| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2020.08.06.
Да ли органска производња има будућност?

Узгајање поврћа без хемикалија је све распрострањенија у Војводини, па тако и у Кањижи.

Исплати се размишљати о органској производњи, чак и у малим количинама, јер наши прехрамбени производи сигурно неће садржавати штетне материје, а поред тога су и укуснији.

Код ...

   2020.08.05.
Најбољи војвођански ресторан је у Кањижи

Мађарски магазин „Путник” је по 22. пут прогласио најбоље пружаоце туристичких услуга у протеклој години. Ресторан „Штранд - Бекавар" у Кањижи изабран је гласовима публике за најбољи војвођански ресторан у 2019. години. У години националног јединства, ове године су ...

   2020.08.05.
Кањишко лето

Камп у Кањижи је обновљен у протеклом периоду. Тренутно се око 70 породица одмара у пријатном окружењу, у кампу „Тиски цвет“ на обали Тисе.

Дечија граја, роштиљање, мириси хране из котлића – на тај начин се може описати атмосфера у кампу у Кањижи, једног радног дана ...

   2020.07.24.
Курсеви теку несметано

У Образовно-културној установи “Cnesa” у Кањижи организују се курсеви за све, од најмлађих до настаријих.

Курсеви енглеског за предшколски узраст, књиговођства, рачунарства, српског, енглеског, немачког и мађарског језика подједнако су доступни за све заинтересоване. ...

   2020.07.22.
Млади кајакаши на Тиси

Кајакашки клуб „Братство" из Кањиже по 15-ти пут је организовао летњу школу кајака у којој готово 30 ученика основношколског узраста читавог лета три пута недељно вежба на води Тисе.

Помало још несигурно, али сасвим спретно кањишки малишани покушавали су да савладају ...

 
Претрага
 

   2017.12.06.
Фестивал у Адорјану: За ручак се појело 8.500 кобасица и 1.500 хурки

Фестивал хурки и кобасица у Адорјану 25. novembra је приређен седми пут, а целодневни кулинарски и културно забавни програм био је велика гозба за преко 10.000 посетилаца из војвођанских места и иностранства. У справљању кобасица и хурки такмичило се 109 екипа из Србије, Мађарске, Румуније и Словачке. Ова манифестација нама пуно значи, јер у село дође десет пута више посетилаца и гостију него што имамо становника, наглашава председник МЗ Адорјан Чаба Боршош.

Како је даље казао, много њих долази са стране на такмичење или да пробају какве се хурке и кобасице овде справљају.

Десет екипа стигло нам је из Мађарске, три су одустале због јутрошње густе магле, а из војвођанских места имамо екипа од Панчева, преко Мужље и Суботице, до Сомбора, похвалио се Боршош.

За најбољу екипу главна награда је двобраздни плуг и неке ситније награде укупне вредности 150.000, а укупни наградни фонд је око 600.000 динара.

После магловитог јутра, домаћине и посетиоце у Адорјану је огрејало сунце и изузетно весело расположење, уз наступ свадбарских оркестара из Кикинде, Трешњевца и других места. Организатори из Адорјана су се потрудили да сви посетиоци буду угошћени па је у време ручка за велику гозбу бесплатно подељено печених 8.500 кобасица и 1.500 хурки у земичкама.

За окрепљење и освежење од јутра до вечери бринули су и угоститељи, а добра је била понуда вашарких, занатских, сухомеснатих и других производа.   

Међу бројним гостима био је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који каже да је био и на претходним манифестацијама у Адорјана и његов утисак је да је атмосфера изванредна, послужило је и лепо време, пуно је такмичарксих екипа и посетилаца.

Ова манифестација полако постаје бред Адорјана и кањишке општине. У овом моменту манифестација не значи превише у туристичкој понуди, али сигурно носи огроман потенцијал. Треба се определити да ли ће ово бити пре свега туристичка манифестација или за људе из околине који су заљубљеници свињокоља и специјалитета који се справљају за време свињокоља. Мислим да ту треба наћи равнотежу, али евидентно је да се из године у годину напредује...

За справљање кобасица и хурки на лицу места свака екипа је добила по пет килограма меса и изнутрица. Свако је месо млео и зачинио по свом рецепту, а екипа „Круменакер млинови“ из Бачког Петровог Села пажњу је привукла необичним патентом.

Машина за млевење намонтирана је тако да се уместо ручно, уз помоћ ланца меље покретањем педала бицикла, а како функционише овај јединствен изум лично је испробао и председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

Више информација:




Фестивал у Адорјану: За ручак се појело 8.500 кобасица и 1.500 хурки


Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер