Faültetéssel a klíma védelméért

2024.02.28.
 

Szélvédősáv létesül a majdani magyarkanizsai terelőút mentén. Az önkormányzat szervezésében és a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközponttal való együttműködésben több mint száz facsemete került elültetésre február 27-én a tangazdaság közelében, ott, ahol a tervezett út halad majd. A diákok ugyanakkor egy nemzetközi program részesei is lehettek a faültetés révén. 
- Reggel kifúrtuk a gödröket a facsemetéknek, komposztot raktunk az aljára, majd a kis fákat belehelyeztük, most földet rakunk rá és tömörítjük a talajt. Védőháló is kerül a csemeték törzsére, hogy a vadak ne károsítsák meg őket, magyarázza a faültetés menetét Kelemen Balázs, az iskola diákja. 
A munkát irányító egyik pedagógus Berec Ágota szaktanár. 
- Itt a tangazdaság mögött, ezen az önkormányzati területen halad majd a terelőút, s mikor a fák megnőnek, szélvédősávot alkotnak. Kocsányos tölgyek kerültek kiültetésre - magyarázza Berec Ágota, hozzátéve, hogy az új autóbuszállomás környékén is terveznek még a tavasszal faültetést. 
- Iskolánk részt vesz egy Erasmus pályázatban. Diákjaink az elmúlt évben egy kutatást végeztek, s ennek az eredménye is azt mutatta ki, hogy a globális felmelegedés ellen a fásítással lehet leginkább harcolni. A dokumentumot, amelyet a tanulók készítettek el, átadtuk a polgármesternek, s most az abban foglaltak megvalósítása történik. 
A fákat az önkormányzat jóvoltából az iskola tangazdaságában nevelték, mondja a pedagógus, aki szerint az akció a gyerekek hozzáállásán is pozitívan változtat, mert aki fát ültet, az azután nem fog facsemetét kitörni. A másik hozadék, hogy a környezetünkben is több fa lesz. 
A faültetési akció jó példája annak, hogy hogyan lehet összekapcsolni a közösségi érdekeket és az oktatást, mondja Kónya Róbert, polgármesteri tanácsnok, aki az önkormányzat képviseletében látogatott el a munkaakcióra. 
- Összesen 130 darab kocsányostölgy-facsemete került kiültetésre Magyarkanizsán, a tervezett kerülőútnál, a rétben. Jó példája ez az akció annak, hogy hogyan lehet összekapcsolni az önkormányzati igényeket és a középiskolai gyakorlati oktatást. A gyerekek azt is megtanulják, hogyan lehet tenni a közösségért, hogy sajátjuknak érezzék az elültetett fát. Az önkormányzat a 2024. évi költségvetésében megnövelte az erre szánt pénzeszközöket a környezetvédelmi alapban, így az év folyamán a helyi közösségekben is tervezünk faültetési akciókat. 
Az önkormányzat emellett számít majd a diákok segítségére a közterületek karbantartó munkálataiban is, mondta a polgármesteri tanácsnok. 

 


Faültetéssel a klíma védelméért Magyarkanizsán

130 tölgyfa csemetét ültettek el Magyarkanizsán

A középiskolások tölgyfái

Faültetéssel a klíma védelméért




Fotó: Puskás Károly