Az állam segíti a háztartások energiahatékonyságának növelését

2024.05.17.
 

Dubravka Đedović Handanović bányászati és energiaügyi miniszter május 16-án Újvidéken átadta a szerződéseket azon önkormányzatok képviselőinek, amelyek idén eszközöket kapnak a családi házak és lakások energiahatékonysági növelése program keretében. Az állam mintegy kétmilliárd dinárt biztosított a célra, azaz idén a háztartásoknak nyújtandó támogatások összege tíz százalékkal lesz több a tavalyi évhez képest. Magyarkanizsa önkormányzata is kapott forrást. Kónya Róbert műszaki és informatikai kérdésekkel megbízott polgármesteri tanácsnok vette át a szerződést. 
- Ez az energiahatékonysági projektum közvetlenül az állampolgárokat célozza meg, és hazánk minden lakosát érinti. A polgárok ezeken a településeken ácsmunkákat, homlokzatokjavításokat, szigetelési munkákat végezhetnek el, korszerűsíthetik a kazánokat, napelemeket és kollektorokat szerelhetnek fel a beruházás értékének 50-65 százalékos támogatása mellett. Szintén első alkalommal hirdetünk pályázatot kimondottan energiaveszélyeztetett polgárok számára, akik 44 önkormányzatban kaphatnak majd támogatást a beruházási érték 90 százalékáig – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az első pályázatokat néhány héten belül megjelentetik. 
Emlékeztetett arra, hogy a niši városi fűtőmű éves termelésével megegyező energiamegtakarítást értek el a tavalyi nyilvános felhívás során meghozott intézkedésekkel, a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése pedig 28 ezer autó gázkibocsátásával volt egyenértékű. 
Đedović Handanović rámutatott, hogy a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” szlogen e projekt révén kapja meg valódi értelmét.