| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2018.09.13.
Изађи ми на теглу 2018

Поново на Велебиту на месту које је дала прошлогодишњег националног шампиона!

Караван интересантног и симпатичног назива „Изађи ми на теглу“ већ пете године је кренуо по Србији да би у 30 градова окупио љубитеље ајвара, надметања и такмичења у кувању. Тако стиже ...

   2018.09.13.
KA:JAZZ - 23. Кањишки jazz фестивал

У оквиру овогодишњег дводневног програма налази се четири врло специфичне и различите музичке продукције које ће извести уметници из пет земаља.

Поклоници фестивала већ добро знају, а није на одмет то поновити, да су бине кањишког џез фестивала још од његових почетака ...

   2018.09.11.
Сећање на Белу Бартока

У вили „Сат” надомак Хоргоша, која је препознатљиви симбол овог места на северу Бачке, уприличен је свечани програм “Бела Барток у Хоргошу”, уз учешће солиста, музичких и фолклорних ансамбала КУД “Бела Барток” из Хоргоша.

Познати мађарски композитор, ...

   2018.09.11.
8. турнир ОТП банка – Кањижа Куп 2018

На почетку 8. међународног рукометног турнира “ОТП банка – Кањижа куп 2018” састав Цеље Пивоварна Лашко из Цеља био је убедљив против београдског Партизана, остваривши победу 41:24.

Подмлађени састав црно-белих које предводи тренер Бојан Бутулија, није озбиљније ...

   2018.09.11.
Ветрењача покреће село Ором

Месна заједница Ором приредила је други Светски сусрет Оромчана, понета утисцима и успехом прве манифестације одржане прошлог лета и везала га минулог и наредног викенда са Путевима млинова и Фестивалом ветрењаче.

Центар дешавања  били су двориште и зграда  Основне ...

 
Претрага
 

   2017.10.27.
Времешни салаш у Малим Пијацама

У Мале Пијаце најбоље је доћи последње недеље у месецу, кад је велики робно-сточни вашар.

Насеље с тим именом све до 1935. није било на мапама, али су салашари с обале речице Киреш одвајкада ту трговали, па тако оста назив за место, где се не само купује и продаје већ нуди и пријатније угођаје након пазара.

Крај самог вашаришта је „Етно-кућа крај Киреша”, салаш који је удесила Јудита Адамов с породицом, удахнувши му нови живот. Из валова испод ђерма и на бициклу под орахом „прелива се” чуваркућа, беспрекорно је удешена авлија, а у време вашара замирише и овчији паприкаш. У кући су уређене „чиста соба” и „чиста кухиња”, као што су некад биле, а у једној просторији је историја села и месне задруге. Нигде нема истакнуте фирме јер она функционише као породично газдинство.

Салаш је од изградње 1901. припадао породици Нађ, а Адамови су га купила пре седам година, кад је био у прилично лошем стању. Зато Јутка наглашава да свако ко има салаш, треба и да га лепо среди. Као она свој.

Реновирање је изискивало доста труда, али је салаш заблистао. Јутка је препознала шансу да се искаже у сеоском туризму, пошто је након две деценије рада остала без посла у Зем-задрузи „Пољопривреда”. Сточари Малих Пијаца су у време њеног процвата производили највише товљеника у бившој Југи, а затим је, као део система моћне Индустрије меса „29. новембар”, доживела катаклизму. Кад се Јутка запослила у задрузи, било је 90 људи на платном списку у време директоровања Фрање Нађа, од чије је ћерке и купила салаш.

Јуткини родитељи су некад држали гостиону „Фехер” па је наследила угоститељски ген. Кад је купила салаш, отац Антал Фехер јој је, мада у 80. години, здушно помагао. Сам је од цигала уредио улаз код кућног прага, дочекао да се све среди и умро. Подржао ју је у новом послу, као и сестра Естер Абрахам, која држи чувени чувени Ресторан „Абрахам” на Палићу.

Јуткин муж Добривој Пера Адамов, држи се строго мушких послова, старија ћерка Јулија, која живи и ради у Суботици, у време вашара помаже, а млађа Нада се отиснула у Америку и на крузерима компаније из Мајамија плови по белом свету, али повремено враћа на салаш усидрен крај Киреша.

Посетиоци „Етно-куће” паприкаш и палинку дегустирају кад су велики месечни вашари, али дођу и неким другим поводом. Овчији паприкаш у бограчу, увек од целе овце, специјалитет је куће, а палинку која нема мане Јутка је преузела од свог оца. Записала је рецепте да се не забораве, и не знајући да ће јој затребати. Прича да је био врстан бирташ и кувар, волео свој посао, па је паприкаш спремао и по вашарима и свадбама.    

За посетиоце има она и сувенире из своје мануфактуре, попут украсних варјача и лутки од кукурузних ћутки, док љубитељи домаће капљице могу да купе боцу кајсијеваче, виљамовке или неке друге ракије.


Више информација:




Времешни салаш у Малим Пијацама