Претрага
 

   2023.09.28.
Превентивни здравствени прегледи за пензионере

Акцију су организовали Дом здравља у Кањижи и Општинско удружење пензионера.
За прегледе се пријавило више од 50 људи. Поред мерења шећера у крви и крвног притиска, урађени су и ЕКГ и друге лекарске контроле. Габор Јенеи из Орома пати од срчаних проблема, тако да није било питања око тога да ли ће се пријавити.
„Утешили су ме зато што је резултат био веома добар, све је јако добро, чему се јако радујем. Вредело је доћи, јер се човек мало смири, види како му стоји здравље.”
Каролина Ђолаи, директорка Дома здравља, каже да су васкуларна и срчана обољења најчешћа у том региону. Скрининг тестови се свакако препоручују особама старијим од 45 година, јер се на време уочени проблеми могу лакше и успешније лечити.
„Старији су веома активни, па се и после пензионисања састају, одлазе на излете, учествују у разним физичким активностима. Важно је да се на време уочи здравље њиховог срца и васкуларни проблеми, а ако већ постоје, можемо да их лечимо.”
Општинско удружење пензионера се са задовољством одазвало позиву, јер организују многа предавања везана за очување здравља.
Иштван Балинт, председник Општинско удружење пензионера каже: „Наш програм укључује и то да, прилагођавајући се активностима пензионера, организујемо одређене спортове, као што је јога, гађање мете, бацање новчића, дакле укључено је оно што и им одговара, мало кретања и гимнастике.”
Поред савета лекара, учесници су добили и поклоне.
Више информација:

 




Превентивни здравствени прегледи за пензионере