A gépjárművek regisztrációjával kapcsolatos információk

2020.03.29.
 

A nyugdíjasok gépjárműveinek regisztrációja: A rendkívüli állapot idején a gépjárművek regisztrációjának meghosszabbítását a műszaki vizsga során a 65 évnél idősebb polgárok helyett elvégezhetik az utódaik. Ehhez elengedhetetlen, hogy a műszaki vizsga alkalmával, az erre a tevékenységre meghatalmazott szervízben, kérvényt nyújtsanak be, melyhez mellékelik a saját személyigazolványuk mellett a gépjármű tulajdonosának, azaz a 65 évet betöltött személynek a személyigazolványát is és a felhatalmazást, melyet nem szükséges jegyzőnél hitelesíteni. A regisztráció meghosszabbítása jelenleg kizárólag az erre a tevékenységre meghatalmazott szervízekben történhet a műszaki vizsga során.

 

A gépjárművek regisztrációja a rendkívüli állapot idején: Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a rendkívüli állapot idején lejáró regisztráció esetében is kötelező annak meghosszabbítása. 

A polgárok az elkövetkező időszakban a regisztráció meghosszabbítását kizárólag az erre a tevékenységre meghatalmazott szervízekben intézhetik a műszaki vizsga során. A műszaki vizsgák helyszínéről a polgárok telefonon érdeklődhetnek a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség operatív központjában a 1987-es számon a nap 24 órájában. A szövetség a saját rendszerén belül rendelkezik olyan műszaki vizsga-helyszínekkel, melyek felhatalmazást kaptak a regisztrációt igazoló öntapadós matrica kiállítására, tehát az utas- és tehergépjárművek regisztrációja a megszokott eljárás szerint zajlik majd.

Az utas- és tehergépjárművek regisztrációja a szokványos módon történik, elegendő hogy a jármű műszaki szempontból megfelelő állapotban legyen és eleget tegyen az eddigi eljárásnak. Amennyiben Ön gépjármű tulajdonos és a regisztrációt kívánja meghosszabbítani, a műszaki vizsga során (azokon a helyszíneken, amelyek rendelkeznek a matrica kiadására szóló felhatalmazással) megkaphatja a regisztrációt igazoló öntapadós matricát. A jármű tulajdonosának jelen kell lennie a regisztráción ahhoz, hogy meg tudja hosszabbítani azt. Amennyiben nem Ön a jármű tulajdonosa, jegyző által hitelesített felhatalmazás birtokában járhat el a regisztráció meghosszabbítása kapcsán.

Amennyiben a polgárok új dokumentum kiadását igénylik, akár új gépjármű első regisztrációja, akár használt jármű regisztrációja kapcsán, a Belügyminisztérium kérése, hogy elektronikus úton jelezzék ezt az upravazaupravneposlove@mup.gov.rs e-mail címen és várják meg a további instrukciókat.

A Belügyminisztérium álláspontja, hogy nem elegendő csak a műszaki vizsgát elvégezni, hanem a teljes regisztrációs eljárást végre kell hajtani ahhoz, hogy biztonságban legyünk és szabályszerű résztvevői legyünk a közlekedésnek.