Közösségi piknik szombaton a Népkert megújításáért

2024.05.16.
 

Közvélemény-kutatást és családi programokkal megtűzdelt közösségi pikniket szervez a Re-Park csapata, a magyarkanizsai önkormányzat támogatásával május 18-án, szombaton 16 órától a Népkertben, amelynek célja a Nagypark jövőbeli tartalmának közös kialakítása. Az önkormányzat célja, hogy a jelenlegi park látogatottsága növekedjen, annak területe új, reprezentatív zöldfelületi elemekkel bővüljön, a tér a lakosság szórakozási igényeit kielégítő, új programokkal és új tartalmakkal gazdagodjon. 

A Re-Park kezdeményezés koordinátora Sáfrány Túrú Ágnes okleveles növényorvos, őt kérdeztük a park történetéről és a megújításának lehetőségeiről. 

- Valamikor a Népkert messze földön híres volt szépségéről. A központi épülete mindig is a Vigadó épülete volt, ez volt a korabeli társadalmi élet helyszíne. Bálokat rendeztek itt, és olyan eseményeket, amelyek nagy tömegeket vonzottak. A Vigadó mellett voltak még olyan más építmények is, amelyek további teret nyújtottak a kikapcsolódásnak, szórakozási lehetőséget adtak. A Vigadót követően megépült a mai Pagoda, azaz a valamikori Longa cukrászda épülete, és 1913-ban a fürdő épülete is helyet kapott a Népkertben. 

Mivel a Vigadó volt a központi pontja ennek a Népkertnek, elé és köré egy méltó teret kellett rendezni, amelyben nagyon nagy szerepe volt az akkori városi főkertésznek, Bednárcz Károlynak, ő volt az, aki a mai parkot életre hívta, mesélte Sáfrány Túrú Ágnes. 

- A Vigadónak egy díszes, barokk virágágyás biztosított előteret, a park fennmaradó részét pedig angolkertté alakította át, amelyben voltak kis tavak szigetekkel, hidakkal. Mára sajnos ezek már eltűntek. Egy időszakban igencsak elnéptelenedett maga a Népkert is és elhanyagolttá vált. Mindezt látva jött az ötlet, hogy újra kellene gondolni a Népkertet a fásítás kapcsán is, hogy hogyan és milyen fajtájú fákat ültessünk, mert közben ugye a klimatikus viszonyok megváltoztak. A látogatottság hiányából adódik, hogy új tartalmakat is kellene biztosítani, amelyek újra vonzanák a közönséget. Az önkormányzat létrehozott egy önkéntesekből álló csapatot, amelynek az volt a feladata, hogy kommunikációt kezdeményezzen a lakossággal, és létrehozzon egy eseményt. A Re-park eseményre május 18-án kerül sor a Népkertben, amikor is egy családi piknik délutánra invitáljuk a lakosságot. Érdekes programokkal készülünk, szerettük volna egy színes programot összeállítani, így lesz majd játékos családi vetélkedő, kincskeresés, bábelőadás a gyerekeknek. Helytörténeti előadások is lesznek a Népkerthez kapcsolódó témákkal. Előadóink között lesz Resóczki Vázsonyi Csilla, Forró Lajos, Fejős Sándor és Valkay Zoltán. Érdekes előadásokkal készülnek a korabeli társadalmi életről, a park kertészéről, a kert létrehozásának részleteiről. 

Az előadások után az érdeklődőknek szeretnénk egy workshopot tartani, ez a közösségi tervezés része, mondja Sáfrány Túrú Ágnes. 

- Akik szeretnének ebbe bekapcsolódni, azokkal egy kis csoportos megbeszélés során különböző kérdésköröket szeretnénk megvitatni, és kérdőívvel is készülünk, hogy a park revitalizációs tervét úgy gondoljuk át, hogy abba bevonjuk a lakosságot, és felmérjük a polgárok igényeit. A tájba, a térbe illő elemeket szeretnénk egy picit olyan módon bővíteni, hogy azok új szórakozási lehetőségeket biztosítsanak, amelyek idevonzzák a lakosságot, de szeretnénk emelni a park esztétikai értékét is, a növényzetet úgy kialakítani, hogy szebbé tegye a helyet. 

A szervezők mindenkit arra kérnek, hogy vigyenek magukkal kis piknikkosarat, elemózsiát, innivalót, és plédet vagy széket, amire leülnek, mert piknikezésre is lesz lehetőség a Népkert területén. Mindenkit nagy szeretettel várnak a szombati eseményre, és minden résztvevőt megkérnek, hogy töltsék majd ki a kérdőívet, mert ezzel olyan adatokat biztosítanak a szakemberek számára, amelyeket figyelembe vesznek majd a tervek elkészítésekor. 

Bővebben: 


Közösségi piknik szombaton Magyarkanizsán a Népkert megújításáért

Mentsük meg a parkot, irány a liget!