| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2024.07.25.
Грожђе сазрева, берба би могла почети много раније

Берба грожђа у хоргошким виноградима почет ће много раније него што је то уобичајено. Неке сорте ће бити потпуно зреле већ за неколико дана. На местима где су временски услови били повољни, воће је добро родило.
У Хоргошу су недавно завршили обрезивање винове лозе, а биљке ...

   2024.07.24.
Добар род кајсија и бресака у воћњацима који нису измрзли

У више насеља у кањишкој општини нема кајсија, али тамо где су родиле, воће је квалитета прве класе. Слична ситуација је и са бресквама, које су слатке и доброг квалитета тамо где је било довољно падавина и није било озбиљније штете.
Илонка Биро је у свом воћњаку пре више ...

   2024.07.22.
Учестали напади лисица на живину

У последњем периоду су забележени учестали напади лисица на подручју Малих Пијаца и Хајдукова. Лисице се појављују у двориштима великог броја кућа у којима до сада није примећено присуство лисице од стране мештана.
Неколико грађана је дојавило новинарској екипи наше ...

   2024.07.22.
Обала Тисе у Кањижи крије мноштво авантура

Многе могућности за рекреацију очекују оне који се желе опустити на обали Тисе у Кањижи. Овде се могу добро забавити све генерације људи, јер посетиоце очекују бројни програми.
Обала Тисе у Кањижи је место где се може опустити не само по топлом, сунчаном времену, јер упркос ...

   2024.07.18.
Ранија берба брескве и крушке

Због благе зиме и пролећа, цветање и вегетација су ове године поранили, док тренутна врућина изузетно брзо сазрева род.
Врућина и суша такође лоше утичу на воћке. Јанош Нађ Ђерђ воћар из Носе узгаја јабуке, брескве и крушке на скоро 20 хектара земље.
"Ове године није ...

 
Претрага
 

   2023.02.17.
Суботњи хуманитарни свињокољ у Хоргошу

Традиционални, свеже припремљени, свињокољски доручак и ручак, кифлице и добра атмосфера-тако се може описати догађај “Торкош Субота” у Хоргошу. Манифестација је имала и хуманитарни какактер. Програм је организовало Удружење грађана “Јувениор”.
Након традиционалног свињског печења, доручак се састојао од крвавице, јетре и сланине. Посетиоци су могли да дегустирају специјалитете који се се пекли на лицу места. Золтан Берењи је такође помогао у припреми меса.
“Сад сечемо сланину, која је за пржење, ово што сад овде радимо. Јетра је већ исечена, крвавица је припремљена, издинстана је. Након тога сечемо бутове, котлете и имамо процес рада који нам омогућава да то наставимо и на крају да опсечемо шунке, ко жели да их купи, њему то дајемо."
Манифестација није заборавила ни на сладокусце. Анита Вереш Туру је припремила 60 порција кифлица, пуњених џемом и еурокремом.
“Заправо, рецепт сам научила од маме, то је једноставно тесто, које се онда намаже масноћом. Што се тиче састојака, млеко, брашно, уље, шећер, со, жуманце. Морате га месити све док не порасте, пустити га да мало одстоји, а затим га премазати масноћом и опет пустити да одстоји."
Осим укусних залогаја, на овој манифестацији су се могли купити и рукотворине те кувано вино.
Нора Шош, председница Удружење грађана “Јувениор” Хоргош је нагласила: „ Удружење грађана “Јувениор” је ове године по други пут организовало хуманитарну акцију под називом “Торкош Субота”. Мислили смо да постоји потреба да окупимо заједницу и да уживати у дегустацији добрих специјалитета током периода Поклада. Као резултат искуства из претходне године и учења на нашим грешкама, ове године су већ три товљеника прерађена."
Догађај је имао и хуманитарни карактер. Организатори ће прикупљени новац донирати цркви.
Више информација:

 




Суботњи хуманитарни свињокољ у Хоргошу