Két új diagnosztikai gép a magyarkanizsai egészégházban

2024.04.08.
 

A magyarkanizsai Egészségház az elmúlt időszakban két olyan nagyértékű diagnosztikai géppel lett gazdagabb, amelyek a polgárok egészségvédelmének szolgálatában elengedhetetlenek a magasabb szolgáltatási minőség biztosításához. Egy mobil ultrahang és egy D-dimer készülékről van szó, melyek összértéke megközelítőleg 2 millió dinár. A berendezéseket sajtótájékoztató keretében mutatták be április 5-én.


Gyólay Karolina, az egészségház igazgatója először is köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak az állandó támogatásért.


- A D-dimer készülékkel 15 perc alatt ki lehet zárni egy trombózisveszélyt. Nagyon fontosak ezek a készülékek, mivel közkórház nálunk nincs, viszont csak ott vannak ilyen készülékek. Mobil ultrahangjuk is csak a nagy egészségházaknak vannak a kórházak mellett. D-dimer az alapegészségügyi ellátási szintet tekintve csak nálunk van, mivel minisztériumi engedélyezéssel, hosszú procedúra után vált csak lehetővé, hogy a betegsegélyező terhére végezhessük ezeket a vizsgálatokat. Polgárainknak nem kell most kórházakba utazniuk vagy privát laboratóriumokban elvégeztetni a vizsgálatokat - mondta Gyólay Karolina.


A trombózisveszély azoknál alakulhat ki, akik vénás problémákkal küszködnek például műtéti beavatkozás után, vagy kardiovaszkuláris vagy rákos megbetegedésekkel küzdenek, de a terhesség esetén is nemegyszer kialakul ilyen probléma, ezért rendszeres vizsgálatra van szükségük esetükben.


- Minden évben az önkormányzati költségvetésben több mint 20 millió dinárt előirányzunk az egészségház működésére, mondta Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester. - Ezen két berendezés pénzbeli értéke nem túl nagy, viszont minőségében nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az egészségház a község egész területén a polgároknak emeltebb szintű, gyorsabb és színvonalasabb szolgáltatást tudjon nyújtani. Örülök, hogy az igazgatónő részéről is megvan az akarat a folyamatos fejlesztésre, amiket a jövőben is támogatunk. Legalább a korszerűbb berendezéseket tudjuk biztosítani, ha már az egészségügyi ellátásban dolgozók számát sajnos nem tudjuk szakemberek hiányában növelni. Ahogyan 2023-ban is teljesítettük ígéreteinket az egészségház felé, ugyanúgy lesz ez 2024-ben is, s hamarosan látszódni fognak az újabb fejlesztések eredményei – fogalmazott a polgármester.


A D-dimer berendezés negyedóra alatt hat vérmintát elemz ki egyszerre, ez azt jelenti, hogy modern berendezésekkel a sajnos kevés számú egészségügyi dolgozó is viszonylag gyors munkát tud végezni, ami a hatékony gyógyítás egyik alapfeltétele.


Bővebben:

 


Két új diagnosztikai gép a magyarkanizsai egészégházban

A gyors reagálás életet ment

Új egészségügyi készülékek Magyarkanizsán




Fotó: Puskás Károly