| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.04.26.
Horgoson gyönyörű és zamatos földieper érik

A horgosi Sárkány Mária és Mátyás családi házánál, nem messze a falu központjától gyönyörű, hatalmas földieprek érnek. A nemcsak a szemnek kellemes látványt nyújtó, hanem ízre is fenséges gyümölcsöt évek óta termelik és árulják otthonról. Már messziről szembetűnik a nagy hirdetőtábla és a stand, amelyre az ínycsiklandó és mutatós földieprek ki vannak pakolva. Így aki arrafelé jár, és szereti ezt az alacsony kalóriatartalmú és nagyon finom csemegét, ...

   2024.04.24.
Pályázhatnak támogatásokra a községbeli gazdák

A Magyarkanizsai Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Költségvetési Pénzalap programjának köszönve ebben az évben is több területen pályázhatnak a Magyarkanizsa községbeli gazdák. Az önkormányzat 8,5 millió dinárt látott elő erre. 
Magyarkanizsa községben már évekre visszamenőleg pályázhatnak az önkormányzat közreműködésével a termelők. Több kategóriában, például a földutak javítására, a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésére, ...

   2024.04.23.
Nagy érdeklődés a tervezett szakok iránt

Nyílt napot tartottak április 22-én a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban és a tangazdaságban. 
Az iskolának két szakiránya van, a műszaki és a mezőgazdasági, a diákok ezeken bejül három- illetve négyéves képzésekre jelentkezhetnek. 
Nagy volt az érdeklődés a középiskola által kínált lehetőségek iránt. Nem csak a környező településekről érkeztek pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem ...

   2024.04.19.
Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán. 
Nagy volt az érdeklődés a tréfás hangversenyre, amelyen a könnyedebb zenék mellett modernebb hangzású dallamok is felcsendültek. A színpadon közel 100 tanár és diák előadásában tekinthették meg a szórakoztató programot az érdeklődők. 

   2024.04.18.
A cselgáncs öt évtizede

A cselgáncs ötven éve van jelen Magyarkanizsán. Öt évtizeddel ezelőtt az újvidéki Branko M. Dragić dzsúdómester megismerkedett a székvárosban tanuló Kasza Milicával és Rade Petrovićtyal, akik tanulmányaik befejezése után hazaköltöztek Magyarkanizsára, és bemutatták a cselgáncsot a fiataloknak. Az elmúlt ötven évben a cselgáncs minden nehézséget átvészelt, és a sportág egyetlen pillanatra sem szűnt meg Magyarkanizsán.


A későbbiekben a két ...

 
Keresés
  

   2019.06.24.
Perdült a szoknya, szállt az ének

Közel háromezer résztvevővel zajlott le Horgoson a LVI. Gyöngyösbokréta és XLIII. Durindó

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnerségében lebonyolított LVI. Gyöngyösbokrétán és XLIII. Durindón július 1-jén a néptáncé, július 2-án pedig népdalkincsünk értő előadóié volt a fő szerep. Horgos immár harmadszor adott otthont ennek a Kárpát-medencében is egyedülálló seregszemlének, néptáncos és népzenei együtteseink, szólistáink páratlan találkozójának, és a horgosiak ezúttal is elsőrangú házigazdáknak bizonyultak, a fellépők és a vendégek egyaránt kiválóan érezték magukat. Vasárnap este záróműsor keretében átadták a fesztivál zászlóját Törökbecsének, ahol a 2020-as seregszemlét tartják, valamint a Bodor Anikó-díjat a saját népzenei hagyatékát leghitelesebben tolmácsoló föllépőnek.

A Gyöngyösbokréta fellépői szombaton délben még napsütésben indultak el a felvonulásra, menettáncra a Kárász Karolina Általános Iskolától, és fél órás séta után érkeztek meg a Művelődési Ház melletti tér nagyszínpadához, ahol a közönség nagy tapssal várta őket. A fesztivál zászlaját, a résztvevőket és a közönséget Gutási Ákos plébános áldotta meg, majd köszöntötték a vendégeket, köztük Pirityiné Szabó Juditot, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának délvidéki és diaszpóra főosztályának vezetőjét, Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, dr. Csige Gábort, a Szabadkai Főkonzulátus konzulját, mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Nyilas Mihályt, a tartományi kormány alelnökét, Kormányos László tartományi képviselőt, Jerasz Anikót, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökét, Erdődi Edvinát, az MNT alelnökét, Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármestert és Miloš Kravićot, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnökét.

