Panasz-központ a bankok nyugdíj-kifizetése kapcsán

2020.03.27.
 

A Szerb Köztársaság kormányfője, Ana Brnabić, a köztársasági elnökkel egyeztetve, döntést hozott a nyugdíjak kifizetésének lehetőségéről felhatalmazással, ill. házhozszállítás útján.

A Szerbiai Nemzeti Bank részletes útmutatót készített a bankok számára a nyugdíjasokkal való eljárásról azzal a kötelezettséggel, hogy minden nyugdíjasnak lehetővé kell, hogy tegyék a nyugdíj felvételét a következő módok valamelyikén:

1) egyszeri alkalommal érvényes, külön felhatalmazással arra a személyre vonatkozóan, aki az ő nevükben és az ő folyószámlájukról, a nyugdíjas és a saját személyigazolványának birtokában felveszi az előre meghatározott nyugdíjösszeget, vagy

2) a nyugdíj házhozszállításával.

Azok a nyugdíjasok, akik rendelkeznek bankkártyával, átadhatják ezt egy számukra megbízható személynek, hogy az elintézze helyettük a vásárlást, ill. felvegye a nyugdíjukat.

A bankok kötelesek saját felhasználóikat megkeresni azzal a kérdéssel, hogy mely kifizetési módot választják; ill. a nyugdíjasok is felkereshetik a bankjukat telefonon.

Azok a polgárok, akiknek gondja akad a bankok munkája kapcsán a nyugdíjkifizetés során, észrevételeiket megírhatják az isplata.penzija@gov.rs e-mail címre vagy hívhatják a 011/7350 560-os telefonszámot.