| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2025.04.24.
Пет партнера, четири фестивала

Оснаживање мађарске и српске културне сцене за одрживи туризам у јавним зеленим површинама, пројекат је из Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија, који реализује чак пет партнера из две земље.
Пројекат је започет прошлог лета и траје две године, ...

   2025.04.23.
КАЊИЖА ДОБИЈА МОДЕРАН АКВА-ПАРК

Општина Кањижа расписала је тендер за израду идејног решења за породично-хотелски и рекреативни комплекс чија изградња је планирана у источном делу насеља, између Улице Нушићеве и Војводе Путника, у непосредној близини Стадиона ФК „Потисје”, као и спортске дворане, ...

   2025.04.23.
„Наш темељни интерес је да се у Војводини и Србији не појаве слинавка и шап“

У Адорјану је у уторак у подне одржано саветовање о слинавци и шапу, када су стручњаци Регионалног кризног штаба упознали заинтересоване са симптомима болести и начинима превенције.
За ово саветовање постојало је велико интересовање, дошли су слушаоци не само из општине ...

   2025.04.22.
Пожутеле су оранице

Оранице које су засађене уљаном репицом сада су пожутеле од цветова. Али штете од мраза већ су јасно видљиве, ова биљна култура има мало бочних грана и не цвета истовремено.
Из даљине се жуте скоро све њиве засађене уљаном репицом у атару општине Кањижа, али када се погледа ...

   2025.04.17.
Стручни скуп о пределу изузетних одлика “Кањишки јараши”

Организован је стручни скуп о задржавању воде на највећем комплексу слатина “Кањишки јараши”. Стручњаци Србије и Мађарске заједнички учествују у овом пројекту Европске уније под називом “СОНАТА”.
Стручњаци Србије и Мађарске раде заједно на поновном успостављању ...

 
Претрага
 

   2023.10.21.
У Мартоношу одржана манифестација “Дани традиције”

У Мартоношу се у 40 котлића крчкао паприкаш од папака. По 12. пут је одржан Дан традиције и такмичење у припреми свињског паприкаша. Осим мештана, на манифестацију су стигле и кулинарске екипе из неколико насеља Војводине и Мађарске. 
Организатори су екипама осигурали 4 килограма свињских папака и килограм лука, екипе су за припрему јела имали три сата. Многи верују да се ово јело лако спрема, а према мишљењу Витешког реда округлог стола Војвођанских Аматерских краљевских кувара Бачка Топола, управо је ово јело на које треба обратити посебну пажњу. 
Ференц Пос Сабо, председник Аматерских краљевских кувара Бачка Топола каже: „Тајна паприкаша је у томе што морате бити тик уз котао и стално га пазити и мешати. Овде вам не требају никакви страни зачини, већ само домаћи: лук који је база, со, бибер, паприка." 
Манифестација се организује већ 12. годину, а у котлићима увек се крчка паприкаш. Сада се на манифестацију пријавило 40 тимова. Председник жирија и уједно један од организатора, Имре Сабо Ес, је рекао да је једна од најважнијих тачака при оцењивању да су свињски папци уредно припремљени и да се гулаш не распада: "Кад га сипате, потребно је само да се долије до одређеног нивоа и ако мало на почетку врела вода омекша месо, то је добро, јер се после само лагано крчка и онда добијемо врло укусан свињски паприкаш од папака. И на самом крају, након четврт сата, додамо добру мартоношку млевену паприку." 
На манифестацији су уз најбољи свињски паприкаш награђени и најбоља ракија, као и најукуснији слани и слатки колач. 

 




У Мартоношу одржана манифестација “Дани традиције”