Okostábla, informatikai eszközök, padok a horgosi iskolának

2024.05.21.
 

Négymillió dináros támogatásban részesül a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola a NIS Kőolajipari Rt. pályázatának köszönhetően. Folytatódhatnak tehát a tanintézményben a beruházások. Erről, s az elmúlt időszak projektumairól tájékozódott hétfői látogatása alkalmával Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, aki több közéleti személyiség társaságában látogatott el a horgosi iskolába. 
A NIS pályázatát még tavaly nyerték meg, de idén valósulnak meg a fejlesztések, a program befejezése júniusban várható, mondta Somogyi Ilona, az iskola igazgatója. 
- Okos tantermekre kértük a támogatást, mégpedig interaktív táblára, számítógépekre. Színes nyomtatókat kaptunk. Az informatika tanárok kaptak nagy teljesítményű laptopokat, amelyekkel versenyekre tudják felkészíteni majd a gyerekeket. Iskolabútorzatot igényeltünk - ismertette az igazgatónő. 
Pályázatokkal, valamint folyó pénzügyi tartalékokkal tudjuk támogatni az oktatási intézményeket, ismertette Korponai Lívia, a tartományi oktatási titkárság pénzügyi segédtitkára. 
- Arra törekszünk, hogy minden évben ez az összeg növekedjen, mivel egyre nő az iskolák igénye. Járjuk a terepet is, folyamatosan kísérjük, hogy milyen szükségleteik vannak az iskoláknak és igyekszünk a pályázatok kiírásakor sorrendet felállítani, s az égető problémákat minél előbb megoldani – fogalmazott Korponai Lívia. 
Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester kiemelte, hogy a tervek szerint szeptembertől Horgoson megkezdődik a felnőttoktatás, hogy azok, akik nem fejezték be a nyolc osztályt, lehetőséget kapjanak erre. A beruházások kapcsán ugyanakkor elmondta: 
- Tartományi támogatással megvalósulnak az infrastrukturális beruházások, az iskola külső-belső része, a szigetelés, a festés, az ablakok cseréje mind pályázati lehetőségeknek köszönhetően valósult meg, de az eszközbeszerzés is folyamatos. Az önkormányzat is biztosít ehhez pénzügyi hátteret, legyen szó akár előfinanszírozásról, megelőlegezi azokat a projekteket, amik folyamatban vannak, vagy éppen az önrészek biztosítása, hisz a tartomány vagy köztársasági pályázatok esetében is az önkormányzat biztosít 10-20, de akár 30 százalékot is - hangsúlyozta Fejsztámer Róbert. 
Az iskolalátogatáson jelen volt Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke, Fremond Árpád a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Jerasz Anikó oktatási államtitkár is. 
Bővebben: 

 


Okostábla, informatikai eszközök, padok a horgosi iskolának

Újítások Horgoson

Új padok és digitális eszközök a horgosi iskolában

Modern taneszközök a horgosi iskolában




Fotó Puskás Károly