A csendőrség felügyeli a rendet Horgos térségében is

2023.11.01.
 

Átfogó rendőrségi-csendőrségi akció zajlik a szerb-magyar határsávban ezekben a napokban. Az egyik központ, ahonnan bevetésre indulnak a fegyveres erők tagjai, Horgos. A falu központjában, a művelődési házban szállásolták el őket, akiket november 1-én meglátogatott Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Nebojša Rakić polgármester-helyettes. 
Az alkalmi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mintegy 400 migránst gyűjtöttek be a szerb hatóságok Horgos térségében az elmúlt napokban, közülük 88 ellen indult eljárás a múlt heti fegyveres összetűzések miatt. Ez a 88 személy jelenleg vizsgálati fogságban van, ismertette Nebojša Rakić. Elmondta, hogy a polgárok biztonsága van az első helyen, s ezért napi kapcsolatban vannak a felsőbb szervekkel. 
Fejsztámer Róbert polgármester arra hívta fel ismételten a figyelmet, hogy az önkormányzatnak nincs hatásköre a migránsválás kezelésére, viszont polgármesterként nagyon örül, hogy hét év után egy nagyobb horderejű akció történik Horgoson. 
- Igaz, hogy egy kicsit furcsán néz ki itt a művelődési ház parkolójában ez a rengeteg felszerelés, rendőrautó és csendőr, viszont úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon hosszú ideje a közbiztonság elérte már a minimum minimumát itt Horgoson, főleg a migránshelyzet miatt – mondta a polgármester, hozzátéve, tisztában van azzal, hogy ez az akció sem fogja megoldani magát a migránsválságot, mert az világprobléma. 
- Viszont már látszódik ezekben a napokban, hogy a horgosi lakosság egy kicsit fellélegezhet, megnyugodhat. A csendőrségnek itt a faluközpontban tudtunk megfelelő helyet biztosítani. Nagyon gyorsan kellett lépni, 24 órán belül kellett megfelelő helyet találni a felszerelésnek, a katonáknak, hogy itt tudjanak lenni 24 órában, és 24 órában tudjanak dolgozni. Pillanatnyilag a művelődési háznak az emeletét lakják ők be, a művelődési ház földszintjén a könyvtár, a zeneiskola dolgozik, a művelődési élet, a tánccsoportok, a próbák, a művelődési műsorok, azok mind zajlanak. Az önkormányzat számára ez egy nagyon-nagyon pozitív lépés, és ilyen értelemben köszönöm szépen, hogy volt reakció a Horgos környékén történtekre, és hogy ez ennyire erőteljes reakció volt, hogy itt helyben megjelentek a rendfenntartó erők, s mint ahogyan az elhangzott, természetesen Palicson is jelen vannak, tehát szétosztódtak ezek a csapatok. 
Fejsztámer Róbert elmondta, Magyarkanizsa község számára Horgos és Martonos közbiztonságának a növelése volt a fő oka annak, hogy a csendőrség számára rendelkezésre bocsájtották az épületet, ami az önkormányzat tulajdonában van. Ezzel biztosították a rendőrök és csendőrök számára az alapfeltételeket, hogy 24 órás szolgálatot tudjanak teljesíteni. 
Újságírói kérdésre a polgármester elmondta, hogy nincsenek adataik arról, hogy mennyi migráns lehet még a község területén megbújva. 
- A migránsok számát az önkormányzat nem tudja statisztikailag számon tartani. Nincs rá semmilyen lehetőségünk és eszközünk, hogy ezt megtegyük. Azonban abból tudunk következtetni, amit a polgároktól visszajelzésként kapunk, akár azoktól, akik a faluközpontban laknak, akár azoktól, akik a külső területeken, tanyákon laknak, és az elmúlt napokban csak pozitív visszajelzések jöttek. Nincs akkora mozgás, nem látni annyi taxit, nem hordják őket vissza a község vagy éppen a település területére. Nincs annyi érintkezés velük, este sem látják őket az utcákon, nappal végképp nem látják őket, úgyhogy mindenféleképpen én úgy gondolom, hogy ez erőteljes változás az elmúlt hét év történéseihez képest. 
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a csendőrség mindaddig Horgoson marad, míg a helyzet azt megköveteli. 

 


A csendőrség felügyeli a rendet Horgos térségében is

Az elmúlt napokban mintegy 400 migránst gyűjtöttek össze Horgoson és környékén

Éjjel-nappal védik Horgost

Sajtótájékoztató Horgoson a kialakult migránshelyzet kapcsán




Fotó: Puskás Károly