. Ez nagyon érdekes volt, hogy már ilyen műszert is felfedeztek. Ez hasonló berendezés, mint az emberi gyógyászatban a röntgen, detektálja az elváltozásokat és görbét rajzol, mint az EKG is. Megmutatja a fajta stressztűrő fokát. 

- A kajszi közkedvelt gyümölcs, viszont van vele egy nagy probléma, sokszor elfagy tavasszal. Sikerül-e kinevelni fagytűrő fajtákat? 

- Az egyik előadó Németországból érkezett. Thomas Kininger, a Bavendorfi Kutatóintézet gyümölcstermesztési szaktanácsadója bemutatta a németországi fajtákat, hogy hogyan termesztik azokat. Ott kötelezően fedett fóliák alatt kell, hogy tartsák az ültetvényeket, éppen az elfagyás miatt. Nagy a csapadékmennyiség, annak formája lehet hó vagy eső. Ez a fajta termesztés tőlünk távol áll, mert nem jellemző ekkora mennyiégű csapadék, esteleg az egyötöde az ottaninak. A spanyol és svájci fajtabemutatóknál az ellenállóképességre igen nagy hangsúlyt fektettek. Ezek egyrészt szárazságtűrő fajták, másrészt ellenállnak a betegségeknek, mint a tűzelhalás, a fitoplazmózis stb. Elmondták azt is, hogy milyen módszerrel törekednek arra, hogy minél kevesebb vegyszerrel, vagy teljesen mentesen tudják kiküszöbölni ezen betegségek hatásait, illetve mely fajták azok, melyeknél maximum évi 2-3 kémiai kezelés mellett is kiváló hozamokat tudnak elérni. Nagyon értékesek voltak ezek az előadások. Ami a terepi fajtabemutatót illeti, az Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal támogatásával fenntartott mintaparcellákon, a metszési módok ismertetése volt nagyon érdekes, konkrétan a karcsú orsós metszési mód bemutatása. Ezzel a fajta metszéssel alacsony növényt tudunk úgy kialakítani, hogy a termőágak ne legyenek se túlterhelve, de a maximum termést tudjuk kihozni, s az ember a földön állva tudja a barackot leszedni. Érdekes megemlíteni, hogy olyan fajtákat is bemutattak a magyarországi termelők, amelyek kevésbé érzékenyek a szélre, nem hullanak le. Jómagam is kajszitermelő vagyok, bár tavaly 50 elöregedett fát már ki kellett szedni, de az újratelepítéskor arra törekszem majd, hogy ilyen karcsú orsós fajtát ültessek, ha nem tudom beszerezni az oszlopos fajtát - szögezte le Szalkai Nemes Valéria. 

- Lát-e fantáziát az új fajtákban itt, Magyarkanizsa községben Vass Zoltán? 

- A kajszi termelése egy nagyon érdeke kérdés. Ha a környék mezőgazdaságát történeti szempontból nézzük, akkor a kajszival a gazdák nagyon régóta együtt éltek, azután részben megszűnt ez a tradíció, az utóbbi 10-15 évben pedig megfigyelhető, hogy néhányan ismét komolyabb telepítésbe fogtak. A szerbiai fajtakínálat viszont ott tart, hogy nagyon kiváló ízű és minőségű gyümölcsöt teremnek ezek a kajszik, de sajnos pont azok a fajták jellemzőek a vidékünkre, amelyek a tavaszi virágzáskor a megváltozott időjárási körülmények miatt túl gyakran elfagynak. Mindenképpen óriási kihívás lenne olyan fajtákat találni, amelyek ízvilágban és termésmennyiségben hasonlókra lennének képesek, mint az általunk megszokott kajszifajták. Az kellene, hogy később virágozzanak vagy toleránsabbak legyenek a tavaszi fagyra. Ha ezt sikerülne elérni, akkor azt hiszem, hogy egy óriási lehetőség lenne a kajszitermelés további bővítésének. 

Egyezem Zoltán meglátásaival, bólintott közbe Szalkai Nem Valéria. 

- Ugyanezen a parcellán, már tavaly bemutattak egy fajtát, amely augusztus végén terem, s valamikor májusban virágzik. Ezek nagytörzsű fák, nem karcsú orsós metszés típusra voltak beállítva. Ezt a fajtát érdemes lenne keresztezni a mi jó minőségű és nagy cukorfokú fajtáinkkal. Akkor kaphatnánk egy olyan ötvözetet, hogy szép is, finom is, ellenálló is. Ugyanakkor el kell mondanom, nagyon furcsa volt a számomra az előadások során, hogy senki szót nem ejtett a kajszi termékekről. Csak a termés eladásáról volt szó. A német előadó elmondta, hogy ők 7-9 euróért tudják értékesíteni kilogrammonként az ő kajszijukat, ami halovány a kevés napfény miatt. Miért nem tudjuk mi az 1 eurós, nagyon finom ízvilágú, édes gyümölcsünket kivinni a német piacra, ahol akár négyszeres árat is megkapna érte a termelő? Jó lenne ezen mindenkinek elgondolkodni, akár felsőbb szinteken is, hogy megtaláljuk a kajszira a piacot. 

- Magyarkanizsán terveznek-e hasonló fajtabemutatót, hogy a gyümölcstermelőknek kedvet csináljanak a kajszihoz? 

- Igen, a csapatunk még ott eldöntötte, hogy mindenképpen be kell mutatnunk a mi kajszifajtáinkat is, a termesztési technikánkat, a pálinkafőzdéinket. Velebiten nagy hagyománya van mindennek. Van olyan termelő is, akinek regisztrált pálinkafőzdéje van, s emellett turisztikai szempontok alapján is tudja fogadni a vendégeket, van Tájház, tud szervezni fajtabemutatókat. Már Tordason is közöltük, jövőre nem szalasztjuk el a lehetőséget, hogy mi hívjuk meg őket, hogy lássák, milyen az újvidéki nemesítésű bőtermő fajta vagy a Roksana – mondta Szalkai Nemes Valéria. 

Beszélgetőpartnereim elmondták, hogy kajsziból a pálinka mellett még sok minden készülhet. Például aszalvány, édesség, a magból gyógyhatású olaj, a maghéjat pedig tüzelőként lehet hasznosítani. 

Bővebben: 




Magyarkanizsaiak a magyarországi kajszibarack tanácskozáson és fajtabemutatón