Nyílászárók cseréje az oromhegyesi iskolában

2024.05.08.
 

Egy beruházásnak köszönhetően megújult az Arany János Általános Iskola oromhegyesi épülete előcsarnokának egy része: az 55 éves nyílászárókat cserélték le. A munkálatokat a tartományi oktatási titkárság és az önkormányzat támogatta 1,5 millió dinár értékben. 
Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester kedden megtekintette a beruházást Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, Varjú Potrebity Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottsági tagja és Bagány Ágnes, a Községi Tanács tagja társaságában. A vendégeket Vajda Attila, az Arany János Általános Iskola igazgatója fogadta. 
Ötvenötéves az iskolaépület, s hideg volt azokban a termekben, ahol a nyílászáróknak nem volt tökéletes a szigetelése, mondta az igazgató. 
- A folyosón a két nagy ablakszárny lett kicserélve, mintegy 12 négyzetméteren, illetve a bejáratnál a szélfogók. A következő lépés az iskolafalak szigetelése lesz, utána pedig a csatornacsere várható - ismertette Vajda Attila. 
A tartományi kormány az elmúlt időszakban hatványozottan odafigyelt az iskolák, intézmények objektumainak a felújítására, hiszen korábban volt egy időszak, amikor erre nem volt lehetőség, fogalmazott Szakállas Zsolt. 
Bár az önkormányzatok az illetékesek az iskolaépületek karbantartásában, az élet megmutatta, hogy szükséges további segítség is, amit a tartomány igyekezett megadni az elmúlt nyolc évben. Az intézmények felújítása folyamatosan kell, hogy történjen, hisz a diákoknak jól kell magukat érezniük ezekben az épületekben, s fontos, hogy biztonságos körülmények között tudjanak tanulni. Pályázatok útján próbáltuk segíteni az oktatási intézményeket, többszáz millió dinár került kiosztásra minden évben. Egyéni kérelmeket is támogatott a vajdasági kormány. A tartomány területén 550 iskola működik, s ezeknek több mint ezer objektumuk van. A többszáz millió dinár kimondva soknak tűnik, de amikor szétosztjuk az iskolák között, kis összegeket kapunk. A jövőben is folytatni kell a beruházásokat, mert az oktatás támogatása a jövőbe való beruházás - mondta Szakállas Zsolt. 
Az oktatási intézmények támogatása önkormányzati szinten is kiemelt költségvetési tétel, jelentette ki Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester. 
- Hálás vagyok a tartományi oktatási titkárságnak, hogy felismeri azt a kezdeményezést, ami általában az iskolák vezetői részéről érkezik, hisz a támogatás akkor tud ide megérkezni, ha valaki azt lepályázza, s a terveket elkészíti. Mivel hosszú ideje van együttműködés az oktatási titkársággal, tudni lehet, hogy az eszközöket az iskolák megfelelő módon használják fel. Azért jelentősek ezek a beruházások, mert egy kis lépéssel mindig előrébb jutunk a cél felé. A teljeskörű beruházás ebben az esetben az épület külső hőszigetelése és festése lenne, de ez jóval nagyobb összeg, mint amiről most beszélünk. Most egy másfél millió dináros beruházásról volt szó, aminek a 10 százalékát biztosította az önkormányzat, 90 százalékát pedig az oktatási titkárság. 
A magyarkanizsai polgármester bízik abban, hogy az elkövetkező években is jó lesz az együttműködésük a tartományi oktatási titkársággal, s további beruházások valósulhatnak majd meg a község iskoláiban. 
Bővebben: 

 


Nyílászárók cseréje az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában

Megújult az oromhegyesi Arany János Általános Iskola

Szebb, jobb, energiatakarékos és biztonságos

Beruházás az oromhegyesi általános iskola épületén

Iskolafelújítás Oromhegyesen




Fotó: Puskás Károly