| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2018.06.18.
Сусрет овчара и пољопривредних произвођача

Сусрет овчара и пољопривредних произвођача, до сада приређиван у насељу Војвода Зимоњић крај Кањиже, одржан је на књишком Вашаришту, на шта су организатори из Удружења овчара “Капетански рит” и Удружења пољопривредника “Газдакер” били принуђени због бољих услова.

На ...

   2018.06.18.
Уз финансијску подршку Мађарске две фабрике постају још јаче

Две значајне инвестиције у два предузећа, вредне 8,3 милиона евра, завршене су у Кањижи, захваљујући финансијској подршци из Мађарске посредством Фондације „Проcперитати“.

Нови погон у предузећу за прераду поврћа, зачинског и лековитог биља „Генеза“ и модернизоване ...

   2018.06.12.
Сегедински симфонисти први пут у Кањижи

У организацији Регионалног Креативног Атељеа 14. јуна ће се одржати концерт Сегединског Симфонијског Оркестра у Дому уметности.
Признати мађарски оркестар редовно прави концерте са праизведбом савремених композитора под именом „Савремени корзо“. Овај пут са јединственим ...

   2018.06.04.
Слободна зона поново у Кањижи

Кањижа је и ове године домаћин Филмског фестивала Слободне Зоне. 7. јуна од 17 часова у Дому уметности можете погледати документарни филм под називом 500 године о историји Гуатемале, од 19 часова је пројекција америчког биографског филма Чавела о уметници Чавеле Варгас из Мексика. ...

   2018.06.01.
Фестивалу котлића и ракије у Тотовом Селу

Не мањка разних фестивала војвођанским селима, али у Тотовом Селу код Кањиже, које је постало бисер сеоског туризма на северу Бачке, Фестивал котлића и ракије, одскаче од очекиваног.

У хладу парка у центру села мирисали су паприкаши од овчетине, говедине, свињских папака, ...

 
Претрага
 

   2017.10.27.
Времешни салаш у Малим Пијацама

У Мале Пијаце најбоље је доћи последње недеље у месецу, кад је велики робно-сточни вашар.

Насеље с тим именом све до 1935. није било на мапама, али су салашари с обале речице Киреш одвајкада ту трговали, па тако оста назив за место, где се не само купује и продаје већ нуди и пријатније угођаје након пазара.

Крај самог вашаришта је „Етно-кућа крај Киреша”, салаш који је удесила Јудита Адамов с породицом, удахнувши му нови живот. Из валова испод ђерма и на бициклу под орахом „прелива се” чуваркућа, беспрекорно је удешена авлија, а у време вашара замирише и овчији паприкаш. У кући су уређене „чиста соба” и „чиста кухиња”, као што су некад биле, а у једној просторији је историја села и месне задруге. Нигде нема истакнуте фирме јер она функционише као породично газдинство.

Салаш је од изградње 1901. припадао породици Нађ, а Адамови су га купила пре седам година, кад је био у прилично лошем стању. Зато Јутка наглашава да свако ко има салаш, треба и да га лепо среди. Као она свој.

Реновирање је изискивало доста труда, али је салаш заблистао. Јутка је препознала шансу да се искаже у сеоском туризму, пошто је након две деценије рада остала без посла у Зем-задрузи „Пољопривреда”. Сточари Малих Пијаца су у време њеног процвата производили највише товљеника у бившој Југи, а затим је, као део система моћне Индустрије меса „29. новембар”, доживела катаклизму. Кад се Јутка запослила у задрузи, било је 90 људи на платном списку у време директоровања Фрање Нађа, од чије је ћерке и купила салаш.

Јуткини родитељи су некад држали гостиону „Фехер” па је наследила угоститељски ген. Кад је купила салаш, отац Антал Фехер јој је, мада у 80. години, здушно помагао. Сам је од цигала уредио улаз код кућног прага, дочекао да се све среди и умро. Подржао ју је у новом послу, као и сестра Естер Абрахам, која држи чувени чувени Ресторан „Абрахам” на Палићу.

Јуткин муж Добривој Пера Адамов, држи се строго мушких послова, старија ћерка Јулија, која живи и ради у Суботици, у време вашара помаже, а млађа Нада се отиснула у Америку и на крузерима компаније из Мајамија плови по белом свету, али повремено враћа на салаш усидрен крај Киреша.

Посетиоци „Етно-куће” паприкаш и палинку дегустирају кад су велики месечни вашари, али дођу и неким другим поводом. Овчији паприкаш у бограчу, увек од целе овце, специјалитет је куће, а палинку која нема мане Јутка је преузела од свог оца. Записала је рецепте да се не забораве, и не знајући да ће јој затребати. Прича да је био врстан бирташ и кувар, волео свој посао, па је паприкаш спремао и по вашарима и свадбама.    

За посетиоце има она и сувенире из своје мануфактуре, попут украсних варјача и лутки од кукурузних ћутки, док љубитељи домаће капљице могу да купе боцу кајсијеваче, виљамовке или неке друге ракије.


Више информација:




Времешни салаш у Малим Пијацама