| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2025.10.06.
Отворена изложба фотографија у Мартоношу

На овој изложби представљени су најбољи радови са раније расписаног конкурса за фотографије. 
Манифестацију је организовало Удружење „Наше мало село Мартонош”, а изложба ставља у фокус тренутке из локалног живота, његове вредности и заједничке доживљаје заједнице. 

   2025.10.06.
Стигла донација брашна у Кањижу

У наредним данима широм Војводине биће подељено 19 хиљада килограма брашна вишечланим породицама и различитим установама. 
Акција је реализована из донација прикупљених током лета у оквиру програма „Хлеб Мађара – 15 милиона зрна пшенице“, уз посредовање Савеза ...

   2025.10.06.
Фестивал кукуруза у Кањижи обележава јубилеј

У организацији Фолклорно-плесног друштва „Тиса”, ове године се већ 20. пут одржава манифестација у Кањижи, на којој, поред кукуруза, значајну улогу имају и дечје игре, фолклорни ансамбли и народна музика. Програм траје до недеље. 
Овогодишњи Фестивал кукуруза започео ...

   2025.10.06.
Кањижа је победник Националног галопа са фантастичним јахањем

Ана Јулија Рож, која је представљала Кањижу, победик је Националног галопа одржаног у Силвашвараду, са својим коњем Вајк. У трци малих хусара победу су однели коњ и јахач из места Вашад. 
Прошле године је победила у категорији хусара деце, а ове године је то успела да понови ...

   2025.09.15.
Златна миса свештеника Јене Уташија у Тотовом селу

Свештеник Јене Уташи прославио је у Тотовом селу пола века у служби цркве. У протеклим деценијама није био само духовник, већ је у животу војвођанских Мађара имао одлучујућу улогу у изградњи заједнице. Свечаним програмом и мисом у селу је обележен јубилеј папског освећења ...

 
Претрага
 

   2021.10.11.
Кулинарско такмичење у Мартоношу

У Мартоношу се такмичило 40 екипа у кувању перкелта.
У суботу 9. октобра су на 10. Дан очувања традиције и такмичење у кувању перкелта дошли кувари аматери не само из Војводине већ и из Мађарске.
Перкелт од свињских ногица је краљ јела, рекли су вође такмичарских тимова у Мартоношу. Јожеф Хоргас је дошао из Србобрана на кулинарско такмичење, храну припрема по рецепту своје мајке. "Од своје мајке сам научио да га добро пржим, затим стављам лук и додајем све врсте зачина, со, бибер, па чак и бели бибер, јер обожавам бели бибер."
Перкелт од свињских ногица је густ и лепе боје, рекао је члан жирија Имре Ес Сабо, члан Витешког реда првог мађарског белог стола: "Поента перкелта од свињских ногица је коришћење соли, бибера и семенки кима, те врло мало паприке или парадајза, осим тога, потребно је знати колико лука треба ставити у гулаш, што значи да би се за пет килограма меса требало исећи један килограм црног лука и затим посолити."
Осим куваних јела у котлићу, жири је наградио и најбољу ракију. Већина екипа пријављених на кулинарско такмичење је донела са собом разне воћне жестине. Тибор Бојтор, руководилац Клуба аматерских краљевских кувара и Витешког реда витезова округлог стола краља Матије из Кишкунфелеђхазе: "Имам једну посебну ракију направљену од грожђа које се користи за добијање врсте белог вина Иршаи Оливер, имам ракију од брескве и имам свој специјалитет, ону трогодишњу шљивовицу која је стајала у бачвама од дуда."
Кулинарско такмичење сваке године привлачи све више екипа, а такмичари не долазе само из Војводине већ и из других земаља. Гергељ Хорват, председник Савета Месне заједнице Мартонош: "Нажалост, нема много тимова из Мартоноша, више људи је дошло са стране. Због ове пандемије и људи су жељни оваквих догађаја, долазе на овакве манифестације како би се такмичили."
Власници најукуснијег перкелта од свињских ногица и најукуснијих ракија добили су поклон пакет, али су наградили и најлепшу кулинарску локацију, те произвођача најукуснијих сланих и слатких колача.
Више информација:




Кулинарско такмичење у Мартоношу