| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2020.09.14.
“Изађи ми на теглу” пети пут у Велебиту

У седмој турнеји по Србији велики гастрономски караван “Изађи ми на теглу”, који учеснике анимира у справљању ајвара, пети пут био је у недељу, 13. септембра у Велебиту. Због епидемије садржај манифестације је нешто измењен, па се на пропланку код школе у центру Велебита ...

   2020.09.14.
Завршена летња школа кајака

Школа кајака коју је за најмлађе организова Кајакашки клуб Братство из Кањиже, завршена је клупским такмичењем у мини кајаку на реци Тиси. Кајак у Кањижи има традицију више од пола века, а 15 година се у раду са најмлађима усталила летња школа кајака.

Тренер Иштван Апро ...

   2020.08.25.
Џудо камп у Кањижи

Председник Џудо савеза Србије Иван Тодоров обишао је чланове националног тима, који су на припремама у тренинг кампу у Бањи Кањижа.

Више од два месеца радило се на припреми пројекта Џудо савеза Србије, одржавање првог тренинг кампа у Бањи Кањижа после обустављања рада, ...

   2020.08.24.
Камп "Кањижа 2020" за стонотенисере са инвалидитетом

Пандемија Ковида-19 је спречила да у Бањи Кањижи буде организован планирани 3. Међународни турнир у стоном тенису за особе са инвалидитетом "Кањижа опен 2020" који је протекле године окупио такмичаре из дванаест европских земаља и Уругваја, међу којима је била и најбоља ...

   2020.08.21.
У кањишкој Галерији: Хлеб свагдашњи

Изложба „Свагдашњи хлеб” отворена је у кањишкој Галерији „Тихамер Добо“ у Образовно културној установи „Кнеса“ у Кањижи. Посвећена  је традиционалном старинском начину жетве и справљања хлеба, а поводом „Празника новог хлеба”, којим се у Кањижи обележава ...

 
Претрага
 

   2020.08.06.
Да ли органска производња има будућност?

Узгајање поврћа без хемикалија је све распрострањенија у Војводини, па тако и у Кањижи.

Исплати се размишљати о органској производњи, чак и у малим количинама, јер наши прехрамбени производи сигурно неће садржавати штетне материје, а поред тога су и укуснији.

Код органског произвођача Арпада Чикоша из Тотово Села, на 20 хектара постоји више од тридесет различитих култура, попут парадајза, паприке, патлиџана, али и слатког кромпира и кикирикија, као и 26-27 сорти ружа. Овај произвођач каже да је веома велика потражња за органским поврћем широм Војводине.

Цивилна организација „Мета Терра", која броји око 50 чланова, постала је место окупљања малих биопроизвођача у општини Кањижа. Моника Халас, председница удружења је рекла да органски произвођачи у Србији морају да испуњавају веома строге критеријуме, па многи због тога немају храбрости да почну тај посао. У Србији се само 0,2-0,3 процента свих произвођача бави органском производњом, што је веома мало у поређењу са Европском унијом, где то износи у просеку 3 процента.

Више информација:




Да ли органска производња има будућност?