| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2024.03.28.
Црквени дом у Кањижи се проширује новим објектом

Други објекат Црквеног дома за смештај старих лица „Баћанеум” (Batthyaneum) у Кањижи биће завршен и отворен до краја године. У новом крилу ће дом моћи да прими 30 нових станара. 
У другом објекту дома за смештај старих лица одвијају се завршни радови. Помоћ од 5 милиона ...

   2024.03.28.
Дрва украшена јајима улепшавају Хоргош

Малишани из вртића „Сунцокрет” у Хоргошу украсили су дрва која се налазе испред Дома културе шареним јајима. Иначе, украшавање дрвећа јајима је у том месту већ традиција. 
Фарбана, осликана или урађена техником фицовања, али и модерна пластична јаја улепшавају ...

   2024.03.25.
Први овогодишњи вашар у Кањижи

Организатор, Месна заједница Кањижа, је припремила бројне програме за све генерације. 
Временске прилике су се заиста поиграле са организаторима, посетиоцима и продавцима. Током преподневних часова је било прилично прохладно, а кишовито време је дочекало оне који су ...

   2024.03.25.
Наша природа - наша будућност

Форум младих Савеза војвођанских Мађара је под овим слоганом покренуо горанску акцију садње дрвећа. У наредних месец дана биће посађено 1.200 садница у 9 војвођанских општина. Горанска акција је почела у општини Кањижа. 
У суботу ујутро је организована горанска акција ...

   2024.03.25.
Давид Хубаи нови координатор на челу Канцеларије за младе

Нови координарое на челу Канцеалрије за младе општине Кањижа је Давид Хубаи који је недавно постављен на ову функцију. 
У слопу свог представљања у петак, 22.  марта у Дому омладине  Давид Хубаи је рекао-Улога коју сам имао у Омладинској заједници (ОЗ) почела је пре ...

 
Претрага
 

   2021.10.11.
Кулинарско такмичење у Мартоношу

У Мартоношу се такмичило 40 екипа у кувању перкелта.
У суботу 9. октобра су на 10. Дан очувања традиције и такмичење у кувању перкелта дошли кувари аматери не само из Војводине већ и из Мађарске.
Перкелт од свињских ногица је краљ јела, рекли су вође такмичарских тимова у Мартоношу. Јожеф Хоргас је дошао из Србобрана на кулинарско такмичење, храну припрема по рецепту своје мајке. "Од своје мајке сам научио да га добро пржим, затим стављам лук и додајем све врсте зачина, со, бибер, па чак и бели бибер, јер обожавам бели бибер."
Перкелт од свињских ногица је густ и лепе боје, рекао је члан жирија Имре Ес Сабо, члан Витешког реда првог мађарског белог стола: "Поента перкелта од свињских ногица је коришћење соли, бибера и семенки кима, те врло мало паприке или парадајза, осим тога, потребно је знати колико лука треба ставити у гулаш, што значи да би се за пет килограма меса требало исећи један килограм црног лука и затим посолити."
Осим куваних јела у котлићу, жири је наградио и најбољу ракију. Већина екипа пријављених на кулинарско такмичење је донела са собом разне воћне жестине. Тибор Бојтор, руководилац Клуба аматерских краљевских кувара и Витешког реда витезова округлог стола краља Матије из Кишкунфелеђхазе: "Имам једну посебну ракију направљену од грожђа које се користи за добијање врсте белог вина Иршаи Оливер, имам ракију од брескве и имам свој специјалитет, ону трогодишњу шљивовицу која је стајала у бачвама од дуда."
Кулинарско такмичење сваке године привлачи све више екипа, а такмичари не долазе само из Војводине већ и из других земаља. Гергељ Хорват, председник Савета Месне заједнице Мартонош: "Нажалост, нема много тимова из Мартоноша, више људи је дошло са стране. Због ове пандемије и људи су жељни оваквих догађаја, долазе на овакве манифестације како би се такмичили."
Власници најукуснијег перкелта од свињских ногица и најукуснијих ракија добили су поклон пакет, али су наградили и најлепшу кулинарску локацију, те произвођача најукуснијих сланих и слатких колача.
Више информација:




Кулинарско такмичење у Мартоношу