| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2025.10.22.
Пољопривреда је кичма развоја Војводине

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Драган Гламочић, председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас и народни посланик др Балинт Пастор посетили су данас компаније "Superior Foods“ у Бачинцима и "Телек Паприка“ у Мартоношу, где су са руководствима ових ...

   2025.10.20.
Такмичење рвача у Кањижи

На 16. по реду Међународном меморијалном турниру „Ференц Чаба”, који је одржан у Кањижи у организацији Рвачког клуба „Потисје” скоро 400 рвача је изашло на струњачу. Овај турнир се сматра највећим такмичењем млађих категорија у средњој Европи. 
Такмичари су ...

   2025.10.16.
И у Војводини се појавила америчка цикада винове лозе

Виногради у Војводини су у озбиљној опасности, јер се и овде шири америчка цикада винове лозе. Ова штетна врста инсеката већ је стигла до 17 од 22 виногорја у Мађарској, а због брзог ширења све је већа забринутост и у Војводини. 
Америчка цикада винове лозе већ је причинила ...

   2025.10.06.
Отворена изложба фотографија у Мартоношу

На овој изложби представљени су најбољи радови са раније расписаног конкурса за фотографије. 
Манифестацију је организовало Удружење „Наше мало село Мартонош”, а изложба ставља у фокус тренутке из локалног живота, његове вредности и заједничке доживљаје заједнице. 

   2025.10.06.
Стигла донација брашна у Кањижу

У наредним данима широм Војводине биће подељено 19 хиљада килограма брашна вишечланим породицама и различитим установама. 
Акција је реализована из донација прикупљених током лета у оквиру програма „Хлеб Мађара – 15 милиона зрна пшенице“, уз посредовање Савеза ...

 
Претрага
 

   2022.11.26.
У Адорјану поново на трпези хурке и кобасице

Фестивал хурки и кобасица већ 11. пут се организује у насељу. Ове године за најпопуларнији програм у насељу пријавило се 117 екипа, од тога 20 из иностранства, које ће се такмичити у припремању хурки и кобасица. 

Фестивал је започео традиционалним свињокољем након чега је товљеник и опрљен сламом. Након тога свака екипа је добила основни материјал потребан за хурке и кобасице, који се састојао од пет килограма меса и пет килограма изнутрица. Чим су добили основни материјал екипе су прионуле на посао, свака по већ провереном рецепту. 

„Користимо само домаће зачине и додајемо тајне прилоге у њих. На столу је већ посуда са мешавином, то је домаће производње, направљена је од мангулице, свиње и сличног” каже Кристијан Жигмонд, учесник из Кањиже. 

Припремљено јело ове године је оцењивао четрнаесточлани жири који је – како кажу – имао тежак задатак. С једне стране због тога што је требало пробати више од 100 јела, с друге стране пред њих су доспеле укусне хурке и кобасице међу којима је тешко изабрати. 

„Добра хурка и добра кобасица носе обележје средине. То значи да се у северној Бачкој ставља у њих само со и бибер, а Банаћани у хурке стављају још и селен и друге зачине. Зачињавање кобасице у северној Бачкој се ради само сољу, добром црвеном паприком, бибером, белим луком, кимом. Код Банаћана су исти ови зачини, али све иде без паприке” каже Андраш Варбаи, председник жирија. 

Фестивал већ више година има великог успеха. Они који се нису такмичили, такође нису остали без укусног залогаја, јер су организатори припремили хиљаду порција хурке и 9.000 порција кобасица. 

„Пошто је пријављено 117 екипа, требало је заклати 117 свиња, од изнутрица, овде на прераду и за дељење утрошено је комплетно месо од 25 или 26 комада свиња” каже Чаба Боршош, организатор. 

Током читавог дана посетиоце је забављала музика свадбарских оркестара, а наступиће и више естрадних звезда. Концерт оркестра „Магна Цум Лауде” започеће од 20.30 часова. 

Више информација: 

У Адорјану поново на трпези хурке и кобасице