| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2025.12.09.
КАЊИШКИ ЈАРАШИ – ЧУВАР РЕТКИХ ВРСТА

На крајњем северу Војводине, у североисточном делу Бачке, на територији општине Кањижа, налазе се највећи комплекс слатинских пашњака на десној обали Тисе и највећа очувана просторна целина слатина у Бачкој, које су под заштитом у статусу Предела изузетних одлика „Кањишки ...

   2025.12.08.
Узгој купуса у Хоргошу

У наредном приказу представићемо читав пут купуса - од поља до посуде за кисељење. Приказаћемо како се обавља берба, како се бирају најквалитетније свеже главице, као и поступак рендања и традиционалног кисељења. 
У породици Јо из Хоргоша рад не стаје – управо је у ...

   2025.12.05.
Мало место, велике историје

Гранични прелази плус алева паприка једнако Хоргош. То је тачна, али непотпуна једначина.  
У њу би стога требало додати још и темеље црквице из 13. века, имање из 18. века чији остаци и данас срдито одолевају времену, чињеницу да је Хоргош родно место књижевника Александра ...

   2025.12.04.
Давање крви спашава живот и то треба да се усади већ у детињству

У Хоргошу је одржана акција давања крви, којој су присуствовали и ученици нижих разреда локалне основне школе, како би изблиза видели како изгледа процес добровољног давања крви. 
Акцију су заједнички организовали Црвени крст Хоргоша и Служба за трансфузију крви Опште ...

   2025.12.01.
Данас је у Мартоношу двадесет добровољних ватрогасаца положило испит

Обуку је организовао Општински ватрогасни савез Кањижа. Циљ је да што више добровољних ватрогасаца стекне висок ниво стручне обуке и тиме повећа безбедност у општини. 
Добровољни ватрогасци из Мартоноша, Хоргоша и Кањиже четири викенда су слушали предавања. Наставу ...

 
Претрага
 

   2023.10.21.
У Мартоношу одржана манифестација “Дани традиције”

У Мартоношу се у 40 котлића крчкао паприкаш од папака. По 12. пут је одржан Дан традиције и такмичење у припреми свињског паприкаша. Осим мештана, на манифестацију су стигле и кулинарске екипе из неколико насеља Војводине и Мађарске. 
Организатори су екипама осигурали 4 килограма свињских папака и килограм лука, екипе су за припрему јела имали три сата. Многи верују да се ово јело лако спрема, а према мишљењу Витешког реда округлог стола Војвођанских Аматерских краљевских кувара Бачка Топола, управо је ово јело на које треба обратити посебну пажњу. 
Ференц Пос Сабо, председник Аматерских краљевских кувара Бачка Топола каже: „Тајна паприкаша је у томе што морате бити тик уз котао и стално га пазити и мешати. Овде вам не требају никакви страни зачини, већ само домаћи: лук који је база, со, бибер, паприка." 
Манифестација се организује већ 12. годину, а у котлићима увек се крчка паприкаш. Сада се на манифестацију пријавило 40 тимова. Председник жирија и уједно један од организатора, Имре Сабо Ес, је рекао да је једна од најважнијих тачака при оцењивању да су свињски папци уредно припремљени и да се гулаш не распада: "Кад га сипате, потребно је само да се долије до одређеног нивоа и ако мало на почетку врела вода омекша месо, то је добро, јер се после само лагано крчка и онда добијемо врло укусан свињски паприкаш од папака. И на самом крају, након четврт сата, додамо добру мартоношку млевену паприку." 
На манифестацији су уз најбољи свињски паприкаш награђени и најбоља ракија, као и најукуснији слани и слатки колач. 

 




У Мартоношу одржана манифестација “Дани традиције”