Elsőként Fejsztámer Róbert polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Úgy fogalmazott, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy a rendezvénynek már harmadszor ad otthont Horgos. Elmondta, hogy Magyarkanizsa erkölcsileg és pénzügyileg is támogatta a rendezvényt, és hangsúlyozta, hogy az ő támogatásuk eltörpül amellett, amit energiában és időben hozzáraktak a horgosi szervezők, és amelyet az elmúlt hetekben és hónapokban kifejtett az egész szervezőbizottság, és köszönetet mondott azoknak a vállalkozóknak, akik támogatták a rendezvényt.

Pirityiné Szabó Judit úgy fogalmazott, hogy felemelő érzés ismét jelen lennie a Délvidék leglátványosabb és legtömegesebb hagyományőrző fesztiválján, jó látni és megtapasztalni, hogy nagyanyáink, dédapáink öröksége ma is él és közösséget teremt.

Pásztor István megnyitóbeszédében arra mutatott rá, hogy a délvidéki magyarság az elmúlt időszakban ismét megerősítette nemzeten belüli tekintélyét, akkor, amikor állást kellett foglalnunk, megtettük, és hogy azon cselekedetünk és ez a rendezvény is azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyar közösség a

A köszöntések sorát Kisimre Árpád, a fesztiváltanács elnökének szavai zárták, aki azt hangsúlyozta, hogy a Vajdaságban oktató néptáncpedagógusok, csoportvezetők az elmúlt években kifejtett jó szakmai munkájának köszönhetően a Gyöngyösbokrétán fellépő táncegyüttesek színvonalas, szinte eredeti műsorszámokat mutatnak be. Elmondta, hogy fontos szegmense munkájuknak, hogy megőrizzük délvidéki népművészetünket úgy, hogy táncoljuk, daloljuk, muzsikáljuk a vajdasági magyar adatközlők hagyatékát.

Vasárnap, a vajdasági magyarság legnagyobb népzenei és néptáncfesztiváljának részeként, a rendezvény második napján szervezték meg Horgoson a XLIII. Durindót. A megnyitón a magyarkanizsai önkormányzat, valamint a közösségi, kulturális, oktatási szervezetek, intézmények képviselőin kívül jelen volt mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, és De Negri Ibolya, a Végrehajtó Bizottság tagja.

A megnyitón és az azt megelőző ünnepi áhítaton részt vevők olyan beszédeket hallgathattak meg, amelyek a közösség erejét, az értékek jelentőségét, a hagyományok továbbadásának fontosságát hangsúlyozták.

A rendezvény nyitányaként Lepár Krisztina és Bagi Valentina adták elő Szent István énekét, majd Gutási Ákos katolikus plébános vezetésével ünnepi áhítat vette kezdetét. Az áhítat részeként a plébános az igaz értékek továbbadásának fontosságára hívta föl a figyelmet, majd megáldotta a jelenlévőket és a fesztivál lobogóját. Az ünnepi áhítatot követően a jelenlévők Lepár Krisztina és Bagi Valentina vezetésével közösen elénekelték Boldogasszony Anyánk imáját.

A jelenlévőket a házigazdák nevében Sors Róbert, Horgos helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte, ezt követően mgr. Hajnal Jenő is megosztotta ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Mint elmondta, a Gyöngyösbokréta és a Durindó a délvidéki magyarság művelődési életének legrangosabb néptánc- és népzenei fesztiválja. A XLIII. Durindót Sári Vastag Enikő, a fesztiváltanács alelnöke nyitotta meg:

A XLIII. Durindón két helyszínen 111 csoport lépett színpadra, akiknek teljesítményét népzenei szakértőkből álló művészeti bizottság értékelte.

A föllépések után átadták a Bodor Anikó-díjat a saját népzenei hagyatékát leghitelesebben tolmácsoló föllépőnek, ezt követően pedig átadták a fesztivál lobogóját a következő házigazdának. A 2020-as Gyöngyösbokrétának és Durindónak Törökbecse ad majd otthont.

Bővebben:




Perdült a szoknya, szállt az ének

Horgoson rendezik az idei Gyöngyösbokrétát és Durindót

Népzenétől lesz hangos Horgos

Horgos készen áll!

„Mindenkit szeretettel várunk”

Színvonalas műsor a gyerekeknek is

Horgos – Tiszta forrás

LVI. Gyöngyösbokréta, Horgos

XLIII. Durindó- Horgos

Tánc és zeneünnep Horgoson - Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál

A Gyöngyösbokréta résztvevőinek felvonulása és az esemény ünnepélyes megnyitója

A népzene és a néptánc ünnepe Horgoson

Változatos programmal várja a látogatókat a Gyöngyösbokréta és a Durindó

A Magyar Állami Népi Együttes zárta a Gyöngyösbokrétát

Ma a népdalkórusoké, szólistáké és a népzenészeké volt a főszerep Horgoson

A temerini Dalárda kapta a Bodor Anikó-díjat