A szociális védelem fejlesztése Magyarkanizsán

2024.05.20.
 

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott május 17-ei, pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. 
A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt személyek napközije, valamint J. J. Zmaj Általános Iskola kihelyezett speciális tagozata, ismertette Tolnai Csaba, a központ igazgatója. 
- Több mint 20 felhasználónk van, hétfőtől péntekig folyik a munka, a község minden településéről érkeznek felhasználók, az iskolások közt pedig Oromhegyesről is van egy diákunk. 
Az elmúlt négy évben az intézmény két sikeres határokon átnyúló IPA-projektumot zárt, de hamarosan aláírják a harmadik projektumot is. Az első két projektum a megváltozott munkaképességű személyek segítését célozta meg, a harmadik pedig roma integrációs program részeként fog beilleszkedni abba a hosszú távú programba, amit a község indított múlt év derekán. 
2022 derekán az intézmény működési engedélyt kapott a szociális kamarától, ami azt jelenti, hogy a felnőtt testi fogyatékos, valamint értelmi fejlődésben akadályozott célszemélyek napközije már licensszel rendelkező szolgáltatás. 
- Az intézmény közel másfél évtizedes fennállása alatt az alapító önkormányzat teljes mellszélességgel mellettük áll. A működésünket és munkánkat mindhárom épületünkben pénzeli. Mindez a szélesebb pátriánkban is egyedülálló. 2016 óta vagyok az intézmény élén. Több hozzánk hasonló intézményben jártam, de ilyen részvállalást még egyetlen önkormányzat esetében sem tapasztaltam - hangsúlyozta az igazgató. 
A központ külön tétel az önkormányzati költségvetésben. Minden évben mi biztosítjuk a működésük pénzügyi hátterét, de szakmai és pénzügyi együttműködéssel igyekszünk előre mozdítani néhány projektumot is, legyenek azok akár uniós projektek, tevékenységbővítési programok, hangsúlyozta a látogatás alkalmával Fejsztámer Róbert polgármester. 
- Így jutottunk el addig, hogy az intézmény immár három épületben is tevékenységet folytat. A tevekénységük szerteágazó, hiszen a kisiskolásoktól kezdve, a felnőtteken keresztül, az iskolai kisegítő tevékenységen át egészen a hátrányos helyzetűekkel való foglalkozásig, mindent magába foglal. Harmadrészt fontos, hogy az intézmény önállóan is igyekszik forrásokat előteremteni, melyek bizonyos projektek végrehajtásához szükségesek. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan pályáznak - mutatott rá a polgármester. 
Az intézmény tevekénysége egy szűk társadalmi rétegre korlátozódik, s ahhoz képes jelentős költségvetési eszközöket kap az önkormányzattól, de nagyon fontos kiemelni, hogy e réteg is a társadalmunk része, a szülők, hozzátartozók, barátok is úgyszintén, s ez az intézmény az ő életüket könnyíti meg, s ebben van a központ jelentősége, s ezért fontos a hosszútávú támogatásuk, hangsúlyozta Fejsztámer Róbert. 
Bővebben: 

 


Speciális iskolai tagozat és felnőtt napközi fogyatékkal élőknek Magyarkanizsán

Közösségünk részei

A szociális védelem fejlesztése Magyarkanizsán




Fotó Puskás Károly