Horgosi lett a polgármester 2024-es bora

2024.05.14.
 

A horgosi Vass pincészet 2022-es Kékfrankosa lett a polgármesteri bor az idén Magyarkanizsán. Fejsztámer Róbert polgármester a XII. Nagy Honi Borversenyen öt díjazott bor közül választotta ki azt, amely ezt a büszke címet viselheti 2024-ben. 
A Nagy Honi Borversenyre, amelyet a horgosi Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Házban rendeztek meg idén is, mintegy másfélszáz bormintát küldtek be. A Kárpát-medencei borászok mellett Koszovó területéről is küldtek borokat a versenyre. A zsűri 100 pontos rendszerben értékelte a borok minőségét, figyelembe véve azok tisztaságát, zamatát. Miután kiválasztják a legjobb borokat, az azok közé bejutott helyi, Magyarkanizsa községbeli borokból választja ki a polgármester azt, amelyik a Polgármesteri bor címet viselheti. Idén négy vörös- és egy fehérbor közül választhatott, végül Vass Zoltán bora mellett döntött Fejsztámer Róbert. 
A polgármester még a borok kóstolgatásának megkezdése előtt nyilatkozott a sajtónak: 
- Évek óta megrendezésre kerül a borversenyen belül a polgármester borának a kiválasztása. Örülök, hogy személyesen is meghívnak, és nemcsak a versenyen dől el, hogy melyik volt a legjobb bor, hanem egy kicsit rábízzák a polgármester ízlésére is, hogy melyik tetszik neki a legjobban. Idén öt községbeli bor került a díjazottak szűk körébe. A kiválasztott bort egy évig ajándékozza az önkormányzat a protokoll eseményeken a község vendégeinek, de ajándékként is visszük ezt a bort oda, ahová mi látogatunk el. Nagyon fontos kiemelni, hogy ezáltal, hogy bekerül ez a bor az ajándékcsomagokba, községen kívülre is elkerülnek a palackok, nemcsak országon belül, hanem külföldre is, és ott is megkóstolhatják azokat a borokat, amiket a mi helyi termelőink készítenek. Habár a Nagy Honi Borverseny nemzetközi jellegű, azonban a polgármesteri bort mindig a községi termelők borai közül választjuk ki, így mindig a község területéről népszerűsítjük a borászokat, s magát az adott bort - magyarázta Fejsztámer Róbert. 
A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat minden évben, többféle kategóriában pénzügyileg is támogatja a mezőgazdasági termelőket. Ez viszont most marketing támogatás, ami az üzleti életben éppen olyan fontos, mint a pénzügyi támogatás, hiszen valójában ingyen reklám. A polgármesteri bor termelője egy éven keresztül szállítja majd az adott bort az önkormányzat számára, és úgymond ingyen reklámként megkapja azt, hogy külföldre, belföldre egyaránt elkerülnek a borai. 
Bővebben: 

 


Horgosi lett a magyarkanizsai polgármester 2024-es bora

A kékfrankos a nyerő!