| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2025.12.05.
Мало место, велике историје

Гранични прелази плус алева паприка једнако Хоргош. То је тачна, али непотпуна једначина.  
У њу би стога требало додати још и темеље црквице из 13. века, имање из 18. века чији остаци и данас срдито одолевају времену, чињеницу да је Хоргош родно место књижевника Александра ...

   2025.12.04.
Давање крви спашава живот и то треба да се усади већ у детињству

У Хоргошу је одржана акција давања крви, којој су присуствовали и ученици нижих разреда локалне основне школе, како би изблиза видели како изгледа процес добровољног давања крви. 
Акцију су заједнички организовали Црвени крст Хоргоша и Служба за трансфузију крви Опште ...

   2025.12.01.
Данас је у Мартоношу двадесет добровољних ватрогасаца положило испит

Обуку је организовао Општински ватрогасни савез Кањижа. Циљ је да што више добровољних ватрогасаца стекне висок ниво стручне обуке и тиме повећа безбедност у општини. 
Добровољни ватрогасци из Мартоноша, Хоргоша и Кањиже четири викенда су слушали предавања. Наставу ...

   2025.12.01.
Бројне екипе и изузетни укуси на Фестивалу хурке и кобасице у Адорјану

На овогодишњем, 14. Фестивалу хурке и кобасице у Адорјану, уз помоћ организатора, припремљене су стотине крвавица и кобасица, а бесплатно су дељене и посетиоцима. На такмичење се пријавило готово 140 екипа, како из земље тако и из иностранства. 
Програм је започео традиционалним ...

   2025.11.26.
Хоргош ће и ове године засијати у празничном руху током адвента

Локални Дом културе и огранак Библиотеке „Јожеф Атила” у Хоргошу припремили су мноштво разноврсних и топлих програма за најмлађе и одрасле у најлепшем периоду године. 
У недељу палимо прву свећу на адвентском венцу, што значи да и у Хоргошу почиње адвентски период, ...

 
Претрага
 

   2024.07.25.
Грожђе сазрева, берба би могла почети много раније

Берба грожђа у хоргошким виноградима почет ће много раније него што је то уобичајено. Неке сорте ће бити потпуно зреле већ за неколико дана. На местима где су временски услови били повољни, воће је добро родило.
У Хоргошу су недавно завршили обрезивање винове лозе, а биљке већ доносе нове, здраве избоје. То значи да је грожђе у добром стању и да су му временски услови погодовали. Киша је падала управо када је воћу била потребна, док су топли и сунчани дани доприносили високом садржају шећера. У винограду породице Биро, на свакој лози може се убрати чак 3-4 килограма грожђа. Већ сада има много зрелог грожђа, а очекује се да ће за недељу или две одређене сорте бити потпуно зреле.
Нандор Биро, винар из Хоргоша каже: “Сигуран сам да ће овогодишњи род, за који смо се сви плашили, ако не дође до погоршања и ако не буде града, бити рекордан и да ћемо бити задовољни квалитетом. Имали смо пуно сунчаних дана, што винова лоза обично захтева.”
Да би се од овог грожђа правило квалитетно вино, није важан само садржај шећера, већ и киселост воћа. Младо вино ће бити слатко због шећера, док ће киселост омогућити производњу свежег, живахног вина, које је тренутно најтраженије.
„Морамо пажљиво убрати грожђе са 17 малигана, на пример код сорте „Бианца“, јер ће се у супротном винска киселина снизити. Киселине су кичма вина.”
Међутим, на неким местима у Хоргошу временске прилике баш и нису погодовале виновој лози. Породица Шерфезе узгаја грожђе за продају. Пошто је пролеће стигло раније, винова лоза је брже отворила пупољке. Ти избојци су два пута у јутарњим сатима били погођени мразом – испричао је произвођач.
Јене Шерфезе, воћар из Хоргоша каже: „Латентни пупољци су поново изникли, али нису формирали праве гроздове, већ мање, ситније грожђице. Тако да ће принос бити далеко испод норме, односно минималан.”
Код неких произвођача већ је могуће купити домаће грожђе, које се нуди по цени од 300 динара за килограм, док увозно грожђе може достићи цену од чак 600 динара по килограму.
Више информација:

 




Грожђе сазрева, берба би могла почети много раније