| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2024.07.25.
Грожђе сазрева, берба би могла почети много раније

Берба грожђа у хоргошким виноградима почет ће много раније него што је то уобичајено. Неке сорте ће бити потпуно зреле већ за неколико дана. На местима где су временски услови били повољни, воће је добро родило.
У Хоргошу су недавно завршили обрезивање винове лозе, а биљке ...

   2024.07.24.
Добар род кајсија и бресака у воћњацима који нису измрзли

У више насеља у кањишкој општини нема кајсија, али тамо где су родиле, воће је квалитета прве класе. Слична ситуација је и са бресквама, које су слатке и доброг квалитета тамо где је било довољно падавина и није било озбиљније штете.
Илонка Биро је у свом воћњаку пре више ...

   2024.07.22.
Учестали напади лисица на живину

У последњем периоду су забележени учестали напади лисица на подручју Малих Пијаца и Хајдукова. Лисице се појављују у двориштима великог броја кућа у којима до сада није примећено присуство лисице од стране мештана.
Неколико грађана је дојавило новинарској екипи наше ...

   2024.07.22.
Обала Тисе у Кањижи крије мноштво авантура

Многе могућности за рекреацију очекују оне који се желе опустити на обали Тисе у Кањижи. Овде се могу добро забавити све генерације људи, јер посетиоце очекују бројни програми.
Обала Тисе у Кањижи је место где се може опустити не само по топлом, сунчаном времену, јер упркос ...

   2024.07.18.
Ранија берба брескве и крушке

Због благе зиме и пролећа, цветање и вегетација су ове године поранили, док тренутна врућина изузетно брзо сазрева род.
Врућина и суша такође лоше утичу на воћке. Јанош Нађ Ђерђ воћар из Носе узгаја јабуке, брескве и крушке на скоро 20 хектара земље.
"Ове године није ...

 
Претрага
 

   2022.06.27.
У Малим Пијацама одржано такмичење нација у кувању

На великој врућини не само да се храна крчкала у котлићу, већ су се укусни специјалитети припремали у лонцима, сачу и на ражњу. Кувари из Србије, Мађарске, Словачке и Румуније су одмерили своје знање из области гастрономије. 
Упркос топлотном таласу, велики број људи се окупио око котлића који су се припремали на 13. Традиционалном такмичењу нација у кувању, које се одржало у недељу током преподнева. 
У исто време, кад се у Малим Пијацама одржава традиционални вашар, одржано је и такмичење нација у кувању. Вишечланом жирију је било тешко ове године јер је у кулинарском такмичењу било више од 70 учесника. 
Основна идеја ове међунационалне гастрономске параде је да пружи посетиоцима могућност дегустације укуса традиционалних јела различитих регија Карпатског басена. 
Андраш Варбаи, главни организатор каже: „Свако насеље и државе имају своја традиционална јела, имају свој традиционални свет укуса и они га доносе овде. Чланови жирија су били из Витешког реда прве мађарске беле трпезе. За овај витешки ред је важно да се зна да је то једини витешки ред у Мађарској, који је од стране Мађарског парламента проглашен витезом. Овде су олимпијски прваци, светски прваци, мајстори кувари.” 
Супу са месним гомбоцима, затим ћурећу чорбу и специјалитет са поврћем, с овчјим сиром и копром су припремали Ласло Биачи и његова супруга из Ходмезевашархеља. У ћурећу чорбу су стављени исецкани састојци као што је врат живине, срце, крила и ногице, који су препечени сланином. 
Испред другог шатора се вртело јаре на ражњу, што није свакодневни призор. Десеточлана екипа је направила и рибљи паприкаш од сома и пржену рибу. 
Јела су нумерисана и на тај начин долазе пред жири, који је бодовао свако јело, свако у својој категорији. Најбољи су добили златне, сребрне и бронзане котлиће, али нико није отишао кући празних руку. 
Више информација:

 




У Малим Пијацама одржано такмичење нација у кувању