Keress fel :
Elérhetőség
 
   
 
AKTUÁLIS  
 
   
Március 28. (péntek), 18:00 óra
Dobó Tihamér Képtár
 
a magyarkanizsai Rákóczi Szövetség és a Regionális Szakmai Pedagógus-Továbbképző Központ szervezésében
TETTEN ÉRT SZAVAK – A MAGYAR NYELV JELENE ÉS JÖVŐJE Dr. BALÁZS GÉZA nyelvész, néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi tanár előadása
 
A Kossuth-rádióban naponta elhangzó Tetten ért szavak c. rovatából, valamint a televízió nyelvművelő műsoraiból közismert, méltán népszerű szakember a maga szellemes, sodró lendületű előadásban szól a nyelvi jelenségekről, anyanyelvünk alakulásáról és általában arról, mit jelent ma a világban a magyar nyelv.
Dr. Balázs Géza professzor kutatásának témái: magyar nyelv és folklór, nyelvpolitika, nyelvstratégia, nyelvművelés, antropológiai nyelvészet, szövegtan, pragmatika, internetnyelvészet, hálózatkutatás, a magyar pálinka művelődéstörténete.

És közben a lakosság egy- vagy kétharmada nem tanul meg írni, olvasni, avagy megtanul, de nem érti a szövegeket… Kollégáim már második évtizede mérik, kimutatják: a felsőoktatásban is gond van az írási és olvasási készséggel. Az olvasott műveltség (literáció) színvonala folyamatosan hanyatlik. Az önkormányzatok felolvasó-embereket kénytelenek alkalmazni.
Mi történik az iskolával? A sokszor mezítlábas, klott- és mackónadrágos gyerekek az egyetlen osztályteremben, olykor fázva és éhesen megtanultak írni és olvasni. Ma ennyi „építkezés”, gazdagodás, reform, minőségfejlesztés után egyre nagyobb a zavar, a kilátástalanság.
Részlet Balázs Géza: Mi történik az iskolával? c. írásából
 
 
 
 
Magyarkanizsa község hivatalos eseményközleménye
Kapcsolat | RSS