| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2024.07.25.
Грожђе сазрева, берба би могла почети много раније

Берба грожђа у хоргошким виноградима почет ће много раније него што је то уобичајено. Неке сорте ће бити потпуно зреле већ за неколико дана. На местима где су временски услови били повољни, воће је добро родило.
У Хоргошу су недавно завршили обрезивање винове лозе, а биљке ...

   2024.07.24.
Добар род кајсија и бресака у воћњацима који нису измрзли

У више насеља у кањишкој општини нема кајсија, али тамо где су родиле, воће је квалитета прве класе. Слична ситуација је и са бресквама, које су слатке и доброг квалитета тамо где је било довољно падавина и није било озбиљније штете.
Илонка Биро је у свом воћњаку пре више ...

   2024.07.22.
Учестали напади лисица на живину

У последњем периоду су забележени учестали напади лисица на подручју Малих Пијаца и Хајдукова. Лисице се појављују у двориштима великог броја кућа у којима до сада није примећено присуство лисице од стране мештана.
Неколико грађана је дојавило новинарској екипи наше ...

   2024.07.22.
Обала Тисе у Кањижи крије мноштво авантура

Многе могућности за рекреацију очекују оне који се желе опустити на обали Тисе у Кањижи. Овде се могу добро забавити све генерације људи, јер посетиоце очекују бројни програми.
Обала Тисе у Кањижи је место где се може опустити не само по топлом, сунчаном времену, јер упркос ...

   2024.07.18.
Ранија берба брескве и крушке

Због благе зиме и пролећа, цветање и вегетација су ове године поранили, док тренутна врућина изузетно брзо сазрева род.
Врућина и суша такође лоше утичу на воћке. Јанош Нађ Ђерђ воћар из Носе узгаја јабуке, брескве и крушке на скоро 20 хектара земље.
"Ове године није ...

 
Претрага
 

   2023.11.25.
У Адорјану нико није остао гладан

На Међународни фестивал хурки и кобасице у Адорјан је данас пре подне стигло више од 100 екипа из Војводине, али и из Словачке, Ердеља и Мађарске. 
Током читавог преподнева посетиоце фестивала забављале су групе које су свирале свадбарску музику. Осим из целе Војводине, екипе су дошле и из Словачке, Ердеља и Мађарске спремне да се надмећу у рецептима за прављење хурке и кобасице. Ласло Пеликан је са својим тимом дошао из словачког места Њедјед и већ осми пут су учесници овог фестивала. 
„Како сам приметио, код хурке и кобасице укуси су исти као и код нас. Суштина је у добрим основним намирницама, у месу, соли, биберу, паприци, исто као код хурке. Припремамо је исто као овде у Војводини“ каже Ласло Пеликан, учесник. 
Међународни фестивал хурки и кобасица ове године организован је 12. пут и 135 екипа је припремало печене кобасице и хурке. 
„Пре дванаест година смо имали велики сан и он је сада постао стварност. Фестивал нам сваке године постаје све већи, све већа је и посећеност, све је више и екипа и оних који долазе у Адорјан“ каже Чаба Боршош, организатор. 
Посета фестивалу гастрономије могућа је током читавог дана. Организатори су припремили и концерте, а свираће мађарски извођачи, група „Апостол“, Пићу Буњош и група Еда. 

 




У Адорјану нико није остао гладан