Bővül a csatornahálózatot Horgoson

2024.04.26.
 

Horgoson, a Nyírfa utcába kezdődtek meg a szennyvízhálózat bővítési munkálatai a Kenderes (Vasiljevo) településrészen. A beruházás megkezdése alkalmából a helyszínre látogatottt Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Nebojša Rakić polgármester-helyettes, akiket Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft. igazgatója kalauzolt a munkaterületen. 
A község területén Magyarkanizsa település mellett Horgos rendelkezik szennyvíztisztítóval. A magyarkanizsai szennyvíztisztító kapacitásának a növelését befejezték, így a kisváros több mint 95 százalékban lefedhették csatornahálózattal. Most Horgosra értek a fejlesztéssel, ahol szintén van értelme a hálózatbővítésnek, hisz már létezik szennyvíztisztító, magyarázta az újságíróknak Fejsztámer Róbert polgármester. 
- Horgos településnek eddig nagyjából 40-45 százaléka van lefedve csatornahálózattal. Hogyha ez a projektum befejeződik, akkor a lefedettség meg fogja haladni a 75 százalékot, és ez azt jelenti, hogy a községünk területén már két olyan település is lesz, ahol mindenféle törvénynek és mindenféle környezetvédelmi szabálynak megfelelően tudjuk majd a szennyvizet kezelni. 
A horgosi projektet a tartományi nagyberuházási igazgatóság támogatja 250 millió dinárral. 
- Nagyon örülök neki, hogy az alpolgármester közbenjárására teljes egészében sikerült tartományi eszközökkel a költségeket lefednünk, s így nem kellett hozzá önkormányzati önrészt biztosítani, hiszen a 10-20 százalékos önkormányzati önrész is egy ilyen összegnél nagyon nagy terhet jelentett volna az önkormányzat részére - magyarázta a polgármester. 
A munkálatok nagyjából másfél év múlva be fognak befejeződni. Fejsztámer Róbert bízik abban, hogy a lakosok nagy megelégedéssel fogadják a fejlesztést, hiszen ők voltak azok, akik kérték ennek a beruházásnak az elkezdését, mert úgy gondolták, hogy Horgos ezen részén is ideje már a szennyvízelvezetés problémáját megoldani. Reméli azt is, hogy a munkálatok befejezése után a polgárok tömegesen csatlakoznak majd a csatornahálózatra. 
- A kanalizáció a XXI. században elméletileg alap infrastruktúrának számít, de mint ahogyan a költségek összegéből is látszik, ez egy hatalmas nagy beruházás, tehát nagyon nehéz minden évben újabb és újabb fejlesztést indítani, de a közvállalatunk, a horgosi Tisza Menti Vízműveken keresztül, ahol valóban előre gondolkodnak, előre terveznek, előre próbálják a fejlesztéseket megtervezni, hogy utána azokra lehessen pályázni, és lehessen lobbizni – mondta Fejsztámer Róbert. 
Ugyanúgy, ahogy Magyarkanizsán is történt, Horgoson is a szennyvíztisztító kapacitását felül kell majd vizsgálni, most természetesen még kiszolgálja a jelenlegi kapacitásokat, de ahogy bővül a hálózat, ahogyan egyre többen rácsatlakoznak majd, valószínű, hogy bővíteni kell a horgosi szennyvíztisztító kapacitását. 
- Ezt majd a szakemberek kell, hogy megmondják, s biztos vagyok benne, hogy ahogyan eddig is megvoltak a jól tervezett elképzelések, ugyanúgy meglesznek ezzel kapcsolatban is, nem a legvégén, amikor már késő, amikor már kapkodnunk kell, hanem még a kivitelezési folyamat során. A polgárok csatlakozási igényei alapján könnyen ki lehet majd számolni, hogy mekkora kapacitásnövelést kell végrehajtani a horgosi szennyvíztisztítón is - véli a polgármester. 
Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft. igazgatója elmondta, hogy a munkálatok a horgosi Kenderes településrész jobb oldalán kezdődtek meg. Ez az első fázis. A második rész munkálatai a Vásártér felé folynak majd, a harmadik, befejező rész pedig a Szabadkai út túloldalán lévő utcákban lesz majd. Mintegy 500 nap alatt fejezik majd be a projektet. 4300 méteren épül majd a hálózat, s mintegy 218 háztartás csatlakozhat majd a kanalizációra. 
Bővebben: 

 


Bővítik a csatornahálózatot Horgoson

Újabb utcákban épül a szennyvízhálózat Horgoson

Nagyobb lefedettség, jobb körülmények

A cél: lefedni a település egészét a szennyvízhálózattal