| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2025.12.09.
КАЊИШКИ ЈАРАШИ – ЧУВАР РЕТКИХ ВРСТА

На крајњем северу Војводине, у североисточном делу Бачке, на територији општине Кањижа, налазе се највећи комплекс слатинских пашњака на десној обали Тисе и највећа очувана просторна целина слатина у Бачкој, које су под заштитом у статусу Предела изузетних одлика „Кањишки ...

   2025.12.08.
Узгој купуса у Хоргошу

У наредном приказу представићемо читав пут купуса - од поља до посуде за кисељење. Приказаћемо како се обавља берба, како се бирају најквалитетније свеже главице, као и поступак рендања и традиционалног кисељења. 
У породици Јо из Хоргоша рад не стаје – управо је у ...

   2025.12.05.
Мало место, велике историје

Гранични прелази плус алева паприка једнако Хоргош. То је тачна, али непотпуна једначина.  
У њу би стога требало додати још и темеље црквице из 13. века, имање из 18. века чији остаци и данас срдито одолевају времену, чињеницу да је Хоргош родно место књижевника Александра ...

   2025.12.04.
Давање крви спашава живот и то треба да се усади већ у детињству

У Хоргошу је одржана акција давања крви, којој су присуствовали и ученици нижих разреда локалне основне школе, како би изблиза видели како изгледа процес добровољног давања крви. 
Акцију су заједнички организовали Црвени крст Хоргоша и Служба за трансфузију крви Опште ...

   2025.12.01.
Данас је у Мартоношу двадесет добровољних ватрогасаца положило испит

Обуку је организовао Општински ватрогасни савез Кањижа. Циљ је да што више добровољних ватрогасаца стекне висок ниво стручне обуке и тиме повећа безбедност у општини. 
Добровољни ватрогасци из Мартоноша, Хоргоша и Кањиже четири викенда су слушали предавања. Наставу ...

 
Претрага
 

   2022.11.26.
У Адорјану поново на трпези хурке и кобасице

Фестивал хурки и кобасица већ 11. пут се организује у насељу. Ове године за најпопуларнији програм у насељу пријавило се 117 екипа, од тога 20 из иностранства, које ће се такмичити у припремању хурки и кобасица. 

Фестивал је започео традиционалним свињокољем након чега је товљеник и опрљен сламом. Након тога свака екипа је добила основни материјал потребан за хурке и кобасице, који се састојао од пет килограма меса и пет килограма изнутрица. Чим су добили основни материјал екипе су прионуле на посао, свака по већ провереном рецепту. 

„Користимо само домаће зачине и додајемо тајне прилоге у њих. На столу је већ посуда са мешавином, то је домаће производње, направљена је од мангулице, свиње и сличног” каже Кристијан Жигмонд, учесник из Кањиже. 

Припремљено јело ове године је оцењивао четрнаесточлани жири који је – како кажу – имао тежак задатак. С једне стране због тога што је требало пробати више од 100 јела, с друге стране пред њих су доспеле укусне хурке и кобасице међу којима је тешко изабрати. 

„Добра хурка и добра кобасица носе обележје средине. То значи да се у северној Бачкој ставља у њих само со и бибер, а Банаћани у хурке стављају још и селен и друге зачине. Зачињавање кобасице у северној Бачкој се ради само сољу, добром црвеном паприком, бибером, белим луком, кимом. Код Банаћана су исти ови зачини, али све иде без паприке” каже Андраш Варбаи, председник жирија. 

Фестивал већ више година има великог успеха. Они који се нису такмичили, такође нису остали без укусног залогаја, јер су организатори припремили хиљаду порција хурке и 9.000 порција кобасица. 

„Пошто је пријављено 117 екипа, требало је заклати 117 свиња, од изнутрица, овде на прераду и за дељење утрошено је комплетно месо од 25 или 26 комада свиња” каже Чаба Боршош, организатор. 

Током читавог дана посетиоце је забављала музика свадбарских оркестара, а наступиће и више естрадних звезда. Концерт оркестра „Магна Цум Лауде” започеће од 20.30 часова. 

Више информација: 

У Адорјану поново на трпези хурке и кобасице