| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2018.12.11.
Нова табла на Дому уметности

Код главног улаза Дома уметности је постављена двојезична табла уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице.

   2018.11.30.
Играло 450 младих из шест држава

На традиционалном међународном плесном такмичењу „Европа опен 2018”, на подијуму Дома уметности у Кањижи наступило је 450 такмичара из 23 клуба из Србије, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Хрватске, Румуније, Словачке и Мађарске.

Учеснике је на отварању поздравио ...

   2018.11.30.
По домаћим рецептима замирисало цело Потисје

Фешта, односно осми Фестивал хурке и кобасице у Адорјану је почела приказивањем традиционалног свињокоља, прљењем товљеника сламом, у дворишту главног покровитеља фирме “Контакт” Чабе Боршоша, председника МЗ Адорјан, који је и главни организатор најпосећеније манифестације ...

   2018.10.25.
Обновљена тераса МЗ Мале Пијаце

Тераса месне заједнице Мале Пијаце обновљена је захваљујући донацијама и уз подшку општине Кањижа.
Након 40 година обновљена је тераса зграде месне заједнице Мале Пијаце и пошта. Мештани Малих Пијаца добили су нове плочице у виду донације, а трошкове радова преузела је ...

   2018.10.22.
Меморијал „Ференц Чаба“: На струњачама више од 300 такмичара

Рвачки клуб Потисје из Кањиже био је домаћин деветог међународног турнира Меморијал “Ференц Чаба”, у знак сећања на вишеструког државног првака, репрезентативца Југославије и јединог олимпијца из ове средине.

На струњачама спортске хале Бања Кањижа учествовало ...

 
Претрага
 

   2017.10.27.
Времешни салаш у Малим Пијацама

У Мале Пијаце најбоље је доћи последње недеље у месецу, кад је велики робно-сточни вашар.

Насеље с тим именом све до 1935. није било на мапама, али су салашари с обале речице Киреш одвајкада ту трговали, па тако оста назив за место, где се не само купује и продаје већ нуди и пријатније угођаје након пазара.

Крај самог вашаришта је „Етно-кућа крај Киреша”, салаш који је удесила Јудита Адамов с породицом, удахнувши му нови живот. Из валова испод ђерма и на бициклу под орахом „прелива се” чуваркућа, беспрекорно је удешена авлија, а у време вашара замирише и овчији паприкаш. У кући су уређене „чиста соба” и „чиста кухиња”, као што су некад биле, а у једној просторији је историја села и месне задруге. Нигде нема истакнуте фирме јер она функционише као породично газдинство.

Салаш је од изградње 1901. припадао породици Нађ, а Адамови су га купила пре седам година, кад је био у прилично лошем стању. Зато Јутка наглашава да свако ко има салаш, треба и да га лепо среди. Као она свој.

Реновирање је изискивало доста труда, али је салаш заблистао. Јутка је препознала шансу да се искаже у сеоском туризму, пошто је након две деценије рада остала без посла у Зем-задрузи „Пољопривреда”. Сточари Малих Пијаца су у време њеног процвата производили највише товљеника у бившој Југи, а затим је, као део система моћне Индустрије меса „29. новембар”, доживела катаклизму. Кад се Јутка запослила у задрузи, било је 90 људи на платном списку у време директоровања Фрање Нађа, од чије је ћерке и купила салаш.

Јуткини родитељи су некад држали гостиону „Фехер” па је наследила угоститељски ген. Кад је купила салаш, отац Антал Фехер јој је, мада у 80. години, здушно помагао. Сам је од цигала уредио улаз код кућног прага, дочекао да се све среди и умро. Подржао ју је у новом послу, као и сестра Естер Абрахам, која држи чувени чувени Ресторан „Абрахам” на Палићу.

Јуткин муж Добривој Пера Адамов, држи се строго мушких послова, старија ћерка Јулија, која живи и ради у Суботици, у време вашара помаже, а млађа Нада се отиснула у Америку и на крузерима компаније из Мајамија плови по белом свету, али повремено враћа на салаш усидрен крај Киреша.

Посетиоци „Етно-куће” паприкаш и палинку дегустирају кад су велики месечни вашари, али дођу и неким другим поводом. Овчији паприкаш у бограчу, увек од целе овце, специјалитет је куће, а палинку која нема мане Јутка је преузела од свог оца. Записала је рецепте да се не забораве, и не знајући да ће јој затребати. Прича да је био врстан бирташ и кувар, волео свој посао, па је паприкаш спремао и по вашарима и свадбама.    

За посетиоце има она и сувенире из своје мануфактуре, попут украсних варјача и лутки од кукурузних ћутки, док љубитељи домаће капљице могу да купе боцу кајсијеваче, виљамовке или неке друге ракије.


Више информација:




Времешни салаш у Малим Пијацама