Pronadi nas :
Kontakt
 
   
 
AKTUAL  
 
   
Mart 28. (petak), 18:00 časova
Galerija ,,Dobo Tihamer“
 
u organizaciji Saveza ,,Rakoci“ iz Kanjiže i Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju
,,REČI DOČEKANE NA DELU“ – SADAŠNJOST I BUDUĆNOST MAĐARSKOG JEZIKA Predavanje Dr. BALAŽ GEZE, lingviste, etnografa, univerzitetskog profesora – šefa katedre
 
Poznat, popularan i cenjen stručnjak će nam iz svoje svakodnevno emitovane rubrike na radio – Košut: ,,Reči dočekane na delu“, kao i iz njegovih edukativnih televizijskih programa, na njemu svojstven, poletan i duhovit način održati predavanje o jezičkim pojavama, nastajanju našeg maternjeg jezika i tome , šta uopšte danas znači mađarski jezik u svetu.
Teme koje istražuje profesor Dr. Balaž Geza su: mađarski jezik i folklor, politika jezika, strategija jezika, negovanje jezika, antropološka lingvistika, nauka o jeziku, pragmatika, internet – lingvistika , mrežno istraživanje, istorijat mađarske rakije /kulturna sfera/.

U međuvremenu, jedna- ili dve trećine stanovništva ne nauči da čita i piše, odnosno nauči, ali ne razume tekst...Moje kolege već drugu deceniju mere i iskazuju: da i u visokom školstvu- obrazovanju postoji problem u vezi sa čitanjem i pisanjem. Nivo obrazovanja povodom čitanja /literacija/ kontinuirano opada. Lokalne samouprave su prinuđene da angažuju profesionalne ,,čitače“.

Šta se dešava sa školom? Često su bosa deca, u kratkim pantalonama, u jedinoj učionici, ponekad i gladna, u hladnoći, naučila da čitaju i pišu. Danas, pored tolike ,,izgradnje“, bogatstva, reformi, poboljšanja nivoa kvaliteta, sve je veća zbrka i beznađe.

Odlomak iz članka Balaž Bele: ,,Šta se dešava sa školom?“
 
 
 
 
Službeni glasnik lokalne samouprave Kanjiža
Kontakt | RSS