| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2025.10.20.
Такмичење рвача у Кањижи

На 16. по реду Међународном меморијалном турниру „Ференц Чаба”, који је одржан у Кањижи у организацији Рвачког клуба „Потисје” скоро 400 рвача је изашло на струњачу. Овај турнир се сматра највећим такмичењем млађих категорија у средњој Европи. 
Такмичари су ...

   2025.10.16.
И у Војводини се појавила америчка цикада винове лозе

Виногради у Војводини су у озбиљној опасности, јер се и овде шири америчка цикада винове лозе. Ова штетна врста инсеката већ је стигла до 17 од 22 виногорја у Мађарској, а због брзог ширења све је већа забринутост и у Војводини. 
Америчка цикада винове лозе већ је причинила ...

   2025.10.06.
Отворена изложба фотографија у Мартоношу

На овој изложби представљени су најбољи радови са раније расписаног конкурса за фотографије. 
Манифестацију је организовало Удружење „Наше мало село Мартонош”, а изложба ставља у фокус тренутке из локалног живота, његове вредности и заједничке доживљаје заједнице. 

   2025.10.06.
Стигла донација брашна у Кањижу

У наредним данима широм Војводине биће подељено 19 хиљада килограма брашна вишечланим породицама и различитим установама. 
Акција је реализована из донација прикупљених током лета у оквиру програма „Хлеб Мађара – 15 милиона зрна пшенице“, уз посредовање Савеза ...

   2025.10.06.
Фестивал кукуруза у Кањижи обележава јубилеј

У организацији Фолклорно-плесног друштва „Тиса”, ове године се већ 20. пут одржава манифестација у Кањижи, на којој, поред кукуруза, значајну улогу имају и дечје игре, фолклорни ансамбли и народна музика. Програм траје до недеље. 
Овогодишњи Фестивал кукуруза започео ...

 
Претрага
 

   2017.10.27.
Ајвар Фрау Габријеле постаје бренд

На финалном такмичењу за справљање најукуснијег ајвара у Србији у оквиру каравана „Изађи ми на теглу” које је одржано у Сокобањи победу је однела екипа „Фрау Габријела” из Кањиже, са капитенком Бисерком Чобанов и чланицама Милком Лончар, Миром Тојага и Гизелом Баги.

Оне су зачиниле најбољи ајвар у конкуренцији 30 екипа, које су своје умеће потврдиле на квалификационим надметањима широм Србије, у организацији Асоцијације „Башта Машта”.

Титулу „краљица ајвара” Кањижанке су освојиле испред другопласиране екипе „Гимназијалци” из Лесковца и „Срцуленца” из Владичиног Хана. Екипа „Фрау Габијела” је претходно била најбоља на квалификацијама у селу Велебит у кањишкој општини.

Поред заслужених награда које су припале екипи, Месној заједници Велебит и Општини Кањижа, организатори манифестације „Изађи ми на теглу” доделили су посебно признање за најбоље промовисање овог туристичко привредног и забавног каравана.

Поред победничког пехара и медаља, екипа је освојила нови тип шпорета „смедеревац”, 25.000 динара, као и ајвара у тежини капитенке екипе Бисерке Чобанов.

Најзначајније признање и награда је да фирма „Бакина тајна” преузима њихов рецепт па ће се годину дана по њему и с етикетом „Фрау Габријела” справљати ајвар и пласирати на тржишту Србије.

Екипа „Фрау Габријела” је настала случајно прошле године када је требало у Велебиту, одакле смо родом, селу са 220 становника, прикупити довољан број екипа. Живимо у Кањижи и желеле смо да дамо свој допринос да се манифестација одржи и остане традиција. Кума екипи „Фрау Габријела” је једна бака, којој сам помагала као геронтодомаћица, казује утиске Бисерка Чобанов.

Њена рођена сестра Милка Лончар и колегиница из екипе Мира Тојага, на јучерашњем представљању успеха у Скупштини општине Кањижа, којем због спречености није могла присуствовати четврта из састава Гизела Баги, додају да је за све њих био шок када су проглашене за најбоље.

Мада, све су убеђене да справљају изузетно укусан ајвар.

Капитенка екипе нам је још открила да је рецепт научила од стрине Данице, која је док су она  сестра биле мале из Кањиже долазила у Велебит да справља ајвар, а оне јој помагале, док се паприка пекла, љуштила, млела и после све сатима упржавало у великој шерпи.

Да екипа оде у Сокобању допринели су локална самоуправа Кањиже и фирме „СД” из Мартоноша и „Тисакооп” из Кањиже, као и чланице екипе, које су поврх свега уложиле доста труда који им се на крају исплатио.

Више информација:




Финале такмичења Изађи ми на теглу: Ајвар Фрау Габријеле постаје бренд

Екипа “Фрау Габријела“ из Кањиже зачинила најбољи ајвар у Србији

Фрау Габријела на N1 у емисији Нови Дан

Добро јутро Србијо: Изађи ми на теглу - TV Happy

https://www.youtube.com/watch?v=Pcp-hRgBLq4


Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер